La Mancomunitat Camp de Túria ha estrenat la nova campanya dels 12 lemes per a aquest 2020. Aquesta iniciativa es porta a terme a través de la UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives).

Aquest mes de febrer té dos lemes relacionats amb l’alcohol: ‘Durant l’embaràs, 0,0‘ i ‘Si beus, no arranques‘ sobre la conscienciació en la conducció.

Beure alcohol durant l’embaràs té com a efecte un pitjor funcionament cognitiu en els xiquets, segons la revisió més completa sobre el tema fins hui. La investigació de la Universitat de Bristol, publicada en el ‘International ‘Journal of Epidemiology’, ha revisat 23 estudis publicats sobre el tema i ha trobat evidència també que beure durant l’embaràs també podria reduir el pes en nàixer.

Les troballes reforcen les directrius de la Direcció Mèdica del Regne Unit #DRYMESTER, que apunta a l’abstenció d’alcohol en tots els trimestres de l’embaràs.

Per a estudiar els efectes de beure alcohol durant l’embaràs, els investigadors finançats per l’Institut Nacional d’Investigació en Salut (NIHR) i el Consell d’Investigació Mèdica (MRC) van combinar els resultats de dissenys d’estudi molt diferents per primera vegada.

Els mètodes van incloure estudis tradicionals com a assajos controlats aleatoris, juntament amb estratègies alternatives com la comparació de xiquets de les mateixes famílies les mares de les quals van reduir o van augmentar el consum d’alcohol entre els embarassos, i un enfocament basat en marcadors genètics, “l’assignació a l’atzar mendeliana”.

Anteriorment, la investigació sobre aquest tema ha sigut a través d’estudis observacionals, on els participants ja estan exposats a un factor de risc i els investigadors no intenten canviar qui està o no exposat.

Però existeixen limitacions amb aquesta mena d’estudi: pot ser impossible delimitar el que és causat per l’alcohol i el que és causat per altres factors. Aquests factors podrien incloure l’educació de la dona o l’entorn familiar, així com la predisposició genètica, que pot afectar el desenvolupament i la cognició del seu fill a llarg termini.

Els dissenys d’estudi alternatius utilitzen diferents maneres de minimitzar o eliminar aquests factors de “confusió”, per la qual cosa els resultats són més de confiança. Si tots els resultats d’aquests estudis apunten en la mateixa direcció, és menys probable que es deguen a errors i biaixos, i és més probable que siguen vertaderes causes de salut i malaltia.

Tots els estudis inclosos en la revisió van intentar comparar grups similars de persones que només eren diferents en termes d’exposició a l’alcohol durant l’embaràs. Això és el més pròxim al que s’aconseguiria en un experiment.

Si bé la revisió va ser exhaustiva, la seua capacitat per a establir quant alcohol condueix a aquests resultats negatius va ser limitada. No obstant això, els investigadors van concloure que a les dones se’ls ha de continuar recomanant que s’abstinguen de consumir alcohol durant l’embaràs.

La doctora Luisa Zuccolo, directora de l’estudi i professora titular d’Epidemiologia en la Facultat de Medicina de Bristol, assenyala que “l’evidència del mal que l’alcohol pot causar als xiquets abans que nasquen està creixent, i aquesta revisió és la primera a mirar la gamma completa d’estudis sobre el tema”.

“És poc probable que siga un resultat casual, ja que tenim en compte una varietat d’enfocaments i resultats –explica–. El nostre treball confirma el consens científic actual: que el consum d’alcohol durant l’embaràs pot afectar els fills habilitats cognitives més endavant en la vida, inclosa la seua educació, també podria conduir a un menor pes en nàixer”.

Segons destaca, l’estudi «reforça la directriu de la Direcció Mèdica del Regne Unit #DRYMESTER (abstindre’s en tots els trimestres) és l’únic enfocament segur. Aquest missatge és més important que mai, donada la investigació recent que mostra que la indústria de l’alcohol promou informació confusa sobre les implicacions reals per a la salut de beure durant l’embaràs.

Segons la Direcció General de Trànsit (DGT), les anàlisis toxicològiques realitzades a 751 persones mortes en accident de trànsit en 2018 (535 conductors, 143 vianants i 73 acompanyants) van revelar que més del 40% dels conductors anava borratxo o drogat. Sempre sota excuses com “vaig ací al costat o no et preocupes que vaig a poc a poc”.

De tota manera, des de fa 25 anys existeix un aparell que pot contribuir a reduir aquesta dramàtica situació i que a França i Alemanya ja és obligatori per a conductors condemnats per alcoholèmia, així com per a vehicles de transport de passatgers o mercaderies perilloses.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia