La Diputació de València ha aprovat el pressupost per a 2020 en un ple extraordinari aquest dilluns, aprovant uns comptes de 530.223.730 euros. Aquesta xifra suposa un 9,04% més que l’anterior exercici, amb els vots a favor del PSPV, Compromís i La Vall ens Uneix, l’abstenció de Ciutadans i el Partit Popular i l’únic vot en contra de Vox. Es tracta d’un pressupost que, amb 44 milions més que en l’anterior exercici, permetrà “la major inversió municipal de la història de la Diputació.

El responsable de l’àrea d’Hisenda i Innovació, Vicent Mascarell, ha presentat en el ple un pressupost que “incrementa les inversions i la despesa corrent, al mateix temps que simplifica els processos burocràtics per a guanyar en agilitat i efectivitat en l’execució d’estes inversions i ajudes i redueix en més d’un 50% les despeses financeres”, segons ha explicat ell mateixa. En xifres, la despesa corrent passa de 360 a 399 milions d’euros (+10,76%); les inversions de 101,3 a 119,9 milions d’euros (+18,38%); i la despesa financera passa de 25 a 11 milions (-53,57%).

L’actual equip de govern reflecteix les línies estratègiques de la legislatura entrant, en la qual “s’aposta per la modernització institucional, agrupant i augmentant inversions i reduint burocràcia; la consagració de l’autonomia municipal per a demostrar amb fets que creem en la capacitat de decisió d’alcaldes i alcaldesses a l’hora de destinar els recursos a allò que necessiten els seus municipis; i una major dotació del Fons de Cooperació Municipal, que passa de 20 a 40 milions d’euros”.

En la mateixa línia que el responsable d’Hisenda, el portaveu de Compromís i diputat de Cultura, Xavier Rius, ha destacat que el pressupost “continua en les línies iniciades en 2015, incrementant les inversions mediambientals, en modernització, cultura, llengua, diversitat i autonomia municipal, entre altres, per a acabar amb les ajudes a dit i instaurar la justícia social en tot el territori, comarca a comarca i municipi a municipi”.

Per la seua part, el diputat del PP, Carlos Gil, ha argumentat l’abstenció del seu grup en els comptes “al no contemplar les principals necessitats dels municipis valencians, com és la d’ajudar els agricultors valencians a superar el mal moment pel qual passen”. En la seua intervenció en el debat de pressupostos, Gil ha repassat algunes d’estes necessitats, com “el taxi rural en comarques d’interior, la solució a l’exclusió bancària que pateixen xicotets municipis i la creació d’una àrea específica d’Agricultura”.

D’altra banda, la portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, grup que s’abstingut en la votació, ha apel·lat a la responsabilitat de tots els grups polítics i dels treballadors de la institució per “tirar endavant els comptes de 2020, malgrat que éstos arriben amb retard”, trobant a faltar la “falta de diàleg i consens” amb els municipis en la seua aprovació.

En representació de La Vall ens Uneix, que ha votat a favor de la proposta de l’equip de govern, Joan Sanchis ha assenyalat que “des del seu grup es valora molt positivament estos pressupostos, en l’aposta per la continuïtat de l’autonomia local i respecte a la gestió municipal iniciada en la passada legislatura”.

El portaveu de Vox, Joaquín Alés, ha argumentat el seu vot en contra als pressupostos de 2020 criticant diversos funcionaments de l’ens provincial; “la falta d’autofinançament dels partits o les ajudes a entitats d’índole cultural en lloc de posar el focus en temes més urgents que afecten els municipis valencians”

Finalment, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha destacat la “sintonia general” de la majoria de grups polítics en l’aprovació dels pressupostos, ressaltant el “canvi de paradigma en el qual els municipis, en l’exercici de la seua autonomia municipal, dediquen al que realment consideren més important, sense imposicions. Una majoria d’edat real i efectiva que des dels anys 80 no es veia en esta institució”.

Per departaments, el pressupost de la Diputació per a 2020 inclou 70 milions d’euros per a les inversions agrupades en el SOM, gestionat per l’àrea de Cooperació; 37 milions d’euros per a l’àrea de Medi Ambient, que desenvoluparà nous programes de mobilitat sostenible i actuacions per a lluitar contra el canvi climàtic; i 19,2 milions per a Serveis Socials, amb un important increment de 5,5 milions d’euros respecte a 2019.

Altres partides significatives són els 22 milions per a Cultura amb la finalitat de mantindre l’oferta museística, teatral i d’oci de la corporació i acostar la programació cultural als pobles més xicotets; i 42 milions d’euros per a l’àrea de Carreteres i Infraestructures, amb l’objectiu de mantindre i millorar les vies de comunicació provincials.

En l’apartat d’empreses dependents de la corporació trobem el Patronat Provincial de Turisme, que disposarà de 4,5 milions d’euros, el Consorci d’Extinció d’Incendis, que tindrà una dotació de 57,7 milions d’euros, i Divalterra, que comptarà amb un pressupost de 24,5 milions d’euros que anirà destinat en gran part als treballs de les brigades forestals per a protegir les muntanyes valencianes.

Destaquen igualment la partida de 5,3 milions d’euros per a Joventut i Esports, els 2 milions d’euros per al departament de Desenvolupament Rural i els recursos per al manteniment dels centres educatius de la Diputació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia