Aquest dilluns va tindre lloc el Ple Ordinari del mes de novembre de Bétera.

En aquesta sessió es van presentar dins l’ordre del dia 10 punts, més les mocions i els precs i preguntes.

En la part de les mocions, el partit Vox va presentar dues mocions.

La primera de les mocions feia referència a la lliure elecció de col·legi i llengua vehicular per parts de les mares i pares. Aquesta moció insta a la Generalitat Valenciana i a la conselleria d’Educació “de manera urgent a derogar la llei 4/2018 de 21 de febrer per la que es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià no com opció enriquidora sinó com excloent, limitadora de la llegua espanyola”.

El portaveu d’aquest partit, Fidel Valcarce, va exposar que “Els drets dels pares a elegir l’educació dels seus fills és un dret civil que reconeix la Constitució i que cal defendre i desenvolupar. “Com a conseqüència de l’aplicació d’aquestes polítiques lingüístiques, els únics alumnes que tenen accés a una major oferta educativa són aquells els pares dels quals poden pagar un centre privat i no es veuen obligats a dur als seus fills al centre assignat per a ells per la conselleria d’Educació no és el seu desig. Per tant, es penalitza a les famílies amb menys recursos econòmics que són les que veuen minvats en major mesura el seu dret a la llibertat d’elegir el centre educatiu per als seus fills”, va prosseguir.

Per la seua banda, la portaveu de Compromís Cristina Alemany, va explicar el vot del partit el qual va votar la moció en contra. Així, Alemany va indicar que: “Es barregen dos conceptes en la moció que cal delimitar perquè es confonen: d’una banda l’elecció de centre i d’altra l’elecció de la llengua”. Així mateix, la portaveu de Compromís va comentar que “ja estem un poc farts que es vinga a polititzar i instrumentalitzar la llegua i per extensió l’educació i el que hem de fer és deixar treballar als científics”.

La portaveu de PSPV-PSOE,  José Ballesteros també va mencionar que “s’ha fet una transcripció errònia perquè el que es diu és que cap de les llegües cooficials pot ser excloent i limitadora”. A més, “L’objectiu del plurilingüisme és que els alumnes dominen el castellà, el valencià i l’anglés en igualtat d’oportunitats”, va afegir.

El regidor de Ciutadans Bétera, Julio Inés, va justificar el vot a favor de la moció del seu partit explicant que pensen que “l’actual llei no és fruit del consens social sinó de la particular visió de la societat del partit que la va aprovar”.

Finalment, el portaveu del PP Manu Pérez va explicar que “és un privilegi que tenim ací el parlar diverses llengües, el valencià i castellà i així tinguérem més i no ha de servir de desavinença”. “Votarem a favor de la moció perquè el Partit Popular l’ha votat i defés en Les Corts

Després d’exposar les diverses postures, es va passar a les votacions. Ciutadans, PP i els regidors de Mas Camarena-Torre en Conill, Carlos Abad i  José Yago van votar a favor. D’altra banda, la regidora de Mas Camarena-Torre en Conill, Gloria Campomames es va abstindre. Finalment, el regidor de Mas Camarena-Torre en Conill Manuel Chover, PSPV-PSOE i Compromís van votar en contra. D’aquesta manera es va produir un empat, havent de tornar a votar. Al tornar a empatar, es va declinar al vot de qualitat d’alcaldia i es va aprovar la moció.

L’altra moció presentada per Vox feia referència al respecte a la Bandera Nacional, la qual va ser també aprovada.

A continuació, adjuntem un vídeo on es resum aquesta part:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia