(EFE) La campanya Pobresa Zero ha denunciat, en el Dia Mundial per a l’Erradicació de la Pobresa, que el 30,2% de la població de la Comunitat Valenciana (1.497.543 persones) es troba en risc de pobresa o exclusió social. Aquest risc es distribueix de forma desigual entre dones (32%) i homes (28%).

“Ací les conseqüències més directes del canvi climàtic poden ser les pluges torrencials o les inundacions, que abans igual no es donaven amb aquesta intensitat ni amb tanta periodicitat. Lamentablement les famílies en risc d’exclusió són les més vulnerables a qualsevol tipus de canvi que ens vinga. Són les que no poden encendre la calefacció a l’hivern o l’aire condicionat a l’estiu perquè no poden costejar-lo” assegura Maite Puertas, la portaveu de Pobresa Zero.

Les prop de 180 ONG, entitats socials i culturals, sindicats i universitats de la Comunitat Valenciana agrupades en la campanya Pobresa Zero han llançat un missatge per la “Mare terra”, dones llauradores i cuidadores.

Així han volgut advertir sobre la sobreexplotació del planeta i com la pobresa afecta especialment a les dones, que representen el 70% dels 736 milions de persones que es troben a tot el món en la pobresa més extrema, amb menys de 50 euros al mes per a viure, segons dades del Banc Mundial.

Les entitats han alertat que si no s’adopten mesures urgents enfront de la desigualtat i el canvi climàtic, més de 100 milions de persones se sumaran a l’estat d’extrema pobresa en els pròxims deu anys a causa de l’escassetat d’aliments i de l’impacte de fenòmens climàtics extrems.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, el calfament global serà responsable de 250.000 morts a l’any entre 2030 i 2050 només a causa de la desnutrició, la malària, les diarrees i els colps de calor.

“El canvi climàtic afecta a totes les persones, però especialment a les poblacions que depenen més dels recursos naturals, les comunitats rurals dels països empobrits, i dins d’elles a les dones, que produeixen fins al 80% dels aliments en aquests països”, ha explicat la portaveu de la campanya.

“Necessitem un canvi de model urgent i radical que no es base en la contaminació del planeta i l’explotació sense límit dels recursos naturals, que minimitze uns costos socials de discriminació i exclusió que són insuportables”, ha ressaltat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia