El projecte interdisciplinari “Recicla’t” ha portat als alumnes del Col·legi Mes Camarena a realitzar diverses jornades de neteja de platges. Aquesta iniciativa abasta matemàtiques, biologia i geologia, duent a terme durant aquest curs pels alumnes de 1r de Secundària pertanyents a el  2n curs dels Programes d’Anys Intermedis de l’Organització del Batxillerat Internacional.

Ara saben bé com els plàstics i *microplásticos inunden les nostres platges. Residus que, de no ser recollits, acabaran en la mar, afectant els animals i per tant, a la cadena alimentosa.

En el Col·legi Mes Camarena treballen des d’inici de curs amb aquest projecte,  principalment amb la problemàtica dels envasos de plàstic, els alumnes han realitzat investigacions del que està ocorrent, han buscat diferents associacions a les que ajudar, han recollit residus del pati del col·legi per a realitzar estadístiques en matemàtiques, amb els resultats fan xarrades de conscienciació als seus companys d’altres cursos.

Les jornades de neteja comencen al Parc Natural de l’Albufera en el Centre d’Interpretació “*Racó de l’Olla” on han conegut la problemàtica dels plàstics en l’aiguamoll. I és que fins al parc, a través de les séquies, arriben els envasos que es llancen des d’un perímetre de 800 km². L’Albufera i els seus canals són, tal com han explicat els tècnics de l’equip d’Educació Ambiental del *Parc Natural de L’Albufera, grans autopistes per als plàstics que acaben desembocant en la mar.

Les xifres són aclaparadores: una botella de plàstic tarda més de 500 anys a descompondre’s i en el món s’utilitzen més d’un milió de bosses de plàstic per minut.

Reflexionar, reduir, reutilitzar, reciclar, redistribuir i reclamar com a consumidors és la solució per a atallar aquest problema que està arribant a la fauna marina.  Segons un estudi, una persona podria estar ingerint a la setmana uns 5 grams de plàstics, l’equivalent a una targeta de crèdit.

Per això, el col·legi Mes Camarena segueix la línia educativa dels Programes d’Anys Intermedis, uns programes que busquen no sols un aprenentatge profund dels continguts curriculars si no que els estudiants connecten els seus estudis a la realitat i l’actualitat del moment, i es convertisquen en alumnes crítics, reflexius i compromesos amb la seua societat.

Recollida en la Gola del Rei

Amb guants per a protegir-se les mans, els alumnes han estat recollint residus de plàstic en la Gola del Rei (Platja del

Mareny de Barraquetes).

A més de retirar el fem, han anat comptant i anotant els taps, bastonets o taps, embolcalls de menjar, briks, envasos, botelles de plàstic i microplàstics enterrats entre l’arena.

Encara que la platja semblava neta a simple vista, les bosses s’han anat omplint en pocs minuts davant la sorpresa dels estudiants, que no han deixat de netejar durant una hora.

Molts d’ells s’han dedicat exclusivament a recollir microplàstics. Aquestes restes xicotetes de parts més grans de plàstic arriben a la mar i van desfent-se amb el pas del temps. Quan són arredonits i de la grandària d’una llentilla se’n diu “llàgrimes de sirena”.

Posteriorment, a l’aula s’analitzen les dades obtingudes a la platja sobre la tipologia i quantitat de residus. La finalitat és treballar en biologia les conseqüències en el planeta  i en  matemàtiques per a utilitzar estadístiques reals.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia