El 17, 18 i 19 de gener Bétera acollirà un bon nombre d’actes per celebrar la tradicional festivitat en honor a Sant Antoni. Enguany hi ha moltes novetats. Per aquest motiu, Betera.com s’ha posat en contacte amb totes aquelles entitats que han fet possible que es duga a terme aquesta gran festa de tres dies, perquè ens conten tot el que s’ha preparat per a l’ocasió. Anem per parts. Fiqueu-vos còmodes perquè hi ha molt a llegir i a descobrir:

 

Divendres 17 de gener

Sota el nom “Sant Antoni a Foc“, els actes donaran inici aquest divendres 17 de gener (onomàstica oficial de Sant Antoni Abat).

Passejà

Així, al voltant de les 19.30 hores hi haurà una “Passejà” des de les Coves fins al Passeig de l’Albereda. En aquest esdeveniment participaran les Obreres i Majorals de 2020 i les tres penyes coeteres: Amics del Coet, Vol Lliure i Fogoners. Aquest serà una cercavila de coets on, complint amb totes les mesures de seguretat, tots participaran per parelles. Cada caixó de coets és per a dues persones, portant un el caixó mentre l’altre porta els coets amb les tenalles.

Segons ens conta el President d’Amics del Coet, Jaume Pareja, “com és el primer any que es fa aquesta Passejà, només anirem uns 50 socis de la nostra associació. L’Any que ve si es repeteix aquest acte, hi haurà més participació”.

Per la seua banda, el President de Vol Lliure, Toni Grande, comenta que aquesta serà l’associació amb més nombre de participants en la Passejà amb 82 persones. “La gent de Vol Lliure ja teníem ganes de pólvora i la resposta dels socis a la Passejà ha sigut excel·lent. Participaran 12 menors de Vol Lliure acompanyats dels seus pares, mares, oncles… Xiquetes i xiquets que són el nostre futur i més il·lusió que ells no té ningú. Hem fet una despesa especial comprant tenalles per a tots i tenim per a totes i tots” detalla Grande.

El President de Fogoners, Ramón Carretero, ens ha indicat que “la gran majoria de socis i sòcies de Fogoners participarà en la Passejà, a més dels nous membres més menuts que s’han incorporat a l’associació per començar el seu Camí coeter”.

Les Obreres i Majorals de 2020 també participaran en aquesta Passejà. “Obreres i Majorals participarem en la Passejà del Foc, igual que les tres penyes de coets i les obreres que no poden participar ens acompanyaran igualment en aquest acte”, explica el President dels Majorals 2020, Miguel Ángel Herrera Asensi.

Batucada
Però ací no acaba la passejà. Doncs, el Centre Artístic Musical de Bétera (CAMB) també participarà en aquesta cercavila, a ritme de batucada. Així, acompanyarà a les citades agrupacions en aquest acte. Tal com ens ha explicat el director de l’escola del CAMB, Víctor Gàmez, “sempre que l’Ajuntament ens crida per participar en un acte d’aquesta classe ens disposem a col·laborar”. Així, com habitualment sol fer el centre en aquests casos, abans de la cercavila hi haurà un taller. “Aquest taller de Batucada serà impartit per Rafa Navarro, gran professional i especialista en aquesta classe de música i el material instrumental serà cedit per Percufest “, destaca Gámez. A aquest curs patrocinat per l’ajuntament estan convidats a participar tots els alumnes de l’escola. “De moment, hi ha uns 35 alumnes inscrits i de segur que a la batucada eixiran unes 40 persones. De fet, participaran pares i fills”, afegeix Víctor.
El taller donarà inici al voltant de les 17.30 hores al Saló d’Assajos de l’escola de música. En primer lloc, serà l’assignació d’instruments per a majors i xiquets i posteriorment es treballaran els patrons rítmics per a la passejà. “Així aquesta batucada tindrà una base pedagògica”, declara el director de l’escola. Cap a les 19.00 hores finalitzarà el taller i els participants es desplaçaran cap a les Coves de Mallorca per fer el seu acompanyament a la citada Passejà.
Correfoc

La Passejà recorrerà diversos carrers del municipi fins a arribar a l’Albereda de Bétera. Allí, al voltant de les 21.00 hores, la Penya coetera “Foc Seguit” de Xeraco (agermanada des de fa 5 anys amb Vol Lliure) oferirà un correfoc.

I és que enguany, seguint la línia de l’any passat, la regidoria municipal de Festes encapçalada per Manuel Pérez i la regidoria municipal de Turisme, encapçalada per Joaquin Gómez, han sigut els departaments municipals organitzadors d’aquesta festa i han apostat de valent per la celebració de Sant Antoni. Així, els tècnics d’ambdós departaments i els regidors han estat en contacte amb tots els participants i han treballat de manera conjunta amb tots, segons ens expliquen els mateixos edils. “Se’ns va consultar que ens semblava ampliar la Festa al divendres i, naturalment, per a nosaltres ha sigut una gran alegría” destaca Toni Grande de Vol Lliure.

“En la mesa de coets en la que participen totes les associacions coeteres, Majorals, regidors de Festes i Turisme, tècnics dels departaments (Mavi Aparisi i José Luis) i l’Alcaldessa Elia Verdevío, es va acordar entre tots que fora la Penya ‘Foc Seguit’ de Xeraco qui s’encarregara d’aquest correfoc a causa de la bona relació que té amb Bétera i la seua gent”, afirmen tant Toni Grande com Manuel Pérez Joaquin Gómez.

“És un orgull per a nosaltres tindre’ls a Bétera enguany. Hem de donar les gràcies des de Vol Lliure una vegada més a tota la penya Foc Seguit i en especial a Àlex Ferrer president i a José Ramón Varón, pel seu treball i la predisposició que han demostrat en tot moment per estar el dia 17 a Bétera i com ells mateixos diuen… DAME FUEGO PAQUITA!!!”, confessa Toni Grande.

 

Dissabte 18 de gener

D’altra banda, dissabte 18 de gener, serà un dia complet d’actes.
Calderes, música, oci i molt més
A les 12.00 hores donaran inici els actes del dissabte, amb l’espectacle familiar “La Glups Band“+ “La Selva”. Seguidament, des de les 13.30 hores fins a les 17.30 hores hi haurà animació musical amb dj Iván Zapata de Dix Animación. Un dels moments més esperats del matí arribarà cap a les 14.00 hores amb les tradicionals calderes d’arròs junt. “L’any passat, Joano Baudés com a regidor de Turisme va voler recuperar aquesta tradició i a causa de l’èxit i el reclam que van tindre Les calderes vam pensar a continuar celebrant aquest esdeveniment”, comenta Joaquin Gómez. “Hi haurà unes onze calderes d’arròs junt, eixint unes 200 racions per caldera”, prossegueix Gómez.

Les racions són gratuïtes, sota reserva prèvia, i cada comensal té dret a 4 racions per tiquet. Les veïnes i veïns tenien de temps fins aquest dijous, 16 de gener, per a adquirir els seus tiquets en l’Ajuntament del municipi. Les racions poden menjar-se a casa o en el mateix recinte de l’albereda, donat que hi haurà taules i cadires. “A més a més, per donar-li continuïtat al sistema que es va dur a terme l’any passat, l’Associació de Comerciants de Bétera (ACB) oferirà servei de barra amb beguda, entre d’altres”, especifica el responsable de Turisme i també de l’àrea de Comerç, així com el responsable de Festes.

Proveïrem de beguda a les veïnes i veïns que s’acosten, durant el matí als actes familiars, en el dinar de les calderes, a la vesprada en la prova de coets i a la nit també en l’orquestra”, confirma el President de l’ACB, José Vicente Navarro. “Durant el dia, com les activitats seran a l’aire lliure, el servei de barra estarà també a unes carpes obertes i ja a la nit s’instal·larà la barra a una carpa amb música d’orquestra i calefacció”, afegeix. “Aquesta iniciativa va nàixer l’any passat d’un treball conjunt, colze a colze amb la regidoria de Turisme i, per segon any consecutiu, els diners recaptats a la barra seran destinats a cursos de formació per als comerços associats”, detalla Navarro. “La directiva de l’associació estarà durant tot el dia al peu del canó, tornant-se, per oferir un bon servei a les barres. La gent ens podrà identificar amb uns petos corporatius per a qualsevol cosa que necessite. Com l’any passat, pel tema logístic, serem assessorats per alguns associats especialitzats en el sector de l’hostaleria perquè ens ajude en la gestió dels proveïdors i tots els elements necessaris per a oferir el servei de barra com cal”, comunica el president de l’Associació de Comerciants.

Així mateix, cal comentar que les Obreres i Majorals de 2020 no volen perdre’s cap dels actes i gaudir amb totes i tots els actes de la jornada. Nosaltres quedarem a primera hora del matí per a anar muntant la Foguera. Després, estarem en harmonia amb la gent de les penyes i el poble en general, fins a l’hora del dinar”, revetla el President dels Majorals 2020, Miguel Ángel Herrera.
Prova de coets
Els coets començaran a ser protagonistes el dissabte, a partir de les 18.00 hores. De 18.00 a 20.00 hores serà el torn per a les proves de coet de les penyes coeteres del municipi (Amics del Coet, Fogoners i Vol Lliure).
  • Amics del coet
La primera prova de coets anirà a càrrec d’Amics del CoetL’any passat, 2019, vam complir 10 anys com a associació. Però en el 2009 no vam eixir en Sant Antoni, ja que l’associació estava molt recent, indica Jaume Pareja, President d’aquesta penya.
“El nostre primer any, va ser en el 2010. Per tant, enguany farem 10 anys participant en la prova de coets”, afegeix.”El nostre torn serà de 18.00 a 19.00 hores. Ja que portem el muntatge del carro per a les peces de la cordà entre d’altres, hem de ser la primera associació a eixir”, aclareix Pareja.

Segons ens comenta, faran pràcticament el mateix que tots els anys. “Una xicoteta demostració de les diferents modalitats de tirar coets. És a dir una mostra de com se celebren en els diferents pobles de la comunitat els actes amb coets. És clar que no podem fer-los tots, però farem els més importants. Primer, unes passades del carro i les peces que és la forma tradicional, i molt estesa per moltes poblacions. Després continuem amb les canyes de Benissanó (són canyes que van en vertical, i del seu extrem superior van caient els coets encesos), per a continuar amb les canyes de Bocairent (són canyes en horitzontal de les quals van caient els coets encesos). Una vegada finalitzades aquestes continuem amb la coetà, posant els calaixos en cercle i els nostres socis són els que van traient els coets dels calaixos i encenent-los. Després com a final, realitzem un tram de la Cordà de Bétera, com no podia ser d’una altra manera. Enguany, com a final, tenim una sorpresa preparada i esperem que us agrade”, desglossa minuciosament el President d’Amics del coet.

D’altra banda, ha volgut senyalitzar que aquest acte està pensat per als socis més joves de l’associació. Per aquest motiu, la quantitat de foc que hi haurà dins del recinte és molt reduïda, sobretot al principi i a poc a poc va augmentant. “Açò està preparat perquè ells mateixos vegen i siguen conscients de la quantitat de foc i fins on volen estar. És a dir, per als quals s’inicien les peces és l’ideal, ja que van caient els coets d’un en un i a penes hi ha foc. Després, en les canyes, va havent-hi més foc, per la qual cosa els que porten menys temps eixint, poden decidir si continuen o es retiren a uns metres. El mateix succeeix amb la Coetà, on es disposen dos calaixos apartats perquè ells estiguen més tranquils. Així ells mateixos decideixen fins on volen estar i mai sentir aquesta sensació que els pot entrar als més joves d’aclaparament o por per una gran acumulació de foc” detalla Jaume Pareja.

A causa del gran nombre de socis d’Amics del Coet (més de 450), s’ha hagut de limitar l’accés a 100 participants.

  • Fogoners

Enguany és el segon any que Fogoners participa. “A poc a poc, anem consolidant l’associació en aquest acte”, declara el president de FogonersRamón Carretero.

“Participarem al voltant d’uns 35 socis i sòcies i farem una xicoteta coetaeta, ja que és al que estem acostumats a aquest poble i tant ens agrada”, explica CarreteroEl nostre torn de tirar coets és el segon i serà a les 19.00 hores. Enguany cal destacar que és el cinqué aniversari de la penya i estem molt il·lusionats de cada any poder continuar creixent com associació coetera i consolidar-se a través dels actes que es realitzen al poble, afegeix el President d’aquesta penya.

  • Vol Lliure
Enguany, serà la sisena vegada que Vol Lliure participa en la prova de coets. “Enguany serem 112 coeteres i coeters, participant al

voltant de 10 dones valentes”, indica Toni Grande, President de Vol Lliure.

“Tots han fet un gran esforç per participar, a través de loteries, buscant publicitats,

reunions, quotes… Ja estem ahí i es nota en l’ambient. Tots estan buscant les botes, els guants… I el cuquet de la pólvora ja està en mode ON”, comenta Grande.

Miguel Sancho és enguany el xèrif del polvorí, l’organitzador de la pólvora de Vol Lliure. Doncs, enguany hem estat donant-li voltes i més voltes, fent proves i jo crec que l’acte que hem preparat va agradar a totes i tots. I és que com sempre, hem apostat per un inici espectacular. Continuarem en la coetà amb 28 caixons i acabarem en un final innovador que esperem que us agrade. Encreuem els dits perquè isca com hem previst”, menciona amb il·lusió el president d’aquesta penya.

Així, Toni Grande ens declara que no ens pot avançar res més i qui vulga saber més, sols haurà d’acostar-se el pròxim dissabte a l’Albereda cap a les 20.00 hores.

  • Obreres i Majorals 2020

La Gran Prova dels Coets de les Obreres i Majorals de 2020, arribarà a les 23.30 hores amb la prèvia cremà de la foguera. No

obstant això, alguns Majorals ja participaran en la vesprada en les seues penyes coeteres. “Quasi tots formem part a alguna Penya

 

coetera, ja que duguem la senya d’identitat de Bétera, alfàbegues i coets. Si tenim gent que es reserva a la nit i uns altres eixiran per estar amb els amics i alguns per estar amb els fills”, indica el President dels Majorals 2020, Miguel Ángel Herrera.

Per a la nit no farem res d’especial, allò que es fa normalment, on tirarem un caixó de coets cada majoral. Entre tots s’ha preparat aquest dia, donat que és una majoralia molt involucrada. A més, la veritat que tenim alguna obrera que s’ha preparat per a aquesta nit, traguen-se el curs per poder eixir, declara Herrera.

Les tres associacions de coets i les Obreres i Majorals desitgen que totes les veïnes i veïns gaudisquen d’aquesta gran festa, la qual va creixent any enrere any. Així, les penyes coeteres donen les gràcies a les Obreres i Majorals per fer possible que les associacions coeteres del poble participen i a l’Ajuntament per fer que aquesta festivitat es convertisca en una autèntica cita anual ineludible, on Bétera està al cor i la pólvora en la sang.
La festa continua
Posteriorment, a les 01.00 hores serà l’hora de l’Orquestra Àgora, amb carpa i calefacció. “Per tancar aquest gran dia, les veïnes i veïns podran gaudir de bona música i servei de barra per a amenitzar la vetlada”, explica el regidor de Festes, Manuel Pérez.
Diumenge 19 de gener
Per concloure tot un cap de setmana ple d’activitats, el diumenge, 19 de gener, es durà a terme la benedicció dels animals. Enguany, aquesta també comptarà amb algunes novetats.
Benedicció dels animals
Cap a les 12.00 hores, en el mateix recinte de l’Albereda, es durà a terme la tradicional benedicció dels animals a càrrec del rector de l’Església de la Puríssima (Don Vicent). “Normalment, és la Germandat ‘La Dolorosa’ qui s’encarrega de col·laborar amb el rector en la benedicció, donant els tradicionals rotllets a cada animal beneït. Però enguany, en aquesta festa s’ha involucrat també una altra associació, a banda de ‘La Dolorosa’ que durà a terme la seua tasca habitual. Es tracta de l’associació de cavallistes”, explica el regidor de Festes, Manuel Pérez.
Així, la mateixa associació de cavallistes, formada per 23 persones, ens ha fet sabedors de la seua participació d’enguany, col·laborant amb ‘La Dolorosa’. “A les 10.00 hores, els cavallistes es concentraran al Jonqueral de Bétera, on es convida a un esmorzar popular als cavallistes, carreters i genets. Posteriorment, a les 11.30 hores serà la missa en l’Església de la Puríssima i, en acabar, tindrà lloc la benedicció”, indica Noelia Durán, membre dels Cavallistes. “En un principi volíem fer la benedicció dels cavalls i carruatges a la plaça de l’església, però per seguretat i espai serà finalment a l’Albereda. No obstant, el recorregut es canvia i els cavallistes eixirem en fila seguits. La dolçaina i el tabal vindran per nosaltres per a acompanyar-nos cap a la benedicció”.
La veu més antiga del poble també parlarà

La Colla de Campaners de Bétera, també participarà el dia 19 de gener en la benedicció dels animals amb el corresponent toc de campanes per a aquesta celebració. Així, a la Torre Campanar de la Puríssima Concepció, es procedirà als 3 vols menors de crida a missa (11.0011.15 i 11.30 hores) i l’elevació i vol menor final. Seguidament, serà el torn per al vol menor a l’eixida de l’església cap a l’Albereda. Posteriorment, es procedirà al vol menor d’inici de la benedicció dels animals. Així mateix, durant la benedicció es realitzaran diferents vols menors cada 15 minuts.

En definitiva, es tracta d’un cap de setmana en el qual es podrà gaudir de música, gastronomia, festa, foc, tradicions i sobretot de molta germanor i implicació d’un bon nombre d’associacions locals.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia