Durant l’últim ple de l’Ajuntament de Bétera Vox presentava una moció en relació amb el Dia Europeu de la Memòria de l’Holocaust i el Dia Internacional de la memòria de l’Holocaust i de la Preservació dels Crims contra la Humanitat.

En principi podria sorprendre que el partit que es va negar a votar a favor una moció molt similar en el passat ple de gener, i que no va poder eixir per Corporació, presentara una moció en relació amb un període històric terrible que mai haurem d’oblidar. Possiblement la moció la presentava per a intentar suavitzar el que va ocórrer en el ple del mes de gener o per a tapar les vergonyes dels seus companys de formació que van fer el mateix en el ple de l’Ajuntament de València en les mateixes dates. Però no ho va aconseguir.

I no ho va aconseguir perquè quan analitzes una moció de Vox, o unes declaracions públiques dels seus líders, es pot observar fàcilment que estan plagades de dades falses o mitges veritats. En aquest cas ens van tocar les mitges veritats, que manipulen la història igual que les mentides.

Si llegim la moció amb deteniment veurem com s’evita esmentar la paraula Nazi, perquè es parla d’Estat nacional socialista, les dues paraules per separat, quan prové del vocable alemany Nazionalsozialistiche i la seua traducció ha de respectar aquesta unitat; La paraula nazi ve d’aquest mateix vocable. D’aquesta forma, Vox dilueix Nazi donant-li més protagonisme a la paraula Socialista, perquè alguns argüeixen que el règim Nazi va ser socialista. Res més lluny de la realitat.

D’altra banda, la moció volia reiterar dos drets, el de la pràctica de les pròpies creences religioses i el de poder manifestar les idees polítiques de cadascun; resulta inútil reiterar drets que ja estan reconeguts en la nostra Constitució i en altres convenis internacionals sobre drets fonamentals, però hi ha alguns constitucionalistes que ho són més enllà de les seues possibilitats.

I finalment la moció tenia dos grans oblits. El text parlava de recordar a les víctimes de l’Holocaust, entre elles als dissidents polítics; aqueixos dissidents van ser socialistes, comunistes de diferents països, però també van ser els 9.328 republicans espanyols que es van posar del costat de la legalitat constitucional republicana, que van fugir quan el bàndol sublevat contra la legalitat constitucional va guanyar i que la França de Pétain va recloure i l’Espanya de Franco va abandonar a la seua sort. No s’esmenta en absolut la connivència que va haver-hi entre la dictadura de Franco i el règim nazi, amb un Serrano Suñer al capdavant de les relacions internacionals espanyoles i que sentia admiració per Hitler i la seua prole. D’igual forma, en voler honrar als diplomàtics espanyols que van salvar a jueus espanyols de les cambres de gas i els camps d’extermini, oblida un detall gens insignificant: ho van fer perquè van desobeir les lleis franquistes antisemites, ho van fer malgrat saber que el seu futur professional i personal seria incert. Més d’un va acabar en destinacions de tercera categoria o apartat de la carrera diplomàtica.

Per tot això, Compromís per Bétera va votar en contra de la moció; va votar en contra perquè no se li pot seguir el joc a un partit que basa el seu ideari en mentides, dades manipulades o mitges veritats. Compromís per Bétera va votar en contra perquè no es pot blanquejar un període històric eliminant dades que estan ahi, que són dades contrastades, tot i el malgrat d’alguns. Compromís per Bétera va votar en contra per a honrar amb dignitat la memòria dels quals sí que van lluitar per la llibertat de tots nosaltres.

Grup municipal Compromís per Bétera
Imprimir article
Comenta aquesta notícia