(EFE) Les Corts Valencianes han acordat, amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Unides Podem, i en contra del PP, Ciutadans i Vox, la continuïtat del consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). Una decisió duta a terme, malgrat no haver aconseguit el 25% dels ingressos en publicitat previstos.

Els diputats han votat aquesta continuïtat en la comissió parlamentària de Radiotelevisió Valenciana, després de la compareixença del president del consell rector, Enrique Soriano, a petició pròpia, per a justificar l’incompliment dels objectius d’ingressos en publicitat.

Soriano ha reconegut que, tal com va posar de manifest la Sindicatura de Comptes, en 2018 els ingressos per publicitat no aconsegueixen el 25% del que es preveu per a aqueix any, la qual cosa segons l’article 18.3 de la llei de creació de Á Punt és causa de cessament del consell rector.

No obstant això, ha considerat que en aquest cas existeix una sèrie de circumstàncies que justifiquen aqueix incompliment, entre elles que la televisió pública autonòmica, principal font d’ingressos per publicitat, no va començar a emetre fins al 10 de juny, amb el que es va perdre mig any d’ingressos.

També va contribuir a aqueix incompliment el fet que els registres d’audiència, criteri fonamental per a les empreses de publicitat, no s’iniciaren fins a octubre de 2018, i que no s’haja començat a rebre diners del repartiment de publicitat de la FORTA fins a maig de 2019.

Altres motius per a no haver aconseguit l’objectiu previst són que aquelles campanyes de publicitat institucional que es consideren d’interés públic no es comptabilitzen com a publicitat, així com els canvis del mercat de la publicitat durant els cinc anys en què no hi ha hagut mitjans de comunicació públics valencians.

Soriano ha explicat que si s’extrapolaren els ingressos de l’últim trimestre de 2018, quan estava “els fonaments adequats per a la venda de publicitat”, a la resta de l’any, s’hauria complit amb el 80% de les previsions.

No obstant això, ha reconegut que no és “un càlcul real” perquè la campanya nadalenca és la més forta en publicitat, i en aquest sentit, ha assenyalat que per a 2019 s’ha pressupostat un milió d’euros en publicitat, xifra que segons ha destacat, està a punt d’aconseguir-se i està segur que se superarà abans de finalitzar l’any.

El president del consell rector ha destacat també les dificultats que té un mitjà públic a l’hora d’aconseguir publicitat, pel fet que estan sotmesos a una “regulació més estricta”, que limita la seua inserció, en impedir determinat tipus d’anuncis.
Durant la seua compareixença se li ha preguntat en diverses ocasions si continuarà o no en el càrrec, on es troba a meitat de mandat, al que Soriano ha respost que estarà “mentre siga necessari” realitzant les funcions que li han sigut assignades, i ha demanat veure les renovacions en els càrrecs “amb normalitat”.

En declaracions posteriors als periodistes, ha insistit en aquesta qüestió, ha negat rebre pressions per a seguir en el càrrec ni “per a res” i ha afirmat que “dins de la normalitat es planteja un tots els dies moltes qüestions”, però creu que “no cal donar-li més importància”.

Soriano ha instat també als diputats a avaluar els avantatges i inconvenients de seguir amb l’actual estructura dual de la radiotelevisió autonòmica, i ha abordar el model dels mitjans de comunicació públics de la Generalitat.
Els grups que sustenten al Consell han acceptat les explicacions de Soriano i han defensat la continuïtat del consell rector, al mateix temps que han defensat que la rendibilitat dels mitjans de comunicació públics no han de mesurar-se únicament en termes econòmics sinó també socials.

Des de l’oposició, PP, Ciutadans i Vox han considerat que l’actual consell rector no pot continuar perquè així ho marca la llei i aquesta cal complir-la, i perquè, en la seua opinió, si han sigut part del problema, és difícil que ara vagen a ser part de la solució.

D’altra banda, en la comissió han comparegut també els candidats proposats per a formar part del consell rector Vicente Cutanda, Rosa María Yagüe i Marc Pallarés, com a pas previ a la seua votació per part el ple de les Corts aquest dijous.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia