Aquest divendres, com cada 21 de febrer, se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna. La idea de celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna va ser una iniciativa de Bangladesh, aprovada en la Conferència General de la UNESCO de 1999 i se celebra a tot el món des de l’any 2000.

El nom de llengua materna se li dona a la llengua que les persones aprenem des de la infància i que, en general, és també parlada pel nostre pares i avis. És en aquest sentit que cobra la seua rellevància cultural. La manera en què ens comuniquem determina, entre altres coses, les relacions que establim amb el món que ens envolta, amb els altres individus i amb nosaltres mateixos com a subjectes d’un patrimoni cultural i una història personal. Les societats multilingües i multiculturals existeixen a través de les seues llengües, que transmeten i preserven els coneixements i les cultures tradicionals de manera sostenible.

Les llengües són l’instrument de major abast per a la preservació i el desenvolupament del nostre patrimoni cultural tangible i intangible. Tota iniciativa per a promoure la difusió de les llengües maternes serveix no solament per a incentivar la diversitat lingüística i l’educació multilingüe, sinó també per a crear major consciència sobre les tradicions lingüístiques i culturals del món i inspirar a la solidaritat basada en l’enteniment, la tolerància i el diàleg.

La UNESCO creu en la importància de la diversitat cultural i lingüística per a les societats sostenibles. En el marc del seu mandat en pro de la pau, treballa per a preservar les diferències de cultures i idiomes que fomenten la tolerància i el respecte dels altres.

València també celebra aquest data. En aquest sentit, l’Ajuntament de la ciutat, a través del Gabinet de Normalització Lingüística (GNL) municipal ha elaborat un vídeo que es llançarà hui divendres, i que posa de manifest la diversitat lingüística.

Tal com mostra el vídeo preparat des del Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València, totes les persones tenen com a mínim una llengua materna i cada una d’elles oferix una manera singular de vore el món. L’aprenentatge de més d’una llengua ens obri portes laborals i d’interacció social amb altres persones i cultures, i augmenta la riquesa cultural dels parlants. 

A més, amb motiu d’aquesta commemoració, el citat gabinet ha obert dos noves finestres a Internet per a acostar el valencià a tota la ciutadania. Es tracta d’un compte a Instagram (@gnlvlc) i un altre a YouTube (https://bit.ly/2HEjsP7), que se sumen a la pàgina de Facebook (@GNLVLC), activa des de 2017. Els citats tres canals difondran el valencià i buscaran la participació i implicació de la ciutadania.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia