El Dia de la Comunitat Valenciana ja està pràcticament ací. El 9 d’Octubre és un dia ple de celebracions institucionals, actes festius, reunions familiars… Però, així mateix, també és una jornada on les tradicions es mantenen vives en diferents àmbits. Forns o pastisseries vénen, aquest dia i els dies previs, mocadors i massapà amb forma de fruita i “piulets” per celebrar aquesta festivitat que, a més a més, suposa el dia dels enamorats a València (Sant Donís).

I és que segons conta la llegenda, quan es va conquistar València el 9 d’octubre, les dones van regalar a Jaume I i als seus soldats fruites embolicades en mocadors.

Al Segle XV, mantenint la tradició, a més de regalar fruites, es llançaven des de les finestres petards, piulets i tronadors. Al Segle XVIII Felipe V, després de la Guerra de Successió, va abolir els Furs de València i va prohibir la festa.

Per aquest motiu, als pastissers se’ls va ocórrer fer uns dolços de massapà amb formes de fruites i “piulets” i celebrar la festa en secret.

En l’actualitat, al dia 9 d’octubre es continua celebrant dita tradició i al ser també Sant Donís (Patró dels enamorats valencians) els homes enamorats regalen a les seues parelles un mocador de seda amb dolços de massapà dins, amb les formes secretes que van inventar els pastissers. Açò és conegut com “La Mocadorà“.

Qui camine aquests dies pels carrers de Bétera i passe prop d’un forn, pastisseria o botiga de moda i complements, entre d’altres, podrà trobar els mocadors i el massapà per a l’ocasió. I és que al comerç local del municipi tenim un ampli ventall de propostes, moltes d’elles les podem conéixer a través de l’Associació de Comerciants de Bétera i els seus establiments associats.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia