Després de totes les fotos denúncies rebudes per part de les veïnes i veïns del municipi sobre la situació que s’està vivint des de fa temps entorn del desbordament de residus, hem parlat amb la regidora municipal de Medi Ambient, Recollida i tractament de residus i Neteja viària, Gloria Campomanes.

Abans que res, cal recordar que els contenidors de residus de recollida selectiva (cartó i plàstic) depenen de Consorci València Exterior de la Diputació.

Situació actual amb Consorci València Exterior

Campomanes ens ha explicat la situació des que ella està al càrrec d’aquest departament: “Quan jo vaig ficar-me al càrrec d’aquesta àrea, el Consorci ja incomplia el conveni. Aquesta situació ve des de l’any 2017″. “No obstant això, cal aclarir que la taxa monetària de més de 100 euros que li paga el veí de Bétera cada any al Consorci València Exterior, a través de Diputació de València, és per la planta de reciclatge no per la recollida pròpiament dita del plàstic i el cartó. Però ells en el seu dia van assumir recollir igualment”, especifica.

“Quan jo vaig entrar al departament, el primer amb el qual ens trobem és que ells recullen un dia a la setmana el cartó, un altre dia el plàstic i després fan un reforç d’un 25% de recollida pel poble durant la setmana” ha detallat la regidora. “D’una banda hem fet un seguiment i hem vist que en algunes zones com Mas Camarena han passat a recollir una vegada en tot el mes, incomplint així amb el que mencione. Però a més, és que ells s’acosten a Bétera solament amb un camió amb un xòfer i buida el contenidor i tot el que hi ha fora ho deixa i se’n va. Per tant, no recull els desbordaments”, prossegueix Campomanes.

“El que hem fet és redactar des del departament tècnic un informe on es recopila tots els incompliments que ha dut a terme el consorci, des de l’any 2017. Aquest informe s’ha passat a secretaria i des d’allí se li enviarà al citat Consorci”, menciona la responsable de l’àrea. A més a més “li enviàrem un correu avisant que continuaven incomplint i donaven les següents solucions: que ens isquérem del Consorci o incrementar-li la taxa als veïns i passar un dia més a recollir”, comenta. “Si Bétera deixara el consorci, aquest deixaria de recollir els residus selectius però, com que el que se li paga és el manteniment de la planta de reciclatge i les instal·lacions, els veïns continuarien pagant la taxa citada abans i a banda s’hauria de contractar un altre servei a una altra empresa per a la recollida”, detalla la regidora. D’altra banda, “l’increment de la taxa que el Consorci proposa per passar un dia més a recollir no és massa perquè suposa poc més d’un euro a l’any a cada ciutadà, però el nostre departament desconfia llògicament en què realment el Consorci complira amb els terminis de recollida i recullen els desbordaments”, afegeix.

Així, la regidoria està estudiant amb contractació i intervenció si el Consistori “pot contractar a algú que es dedique a llevar aquests desbordaments”, declara Campomanes.

Al mateix temps, l’edil ha volgut recalcar “l’esforç i el treball increïble que s’està realitzant des del departament d’Obres. De fet, “hem contractat dos dies a la brigada que recull el fem perquè almenys ens ajudara a pal·liar la saturació de residus, però és un esforç que no s’acaba de veure”, ha indicat. I és que cal tindre en compte que a l’ajuntament com a tal no se li permet dur directament els residus de recollida selectiva a la planta, per aquest motiu el brigada no ha tingut més remei que unir tots els residus. “Hem hagut d’elegir entre deixar els carrers un poc més nets o deixar-ho ahí“, comenta Gloria.

En aquesta mateixa línia, des del departament tècnic també ens han comunicat que “s’ha parlat amb el gerent del Consorci per tornar a tindre una altra reunió per intentar que els deixe dur-ho tot allí a la planta per no mesclar-ho, tot i que la feina aquesta la hauria de fer el citat consorci”. En aquest sentit, des de la mateixa àrea s’ha declarat que “cal ser conscients que aquesta tasca li suposa a la brigada un gran treball, havent de deixar de costat i desatendre algunes de les seues labors competents”.

Col·laboració ciutadana

D’altra banda, la regidora també hi ha volgut fer una crida a la conscienciació de la gent i la col·laboració ciutadana. Doncs, a banda de tots els incompliments del consorci i que en moltes ocasions els contenidors estan plens i no cap res més, “també és cert que de vegades els veïns deixen els envasos i el cartó amuntonat fora i el contenidor no està tan ple, agreujant així la situació”. Campomanes ha explicat que “el passat dissabte 4 de gener, un servei especial va dur a terme tota la recollida al matí i el dilluns al matí ja semblava que feia quasi 7 o 8 mesos que no s’havia recollit. A més, dimarts, dimecres i dijous s’ha anat recollint i a la mitja hora ja estava de nou tot desbordat a les voreres i totes les caixes fora dels contenidors”.

“Tot açò, amb el cost addicional que estem pagant un abocador a 100 euros el camió, provocant que tot el que es dedique a aquest assumpte no es puga dedicar a altres coses també necessàries com és l’adequació d’alguns camins i vials. Doncs, la brigada de l’Ajuntament s’està dedicant únicament per a recollir la gran quantitat de residus desbordats que es recullen” matissa la responsable de l’àrea.

En aquest sentit, també ha ficat d’exemple, les restes de poda que els jardiners deixen en els llocs que no corresponen o qui en lloc de cridar a l’ecoparc deixa en qualsevol lloc residus i mobiliari, embrutant camins i vials. Per tant, prega la “col·laboració de tots per no fer més insostenible la situació.

Per concloure, Gloria Capomanes ha remarcat que encara que és un treball complicat “volem que la gent sàpiga que l’Ajuntament està treballant per obtindre una solució efectiva i que és un tema que ens preocupa molt, perquè volem prioritàriament tindre un poble net”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia