(EFE) La UPV va acollir aquest dimecres la “Jornada d’Aiguamolls Valencians: els problemes i el futur de l’Albufera“.

Dins de les jornades, el catedràtic de Botànica de la Universitat Politècnica de València (UPV), Herminio Boira, es va mostrar pessimista amb el futur de l’Albufera, i va manifestar que “era un paradís però tendeix a desaparéixer” pel fet que “no hem fet res per a mantindre-la”.

El catedràtic Miguel Jover també va participar i va assegurar que la situació d’aquest aiguamoll “sí que té solució. Si els valencians volen, té solució”.

En la jornada, es van tractar, entre altres temes, els sediments que aterreixen el llac, la qualitat de l’aigua, els cabals que no arriben o la vegetació desapareguda.

Segons van indicar els experts, l’alarmant descens dels cabals -dels 500 hectòmetres cúbics dels anys 70 als a penes 200 Hm3 de l’actualitat-, la baixa la qualitat de l’aigua i l’existència de gran quantitat de sediments en el fons i en els canals de comunicació amb el mar han reduït considerablement el calat.

La conseqüència de tots aquests problemes va ser la desaparició de la vegetació submergida, substituïda per una proliferació d’algues cianofícies, i amb això la descomposició de la piràmide tròfica, provocant una dràstica reducció de les espècies aquàtiques i de la diversitat de les poblacions d’ocells.

Boira va explicar que “el fonamental” per a un parc natural com és l’Albufera, és que existisca “una comissió cientificotècnica” que gestione l’aiguamoll sense dependre de cap aportació econòmica ni política, ja que és important que en la direcció estiga “gent que entenga de què va i que defense unes condicions bàsiques perquè hi haja vida”.
Ambdós experts van coincidir que és necessària la implicació de la societat valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia