La Regidoria municipal del Major de l’Ajuntament de Bétera brinda l’oportunitat de conéixer els palaus valencians i els enfrontaments més importants d’Espanya.

D’aquesta manera, el pròxim 26 de febrer comença aquesta nova ruta temàtica cultural per a majors de 55 anys i amb eixida gratuïta.

Les inscripcions es poden realitzar per SMS a través del telèfon 606609946 o acudint a les instal·lacions de Casa Nebot (C/Estació, 5).

Durant el recorregut es visitarà el Palau de Cervelló i el Palau de Marqués de Campo.

  • Palau de Cervelló

Enfront del Convent de Santo Domingo, formant part de l’entorn de la històrica plaça de Tetuán, es troba el palau dels comtes de Cervelló, edifici de singular importància en la història contemporània de la ciutat ja que, quan va ser derrocat el Palau del Real en 1810, va passar a convertir-se en la residència oficial dels monarques en les seues visites la ciutat. En 1814, per exemple, va ser rebut en ell Ferran VII, engalanant-se a aquest efecte amb arcs de triomf, al·legories i retrats del rei; en el palau va signar el decret que dissolia les Corts i derogava la Constitució de 1812, i anys més tard, en 1840, la seua esposa María Cristina va abdicar ací de la regència.

L’edifici va ser construït en el segle XVIII pels comtes de Cervelló, senyors d’Oropesa, encara que només la façana es conserva amb el seu aspecte original, d’estil neoclàssic, flanquejada per dues torres i amb dos pisos de balcons. Després de la seua recent rehabilitació, el palau acull a més del museu, l’Arxiu Municipal de València i la Biblioteca Municipal Serrà Morals.

  • Palau del Marqués de Campo

Tancant la plaça de l’Arquebisbe pel seu costat nord es troba el que fora palau dels ducs de Villahermosa i posteriorment del Marqués de Campo i dels comtes de Berbedel. L’edifici es remunta al segle XVII, però a penes queden elements originals.

Durant el mandat del General Elio el palau va servir de Capitania General, i en 1840 va ser adquirit per José Campo, actiu empresari i alcalde de València, qui va instal·lar allí la seua residència i la seu social de les seues empreses, duent a terme important reformes.

En la façana principal, de traça classicista, s’obrin dues grans portes reixades, que donen accés a un pati amb arcades. A la dreta, una escala d’estil Luís XV puja al primer pis, en el qual trobem diferents salons, cadascun d’ells amb un tema decoratiu que els dona nom, si bé hui dia estan desproveïts del mobiliari i la decoració original.

El palau és la seu del Museu de la Ciutat, on s’exposen col·leccions municipals de pintura i gravats, entre d’altres.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia