El passat dilluns es va aprovar la moció presentada pel PSPV-PSOE per a sumar-se als acords adoptats en el cim del Clima COP25 celebrada en Madrid el passat 15 de desembre i així promoure fins a completar l’adhesió al “Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia”.

Aquesta moció va tirar endavant amb els vots a favor de PSPV-PSOE i Compromís, les abstencions de l’equip de govern (PP, Cs i Mas Camarena – Torre en Conill) i els vots en contra de VOX.

Tal com va explicar la portaveu socialista,  José Ballesteros, “el nou acord del Cim de Madrid senta les bases perquè en 2020 els països presenten compromisos de reducció d’emissions més ambicioses per poder respondre a l’emergència climàtica”.

La cima també va acordar donar directrius al Fons Verd perquè amplie el seu àmbit de finançament, i que, a més de dirigir-se a mitigació i adaptació, per primera vegada destine recursos per a les pèrdues i danys que pateixen els països més vulnerables i afectats pels impactes dels fenòmens climàtics extrems.

El passat 15 de desembre també es va acordar un nou Pla d’Acció de Gènere que permetrà desenvolupar mesures per a donar resposta a aquest efecte desigual del canvi climàtic en dones i xiquetes, i a promoure el seu paper com a agents del canvi en aquest procés cap a un món lliure d’emissions. Aquest nou Pla estarà vigent fins a l’any 2025.

Després que Ballesteros explicara i presentara, en nom del PSPV-PSOE Bétera, aquesta proposta d’acords per al seu debat i votació, el portaveu del PP Manuel Pérez va prendre la paraula. Pérez va indicar que “l’equip de govern de la legislatura anterior ho dugué a ple en un expedient de medi ambient i el ple ordinari del 6 d’abril de 2017 va aprovar l’expedient sobre la iniciativa europea pel Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’energia i que Bétera està adherida a la citada iniciativa des de 2017”. D’altra banda, l’edil va indicar que “l’equip actual de govern ja està treballant en el Pla d’Acció per l’energia sostenible i que la moció del Partit Socialita naixia de l’oportunisme per a fer política”.

Ballesteros va respondre que l’equip de govern “ha volgut desviar l’atenció de la moció al Pacte d’Alcaldes i que aquesta moció té un primer punt que vosté obvia i que difícilment s’ha pogut dur a aquest ple perquè la Cima del Clima de Madrid va ser el passat mes de desembre”.

Per la seua banda, el regidor de Ciutadans Julio Inés va comentar que el seu partit no entenia massa bé el punt dos de la moció, donat que Ciutadans ja hi havia firmat la seua adhesió en 2017 al Pacte d’Alcaldes.

Finalment, el Portaveu de Vox, Fidel Valcarce va explicar la seua postura en contra d’aquesta moció, donat que “Darrere de l’ampolla climàtica existeixen molts interessos creats i Vox advoca pel rigor científic i la veritat.”

A continuació, adjuntem un vídeo resum:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia