(EFE) L’Ajuntament d’Alacant va aprovar fa uns dies, en sessió plenària, demanar que les Fogueres siguen Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, igual que les Falles de València. Aquesta acció es va aprovar amb la unanimitat de tots els grups polítics (PP, PSPV-PSOE, Ciutadans, Unides Podem EU, Compromís i Vox).

Tots els grups van tirar avant aquesta moció per a iniciar els tràmits d’aquest reconeixement, en el transcurs del ple ordinari corresponent a octubre.

De la mateixa manera, tots els grups van donar llum verda a impulsar la declaració de la Setmana Santa d’Alacant com a Festa d’Interés Turístic Nacional. També es van acordar les dates de les festes locals a la ciutat de 2020, que recauen en el dijous dia 23 d’abril, dia en què se celebra el tradicional romiatge de Santa Faç i dilluns 22 de juny, amb motiu de les festes de Fogueres.

Subvencions

(GVA) D’altra banda, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha convocat subvencions destinades a activitats per a la difusió, promoció i foment del patrimoni valencià declarat per la Unesco patrimoni mundial o patrimoni cultural immaterial de la humanitat, o ben inclòs en el Registre de bones pràctiques de salvaguarda.

Per a aquesta fi, la Generalitat destina 50.000 euros i podran optar ajuntaments, fundacions, associacions i entitats sense ànim de lucre que siguen titulars del bé i/o de l’òrgan de la seua gestió.

La quantia màxima a percebre per les entitats que resulten beneficiades per l’atorgament de la subvenció no podrà superar el pressupost total de l’actuació i en cap cas els 5.000 euros, IVA inclòs.

Les activitats subvencionables són l’organització de trobades, seminaris i congressos en matèria de patrimoni mundial o immaterial de la humanitat en territori valencià, publicacions l’objecte de les quals siga facilitar informació sobre els béns inclosos en la Llista del patrimoni mundial o immaterial de la humanitat del territori valencià i organització d’exposicions i altres accions de difusió dirigides a afavorir el coneixement del patrimoni mundial o immaterial de la humanitat en el nostre territori.

En la Comunitat Valenciana han sigut declarats patrimoni cultural de la humanitat la Llotja de la Seda de València l’any 1996, les manifestacions d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani en 1998 i el Palmerar d’Elx en el 2000.

En el Registre de bones pràctiques de salvaguarda del patrimoni immaterial es va declarar en 2009 el Centre de Cultura Tradicional-Museu Escolar del projecte pedagògic de Puçol, a Elx.

Quant a patrimoni immaterial, el Misteri d’Elx en 2001, el Tribunal de les Aigües de València en 2009, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí en 2011, la festa de les Falles de València en 2016, les tamborradas d’Alzira i l’Alcora en 2018 i la construcció de la pedra en sec en 2018.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia