(EFE) El Col·legi de Farmacèutics de València ha advertit del perill de l’automedicació a la qual conviden els coneguts com a “kit antiresaca“, als quals es recorre per a afrontar la celebració de festes com aquesta Nit de cap d’any.

En molts casos inclouen productes d’higiene i cosmètica i, fins i tot, caramels o xiclets, però “el problema ve quan s’introdueix en aquests kits medicaments com l’àcid acetilsalicílic (aspirina), el *omeprazol, el ibuprofeno o el paracetamol per a consumir-los després d’haver ingerit grans quantitats d’alcohol i aliments”.

Tots aquests packs es descriuen com a “originals i divertits”, però “res més lluny de la realitat”, segons el parer del Col·legi de Farmacèutics.
“Productes sanitaris com a apòsits per a les rascades o bàlsams labials s’ofereixen per a mantindre una bona aparença i salut però, una vegada s’introdueixen els medicaments, aquests poden suposar un gran risc per a la població”.
Els medicaments introduïts no requereixen recepta mèdica per a la seua dispensació en farmàcies però, així i tot, des del Col·legi de Farmacèutics es desaconsella el seu ús.

“I és que aquests fàrmacs poden interferir amb els tractaments crònics que la persona té pautades, produint una interacció entre medicaments que pot reduir els efectes d’un d’ells, potenciar-los o derivar en efectes negatius per al cos”.

A més, poden produir al·lèrgies (en moltes ocasions desconegudes anteriorment), sense oblidar el fet que el prendre’ls sota unes condicions inadequades possibilita un ús insegur i incorrecte dels medicaments.

“No per ser de venda lliure, determinats medicaments poden consumir-se sense cap criteri”, adverteixen.

Per exemple, quan es menja massa el cos contraresta l’excés amb un increment de l’àcid produït per l’estómac. En aquest cas, encara que l’organisme augmente els nivells d’àcid provocant, a vegades, molèsties com a acidesa, l’ingerir un fàrmac per a evitar aquestes xicotetes molèsties pot implicar l’alentiment de la digestió.

Actualment la societat està experimentant una disminució dels nivells de tolerància que deriven en la por d’emmalaltir, la qual cosa genera unes expectatives molt altes de sentir-se bé en tot moment.

Per això, el MICOF recomana minimitzar al màxim aquesta pràctica perquè, encara que els fàrmacs són segurs, no ha d’abusar-se d’ells ja que, en moltes ocasions, l’elecció del medicament no és l’apropiada i, pensant que produirà un efecte positiu, pot empitjorar el nostre estat de salut.
Finalment, s’insisteix que “el més perillós d’aquests kits és la pròpia necessitat que s’ha creat en introduir aquests productes dins dels esdeveniments de reunió amb familiars i amics”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia