(EFE) Un parasitoide de Sud-àfrica és el mètode de control biològic en el qual treballen investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) contra una de les pitjors plagues de cítrics, la causada per l’insecte Delottococcus aberiae. Aquesta produeix grans deformacions en fruits de taronger i clementino.

La solució proposada pels experts de l’Institut Agroforestal Mediterrani (IAM) de la UPV és aquest parasitoide procedent de Sud-àfrica l’eficàcia del qual en laboratori, en un entorn controlat, ha sigut avaluat fins al moment amb resultats satisfactoris.

Originari de l’Àfrica Subsahariana, el Delottococcus aberiae va aparéixer com a espècie invasora en els cítrics valencians l’any 2009, concretament a la comarca del Camp de Morvedre, i hui està present ja per tota la Comunitat Valenciana i fins i tot fora d’ella.

La plaga produeix deformacions molt intenses en els fruits de taronger i clementí, la qual cosa provoca una depreciació econòmica molt important, ha informat la investigadora responsable del grup d’Entomologia del IAM-UPV que duu a terme aquest estudi, Antonia Soto.

En l’actualitat, no existeix cap enemic natural, parasitoide o depredador, que siga eficaç per al control de la plaga, la qual cosa obliga a tractaments químics de forma repetitiva que fan difícil adequar el maneig d’aquest insecte als programes de gestió integrada de plagues.

En aquest marc, els investigadors de la UPV, amb el finançament de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, duen a terme un programa de control biològic clàssic, basat en la introducció d’un enemic natural que siga eficaç en la zona d’origen de la plaga i que haja evolucionat amb ella.

Investigació

Per a això, l’equip de la UPV va dur a terme un exhaustiu treball de cerca i reconeixement intens de la plaga i els seus enemics naturals en diverses zones de Sud-àfrica en diversos viatges realitzats entre 2014 i 2016.

En ells es van prendre mostres en diferents parts del país, identificant els pseudocóccidos i parasitoides oposats i en 2017 i 2018 “es va poder descriure per primera vegada els principals parasitoides trobats sobre l’aberiae, i estudiar periòdicament les seues poblacions, amb la finalitat de decidir l’espècie més idònia per a procedir a la seua importació”, segons Soto.

En 2019, el Ministeri d’Agricultura els ha concedit el permís per a importar el parasitoide de aberiae i realitzar els assajos necessaris en els laboratoris del IAM per a avaluar la possibilitat de l’alliberament d’aquesta espècie en l’ecosistema agrícola.

“Els resultats obtinguts en laboratori han sigut molt bons. Confiem que l’alliberament de poblacions d’aquest parasitoide reduirà les pèrdues econòmiques que estan patint els agricultors a causa de la presència d’aquesta plaga en el cultiu dels cítrics i, a més, s’aconseguirà un maneig molt més sostenible de la plaga”, ha apuntat. Ha afegit que “això implicarà una disminució significativa dels tractaments de plaguicides que actualment s’han de realitzar”.

Amb els resultats obtinguts, el grup d’entomologia del IAM-UPV “espera que el Ministeri els permeta en un curt termini de temps realitzar l’alliberament del paràsit en camp”.

El grup va presentar aquesta nova alternativa en una jornada celebrada dilluns passat a la Ciutat Politècnica de la Innovació, amb assistència de representants tant de l’Administració com de les organitzacions agràries AVA-Asaja, La Va unir i Cooperatives Agro-alimentàries Comunitat-Valenciana i el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Graduats de València i Castelló, entre altres.

Els assistents, segons Soto, van destacar la “importància” de l’estudi que realitzen i “van defensar que el parasitoide puga ser alliberat en parcel·les de cítrics al més prompte possible”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia