Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Es tracta d’una efemèride impulsada per la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) amb el suport de la Organització Mundial de la Salut (OMS).

El propòsit d’aquesta data és visibilitzar el trastorn mental més greu que estan patint els membres de la societat global, per a generar un conjunt d’estratègies que servisquen de suport a aquestes persones i els permeta suportar la seua malaltia o curar-se definitivament.

L’esforç per diagnosticar i tractar trastorns de salut mental en edats primerenques redueix el cost financer en el futur i evita tot tipus de problemes derivats, com pot ser el suïcidi.

El trastorn mental de 2019 és el suïcidi. Aquest és un dels temes que s’ha posat en estudi durant els últims anys, degut principalment, a la immensa quantitat de persones famoses que han decidit abandonar aquest món per la seua pròpia mà.

Però el suïcidi no és una qüestió de països o de persones que posseeixen alts ingressos, com erròniament es cree. En realitat, el 80% dels suïcidis de tot el món ocorren en països o comunitats de baix o mitjà ingrés, només que aquests no es documenten ni salten als mitjans de comunicació social.

El suïcidi és l’última conseqüència d’una sèrie de trastorns psicoafectius i socials en la vida d’una persona. La majoria dels casos de suïcidis es donen en persones amb símptomes depressius que busquen refugi en algun tipus d’estimulant com les drogues o l’alcohol.

En general els signes previs al suïcidi no són tan evidents i en moltes ocasions es creu que el pacient pateix una impactant millora en el seu estat d’ànim just abans de triar el suïcidi.

En relació amb aquest dia, el 10 de setembre també és el Dia Internacional para la prevención del suicidi, amb l’objectiu de conscienciar a nivell mundial que el suïcidi pot previndre’s.

Cada any, l’Organització Mundial de la Salut se centra en un tema concret. Aquest 2019 el lema és “Conect@ amb la vida“. D’aquesta manera, s’aconsella visitar a algun amic o familiar que estiga deprimit, anar a conferències que ens ajuden a reconéixer els senyals d’un suïcida i compartir molts pensaments positius amb els nostres contactes de les xarxes socials.

A vegades les paraules adequades poden frenar alguna cosa que semblava inevitable. Així que aquest 10 d’octubre ens recomanen compartir informació i molt pensament positiu amb el món amb l’etiqueta #Conect@conlavida,o #DiaMundialdelaSaludMental.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia