Enguany, la Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia (MUVAET) celebren els quatre anys consecutius de la campanya ‘Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians’ amb una exposició i una completa programació d’activitats dirigides a públic adult i infantil.

L’objectiu principal és reivindicar, en relació a Tots Sants, moment molt influït per la festa nord-americana d’Halloween, l’existència en l’imaginari valencià de monstres propis com l’Home del Sac, les bruixes, la Quarantamaula, el dimoni o el Caro, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana, on estos personatges són protagonistes de rondalles i llegendes.

La nova campanya s’ha creat en col·laboració amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), concretament amb l’alumnat del Grau de Disseny de Moda, coordinats per la professora Amparo Peguero. La Biblioteca del MUVAET va encarregar a este grup de joves dissenyadors que donaren vida a 9 criatures de la por valenciana a través del disseny de disfresses, amb dues versions, una per a xiquets i una altra per a adults. Les disfresses, que reinterpreten la nostra tradició, es podran visitar en l’exposició ‘Vestir la por: per Tots Sants, monstres valencians’ des del 17 d’octubre fins al 5 de gener de 2020.

Estos monstres de carn i ossos no sols protagonitzen la imatge de la campanya ‘Espanta la por 2019’, sinó també 9 vídeos tutorials que, de manera molt didàctica, ensenyen a les famílies i a les escoles com disfressar als més xicotets de la Quarantamaula, l’Home dels nassos o les bruixes més valencianes, entre altres, i que es poden consultar en el canal de You Tube del Museu Valencià d’Etnologia. (https://www.youtube.com/user/muvalenciaetnologia)

Àmbit didàctic i infantil

Està compost per tallers dirigits a escolars i famílies (en caps de setmana), on a més de descobrir les monstres de l’imaginari valencià, també es propicia una reflexió al voltant de la por i dels éssers fantàstics entre els més xicotets. Una por que a vegades ens fa tremolar però que en moltes ocasions es necessària perquè ens fa ser previnguts.

Quant a les escoles, al llarg d’estos anys s’han fet diversos tallers, una exposició sobre els monstres valencians, així com visites guiades o contacontes amb cançons. Quasi sempre dirigits a cursos de segon i tercer d’Infantil, i primer, segon, tercer i quart de Primària.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia