El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, han signat aquesta vesprada l’acord programàtic amb les principals mesures que prendrà el seu futur Govern de coalició. L’acord s’ha segellat amb una abraçada entre tots dos.

En el saló Ximenera de la Cambra Baixa del Congrés dels Diputats Sánchez i Iglesias han signat el seu acord de Govern en presència dels seus respectius equips negociadors i càrrecs del Govern en funcions, PSOE i Podemos.

Aquest acte ha tingut lloc després que el passat 12 de novembre, l’endemà passat de les eleccions, rubricaren el seu desig de coalitzar-se en un acte similar, que va passar a la història per l’efusiva abraçada en el qual es van fondre tots dos líders.

Entre els punts principals de l’acord, el PSOE i Unides Podemos han pactat derogar la reforma laboral del PP, pujar els impostos a les rendes més altes, impulsar “la via política a través del diàleg” a Catalunya, així com una llei d’eutanàsia i mort digna, segons l’acord per a un govern de coalició donat a conéixer aquest dilluns.

Així, els punts a destacar són els següents:

– Derogació de la reforma laboral aprovada pel PP en 2012.

– Augment dels impostos en dos punts a les rendes de més de 130.000 euros i de quatre punts a les quals superen els 300.000.

– Pujada del salari mínim fins al 60% del salari mitjà.

– Recuperar el paper dels convenis col·lectius i derogar els possibles acomiadaments per absentisme causat per baixes per malaltia.

– Actualitzar les pensions conforme a l’IPC real mitjançant una llei i de manera permanent.

– Limitar les pujades abusives dels lloguers; un pla d’habitatge sostenible i simplificació dels tràmits per a l’autoconsum energètic.

– Impulsar a Catalunya “la via política a través del diàleg, la negociació i l’acord” per a buscar una eixida al “conflicte”.

– Traspassar a Catalunya les competències pendents ja reconegudes en matèries com a beques universitàries, formació sanitària especialitzada, salvament marítim o legislació laboral.

– Promoure “una Espanya forta i cohesionada, estructurada a partir de la Constitució i dels Estatuts d’autonomia”.

– Una nova llei de Seguretat Ciutadana.

– Arribar al 5% del PIB en inversió educativa en 2025.

– L’assignatura de religió serà de caràcter voluntari sense que hi haja una altra alternativa i la nota no computarà a efectes acadèmics.

– Una llei de mort digna i una altra d’eutanàsia, i incloure totes dues en la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de Salut.

– Eliminació progressiva dels copagaments sanitaris i derogació de la reforma sanitària del PP per a garantir l’accés universal al Sistema Nacional de Salut.

– Incrementar els recursos del SNS fins al 7% del PIB en 2023.

– Garantir els tractaments de reproducció assistida a totes les dones en la sanitat pública.

– S’aprovarà una estratègia que aborde el problema del sense sostre de manera integral.

– Suspensió del règim de visites dels pares maltractadors que complisquen condemna o sobre els que pesen mesures cautelars per delictes greus de violència masclista.

– Aprovació d’una llei integral contra el tràfic de dones i xiquetes amb finalitats d’explotació sexual.

– Regulació urgent dels jocs d’atzar, inclosa la seua publicitat i les apostes en línia, de manera similar a la del tabac.

– Una llei sobre Llibertat de Consciència que garantisca el laïcisme de l’Estat i la seua neutralitat davant totes les confessions religioses.

– Una estratègia nacional enfront del repte demogràfic.

– Una llei de canvi climàtic i transició energètica per a aconseguir una generació d’electricitat 100% renovable en 2050.

– Una llei de mobilitat sostenible, ajudes econòmiques per al vehicle elèctric i revisió del model de peatges de la xarxa viària d’alta capacitat.

– Flexibilitzar el calendari de retorn del deute dels parcs científics de les universitats de tot l’Estat per a permetre la seua sostenibilitat financera.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia