Els municipis de la comarca del Camp de Túria rebran 10.653.467 euros de la Diputació de València, a través del nou Pla d’Inversions 2020-2021. Diputació incrementa les ajudes que venien rebent els municipis per a millorar infraestructures i serveis, reforçant l’autonomia d’alcaldes i alcaldesses a l’hora de decidir la destinació d’aquestes ajudes.

El president d’aquesta institució provincial, Toni Gaspar, ha indicat que “Cada ajuntament de menys de 50.000 habitants disposarà de més recursos econòmics per a millorar el seu municipi, i seran els alcaldes i alcaldesses, al costat de les corporacions locals, els que decidisquen quines són les necessitats dels seus pobles i, per tant, a quines obres o actuacions destinen els diners”.

Concretament, Bétera rebrà 931.434,81 euros.

Toni Gaspar ha destacat la “important reducció de la burocràcia en la tramitació de les ajudes, fruit d’unificar diferents línies en un gran pla que ens permet ser més eficients i demostrar la capacitat transformadora i modernitzadora de la Diputació”.

Aquesta proposta de pla bianual d’inversions multiplica per dos, de 35 a 70 milions anuals, les ajudes directes als municipis. La quantitat assignada a cada municipi és pràcticament definitiva, encara que serà provisional fins que es concrete la informació sobre els plans d’igualtat i mobilitat.

El responsable de Cooperació Municipal i Cohesió Territorial, Carlos Fernández Bielsa, ha detallat els criteris que justifiquen les quantitats finals incloses en la proposta de Pla d’Inversions de la Diputació, amb una part fixa, prorratejada de manera equitativa entre els 264 ens locals, que suposa el 34% dels 140 milions d’euros. A més, el 30% de l’ajuda es concedix en funció de la població i el 10% segons la superfície.

Les principals novetats són l’increment d’un 5% en les ajudes si el municipi ha desenvolupat el seu propi pla d’Igualtat; un 2% més pel desenvolupament d’un pla urbà estratègic; un 1,5% vinculat a tindre un pla de mobilitat sostenible i un altre 1,5% d’aportació específica per a municipis amb platges o litoral, recolzant als que patixen l’habitabilitat estacional.

Una altra novetat ressenyable, que afecta la suma total d’aquest pla bianual, és el 10% (14 milions d’euros) que s’adjudicarà de manera opcional a projectes que tinguen en compte els objectius de desenvolupament sostenible inclosos en l’Agenda 2030 de l’ONU i el govern estatal.

Els criteris objectius que es mantenen en la fórmula són la taxa de desocupació dels municipis (5%), el cost per la prestació de serveis públics (5%), l’existència de nuclis històrics amb valor patrimonial (2%), formar part del Pacte de les Alcaldies (2%) i una mesura correctora del 2% que reconeix l’esforç fiscal dels municipis en els quals es paguen més impostos.

A continuació, detallem la quantitat destinada per a cada municipi de la comarca del Camp de Túria:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia