(EFE) El PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem han aplaudit aquest dimarts que s’haja aprovat la investidura de Pedro Sánchez, que permetrà un Govern de coalició que millore la vida de la gent. Per part seua, el PP, Ciutadans i Vox no beneficiarà als valencians ni implicarà un canvi de finançament autonòmic.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha assistit en el Congrés al debat d’investidura, ha aplaudit l’elecció de Sánchez com a president d’un Govern progressista que “treballarà per la justícia social i atendrà les necessitats dels valencians”, i ha assegurat que és un dia “positiu, d’esperança”.

Els ciutadans “necessiten un Govern que millore la seua vida i garantisca la igualtat d’oportunitats”, ha afirmat Puig, per a qui “és bo” que es puguen “alinear” polítiques progressistes des d’Espanya i la Comunitat Valenciana, i ha instat a la dreta, que “mai ha sigut generosa”, a “canviar d’actitud” i abandonar la crispació.

El síndic socialista en Les Corts, Manolo Mata, ha indicat que s’obri “una porta d’esperança” i que l’aprovació de la investidura és “una bona notícia per als progressistes”, i ha mostrat el seu desig que “es resolga el finançament d’una vegada per sempre”.

Des de Compromís, el seu diputat nacional, Joan Baldoví, ha demanat a Sánchez que complisca la seua part i en huit mesos presente una proposta de reforma del sistema de finançament autonòmic, i ha retret a la dreta la seua “mala educació” i els ha reclamat que “es resignen! i aprenguen a “perdre”.

El síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha reivindicat que ha sigut una investidura “històrica” per als valencians, perquè per primera vegada l’agenda valenciana forma part de l’acord de governabilitat a Espanya, gràcies al vot d’un diputat d’aquesta formació en el Congrés.

La síndica de Unides Podem en Les Corts, Naiara Davó, ha assegurat que, a partir d’ara, hi haurà “dos Governs aliats” a Espanya i en la Comunitat Valenciana, amb UP tant en el Botànic com en el Consell de Ministres, per la qual cosa estan “d’enhorabona”.

“Serem una força crucial per a la col·laboració institucional i territorial”, ha assenyalat Davó, qui ha recordat que sempre han dit que el que havia de fer Madrid era “mirar cap a la Comunitat i botanizar Espanya” i ha afirmat que comença “una nova dècada amb un Govern per a l’esperança” .

No obstant això, parell la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, és “un dia molt trist per als valencians”, perquè a partir d’ara les decisions que afecten la Comunitat Valenciana “no les prendrà Ximo Puig”, sinó en la taula de diàleg “entre la claudicació de Pedro Sánchez i els que volen trencar Espanya”.

Bonig ha qualificat de “molt greu” l’ocorregut hui, perquè “els hereus dels terroristes i els condemnats per intentar trencar Espanya” són els que han donat el Govern al socialisme, i ha augurat que no es complirà el compromís de reformar el finançament, perquè si cal “pagar els favors” a Terol Existeix, als canaris, als catalans i als bascos, “no quedarà” per als valencians.

Per al síndic de Ciutadans, Toni Cantó, Pedro Sánchez “ha hagut d’aprendre molt de Ximo Puig, perquè ha copiat el seu model de comprar a comunistes i nacionalistes a canvi de ministeris i privilegis amb la condició de romandre en la Moncloa”.

“És trist veure com entre els presidents autonòmics que aplaudeixen amb alegria hui la investidura a Madrid està el de la Comunitat Valenciana”, ha manifestat Cantó, per a qui el PSOE “li prendrà el pèl una vegada més” a Compromís amb el finançament autonòmic.

La síndica de Vox en Les Corts, Ana Vega, ha qualificat de “pacte de les rates” la investidura de Sánchez, perquè s’alia amb “comunistes, separatistes, colpistes i els que blanquegen el terrorisme”, mentre que el portaveu adjunt, José María *Llanos, ha dit que s’ha perpetrat la “ignomínia”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia