Us podeu imaginar com s’haurien comptat els principals fets històrics d’Espanya en Twitter? Aquest és el punt de partida de “La història d’Espanya en 50 tuits“. El llibre amb el qual politòleg Yuri Aguilar i l’economista Miguel Poyatos han volgut abordar aquests esdeveniments amb un llenguatge actual.

El llibre, que ha arribat a les llibreries, va sorgir després de l’èxit del compte “Twitstoria d’Espanya” que Aguilar i Poyatos van obrir fa huit anys en la xarxa social Twitter portats per la seua afició a la història i que té ja més de 50.000 seguidors.

El compte (@TwitstoriadeEsp) va sorgir per una pretensió divulgativa de fets històrics amb un llenguatge actual, a colp de tuit, i quan van començar a tindre “múscul” en la xarxa es van atrevir a fer “recreacions”, falsos directes en temps real, de com es comptarien fets històrics hui en Twitter. Van debutar amb el 23F.

L’èxit d’aquesta proposta va portar a l’editorial Planeta a plantejar-los la possibilitat de portar la seua idea a una proposta més ambiciosa, un llibre, i van optar per recollir les fites més significatives i decisius de la història d’Espanya, des de la resistència de Numància fins al moviment del 15M, amb un llenguatge actual, dinàmic i divulgatiu.

Així va sorgir “La història d’Espanya en 50 tuits“, que recull en cinquanta capítols d’unes quatre o cinc pàgines aquests fets històrics, i en el qual cada episodi es presenta com si fora una pàgina de Twitter, amb el format de la xarxa, les seues etiquetes, tendències, retuits i enllaços a les pàgines dels protagonistes dels fets.

S’aborden esdeveniments com la batalla de les Navas de Tolosa, la rendició de Granada, la mort de Carles II, Trafalgar i fins a la participació de Massiel en Eurovisió en 1968, un dels esdeveniments que cada any genera més activitat en aquesta xarxa, i que en l’últim festival va arribar a tindre més de quatre milions de tuits només a Espanya.

Aguilar adverteix que és una recreació amb un fons documental important i fidel a la història, que recull dades reals i també anecdotari, amb una intenció divulgativa, com si s’estiguera narrant hui.

També apareixen “troles” (provocadors), personatges que es converteixen en tuiters, missatges directes i fins a Amadeu de Savoia deixa de seguir el compte i es converteix en “unfollower” quan decideix anar-se d’Espanya.
“Tota la informació que es presenta està documentada i hi ha frases textuals dels seus protagonistes”, assenyala Aguilar.

El llibre es tanca amb el moviment del 15M, que segons Aguilar “no podria entendre’s” ni hauria tingut el caire que va adquirir sense la influència de les xarxes socials.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia