Ahir dimarts, 18 de febrer, 20 persones naturals de 10 localitats de la comarca del Camp de Túria van ser homenatjades a Bétera en un acte celebrat al Saló de Plens del Castell del municipi. Aquest acte s’emmarcava dins del projecte ‘Construint Memòria‘, a través del cual la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica prossegueix amb la tasca de reconeixement de les víctimes valencianes del nazisme. El principal objectiu és rescatar de l’oblit els ciutadans i les ciutadanes de la Comunitat que van patir l’horror dels camps de concentració i extermini del règim alemany durant la Segona Guerra Mundial.

El regidor de Drets Socials, Manuel Pérez i Salavert, va ser l’encarregat de conduir l’acte. En primer lloc, es projectava el vídeo “Construint Memòria”. Posteriorment, era el torn per a la projecció d’un breu vídeo documental sobre el treball d’investigació de Jorge Alonso, professor, ex director del col·legi Parroquial Marques de Dos Aigües i director del Centre d’Estudis Locals de Bétera. Aquest,  ha recaptat tota la història de quatre veïns del municipi. Es tracta de Francisco Ten Campos, José Ten Campos, Vicente Miralles Aloy i Eduardo Campos Falomir, que van estar reclosos en els camps de treball de Mauthausen, Gusen, Dachau i Buchenwald.

Després, va intervindre el mateix Jorge Alonso, qui va voler commemorar la memòria dels quatre veïns de Bétera. Emocionat, llegia també un correu enviat per les filles de Vicente Miralles Aloy les quals resideixen a França i a causa de la seua avançada edat no van poder desplaçar-se per a assistir a l’homenatge. No obstant això, assistia des de Carcaixent, en representació de la Família Miralles, Ana María Ciges.

La besnéta de José Serra Benavent, veí homenatjat de La Pobla de Vallbona, també va oferir unes afectuoses paraules en record dels 21 veïns i especialment del seu besavi.

Seguidament Elia Verdevío, Alcaldessa de Bétera, prenia la paraula amb un discurs centrat en l’agraïment tant a Jorge Alonso com a la Conselleria i a tots els familiars presents en l’acte, “recordant unes històries com a al·legat en favor de la pau, la llibertat i la tolerància”.

Finalment, va intervindre la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo qui va destacar la importància de la iniciativa “Construint Memòria”.

Posteriorment, es va fer lliurament de les 21 pedres als familiars, alcaldes i/o representants dels municipis de Benaguasil, Bétera, l’Eliana, Gátova, Líria, Loriguilla , Nàquera , Pobla de Vallbona, San Antonio de Benagéber i Villamarxant.

Al seu torn, l’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío ha fet lliurament, tant a la Consellera com a Jorge Alonso i a la familiar de Vicente Miralles, Ana María Ciges, d’un “socarrat” amb la imatge de la Torre Bofilla icona del municipi.

L’acte finalitzava amb una foto de família de tots els alcaldes i familiars que recollien les pedres commemoratives.

A continuació, oferim unes imatges de l’emotiu acte. Demà, oferirem un vídeo per a resumir l’acte.

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia