Segons indiquen les dades de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE), 6 milions de persones conviuen en Espanya amb la diabetis. Així, aquesta malaltia la pateix 1 de cada 11 adults entre els 20 i els 79 anys. És a dir, 463 milions de persones a tot el món pateixen aquesta patologia.

Hui dijous, 14 de novembre, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. La celebració se centra en la importància de fomentar un estil de vida saludable des de la família amb el lema Diabetis: protegeix a la teua família.
Tal dia com hui, diferents professionals de la Salut incideixen en la importància de controlar la diabetis a través de diverses revisions periòdiques. Doncs, una diabetis mal controlada pot incrementar el risc de complicacions en altres parts del cos com a la boca, la vista o els peus. Així, els professionals de la Salut associats al Comerç Local de Bétera (ACB), també ens han fet algunes recomanacions saludables.

En aquest sentit, les persones diabètiques no solament són més propenses a tindre malalties avançades en les genives, sinó que aquestes també poden afectar el control de la glucosa en la sang i contribuir a l’avanç de la diabetis. Els diabètics corren un major risc de periodontitis perquè, generalment, tenen una capacitat menor per a combatre els bacteris que intervenen en la patologia periodontal. A més, aquests pacients poden desenvolupar altres problemes bucodentals, com candidiasis i sequedat bucal, la qual pot originar dolor, úlceres, infeccions i augment de la susceptibilitat a les càries. De la mateixa manera, la diabetis mal controlada pot incrementar el risc de complicacions després d’una cirurgia oral, com puga ser el retard en el procés de cicatrització o l’augment de risc d’infeccions.

Així mateix, es tracta d’una patologia que pot derivar en complicacions cròniques severes, com la retinopatia diabètica (RD), que a Espanya és causa del 20 i el 30 per cent de les cegueres. Per aquest motiu, és molt important acudir a l’òptic-optometrista periòdicament perquè avalue l’estat actual dels nostres ulls.

A més, la nefropatia diabètica és primera causa al país d’inclusió en el programa d’hemodiàlisi per malaltia renal crònica terminal. La malaltia cardiovascular és de dues a tres vegades més probable en persones diabètiques, sent aquesta la primera causa de morbimortalitat en aquests pacients.

La malaltia de la diabetis també està estretament lligada a la salut dels peus. Per aquest motiu, els tractaments preventius i de detecció precoç de qualsevol anomalia per part del podòleg són fonamentals per a evitar complicacions greus.

D’altra banda, l’alimentació és un pilar fonamental tant en situacions de diabetis com de prediabetis. Els experts recomanen reduir els hidrats de carboni refinats i apostar pels integrals o prendre menys sucs de fruita i més hortalisses i verdures, entre altres consells.

Si tens algun dubte, els comerços associats a l’ACB del sector de la salut, on podràs acudir periòdicament, tot amb un tracte personalitzat i adequat a tu i a les teues necessitats són els següents:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia