Per tancar el nostre especial d’entrevistes als màxims representants de Bétera, a les Falles 2020, parlem amb l’actual President de Junta Local Fallera del municipi, Edgar Jorro i Costa.

Edgar Jorro i Costa, President de Junta Local Fallera de Bétera

Edgar és faller, des de fa 16 anys, de la Falla Carraixet.

Com a membre de Junta Local Fallera de Bétera porta des de l’any 2014, sent delegat de la seua comissió. Com a president és el primer any. “He de reconéixer que és una experiència molt gratificant en l’àmbit personal i de responsabilitat, però complicada, perquè pareix molt bonic des de fora, però hi ha moltes coses a fer cada dia: imprevistos d’última hora, preparatius… Sobretot, que s’intenta fer tot perquè isca perfecte però, al final, s’han de fer canvis o hi ha coses que no ixen com ho havies planejat i el sentiment de decepció es presenta. Però bé, al cap i a la fi, s’intenta fer tot el millor que se sap i es pot, per a les cinc falles i per a tots els representants, perquè el seu any siga el millor de les seues vides”, detalla molt amablement.

Edgar, també ens dona a conéixer tot el treball que hi ha darrere d’aquest càrrec. “A part de tots els actes de Bétera, també hi ha molt més a les altres poblacions i també s’han de gestionar, organitzar, etc. La Junta Local Fallera de Bétera sempre ha tingut un gran reconeixement en l’exterior cosa que, des de la meua entrada, he treballat perquè s’amplie”, declara.

“Per això, aquest any hem intentat agafar actes importants per a la nostra població com són la Gala Dels 1, que és un acte per a donar importància als artistes fallers, donant un premi a tots els primers premis de totes les poblacions amb junta local, quasi 60 actualment. Tots ells, estaran presents a Bétera el pròxim mes de maig a la nostra Casa de la Cultura”, afegeix.

“També tornem a ser els organitzadors de l’Ofrena de València per a totes les Juntes Locals, amb tot el que això comporta organitzativament. A més, el passat mes de gener realitzarem una de les tres reunions de totes de juntes locals que es fan cada any per a preparar els actes conjunts”, prossegueix.

El president de Junta Local Fallera (J.L.F.) també ens conta quina és la funció d’aquesta junta diàriament. “La meua tasca de tot l’any, junt amb els meus companys de JLF, és la d’organitzar tots els actes”, comenta.

“Com a President, com qualsevol President d’altra associació, he d’estar pendent de tot el que puga ocórrer en tots els actes que organitzem a Bétera; preparar junt amb la tresorera tot el tema de justificació de la subvenció d’un any i presentació de la subvenció de l’any següent; contractar tot el tema de música, cantaes, decorat per a l’exaltació, reunions permanents amb el tècnic de cultura, amb el cap de la Policia Local i amb el Regidor de Festes per a organitzar tots i cadascun dels actes, passa carrers, etc., També s’ha de presentar tots els projectes i sol·licituds per a poder fer la festa fallera a Bétera, buscar possibles patrocinadors… A més, cal preparar tots els cartells i publicacions a les nostres Xarxes Socials, perquè tot allò que no es publica no existeix. També m’he encarregat de l’estructura del llibret i del disseny del cartell del programa de festes de les falles 2020. Així mateix, s’ha de preparar tots els dossiers fallers tant per a l’Ajuntament, falles, FFMM com per a la resta d’organismes que puguen necessitar-ho”, detalla minuciosament.

“En definitiva, és una tasca que té molta feina cada dia, molta més del que la gent es pensa, ja que tots els membres de junta local, els quals ens repartim les tasques, tenim a més, tasques a les nostres vides, treball, família, etc. i que deixem de costat moltes vegades per a organitzar les falles per a tots els fallers de Bétera. Moltes vegades, no es valora el treball que fem”, matissa.

La Junta Local Fallera compta amb 16 membres, 3 per cada comissió, excepte la Falla Carraixet que al tindre president té un més. Tots tenen càrrec i tots tenen funcions assignades per al bon desenvolupament de l’entitat.

“Els principals problemes amb els quals hem hagut de lluitar són, l’econòmic i l’eixida de membres amb molta experiència. La junta local, des del passat mes d’abril ha canviat quasi a la seua totalitat, sent quasi tots els membres nous, amb tot el que això comporta. Les eixides per estudis, incompatibilitats, problemes personals, etc., han sigut constants des que vam començar, cosa que ha fet, que també tinguem molts problemes organitzatius pels canvis constants en els càrrecs”, destaca amb total sinceritat Edgar.

“I en segon lloc, el tema econòmic, ha sigut el més important i influent, ja que, a dependre al 100% de la subvenció municipal, en l’actualitat deguem molts diners a proveïdors de bandes, flors, música, pirotècnia… Però clar, els actes han de continuar i la festa ha d’avançar, així que hem de fer autèntiques meravelles diàriament, com festes amb barra i loteria cada semestre, a part de la de nadal, per poder tindre un poc de crèdit”, afegeix.

Tot dur treball té les seues recompenses. Així, Junta Local compta amb un grup magnífic de màximes representants de les festes josefines. “És un equip magnífic, unes xiquetes que no coneixia per a res, excepte a Carla, la Fallera Major Infantil. Hem tingut moments molt bons, rialles i moltes alegries en cada acte. He pogut contemplar la il·lusió tan gran que tenen Carla i  Ángeles per ser les màximes representants de la nostra festa a Bétera, un somni fet realitat. També, veure la bona pinya que fan les quatre xiquetes i els seus pares és molt gratificant”, ressalta Edgar.

“Amb  Ángeles i Paula, la membre de la Cort Major, també hi ha un feeling magnífic. A  Ángeles no la coneixia, però des del primer moment hem tingut molt bona relació i gaudim molt en cada acte. A més de tindre una mare, fills i home que en tot moment estan pendents i això és molt bonic. Per altra banda, Paula, és membre de la meua comissió. Fou la primera Fallera Major Infantil de Bétera. Per tant, té molta experiència amb aquest Món. Tenim una amistat des de fa molts anys, i la relació també és magnífica i estic molt content de compartir-t’ho amb ella. A més, amb els seus pares hem compartit molts bons moments a la mateixa comissió i també hi ha una relació com bona, sent Xema el meu Vicepresident. Tots fem una xicoteta gran família que gaudim molt de cada acte i cada moment en què ens reunim. Per això, aprofite aquest moment per a agrair-los a tots, el magnífic any que estan donant-me”, detalla afectuosament.

Abans de finalitzar l’entrevista, Edgar ens conta també com estan sent aquests dies previs a Falles. “Aquests dies estan sent de bojos completament, perquè encara estem tancant coses. A causa dels problemes econòmics que et comente, hem hagut de buscar altres proveïdors per a certes coses. També al canviar la ubicació de la signatura en el llibre de l’Ajuntament, canviar la ubicació de la inauguració del ninot, canviar el xiquet de Bétera de dia i fer la presentació oficial del Cartell de Falles realitzat per l’Ajuntament, els preparatius són més intensos perquè tot isca bé i els canvis hagen sigut per a bé. Tot el que fem, es fa des de la bona fe i amb l’esperança que siga perquè els més de 1.000 fallers que hi ha a Bétera i, tots el que no siguen fallers, gaudisquen de les nostres festes més representatives del poble valencià.”.

“La meua vida actualment és molt complicada en aquestes setmanes. Des del passat mes de novembre estic a l’atur i, això ha fet, que puga tindre moltes més hores per a dedicar-li a la preparació de tot, però, encara així és molt complicat i es requereix moltes hores per a preparar-ho tot. Cada dia rep moltes cridades i, quasi tots, tinc reunions en policia, presidents de falles, junta, regidor… per a preparar-ho i clar, estudiant una oposició que és el que actualment estic fent, el temps que tinc és molt poc. Però vaja, la satisfacció personal quan acaben les falles i veure, espere, que tot ha eixit bé o amb pocs problemes, serà màgica”, detalla.

Edgar també ens fa saber quins són els seus moments preferits de Falles. “Tots els actes els espere amb emoció, no per mi, si no per veure als representants 2020 de les comissions i a les FFMM i CH amb cares d’alegria per gaudir de les falles com es mereixen. Tots m’agraden i no sabria elegir cap en concret, ja que gaudisc molt posant-me la indumentària valenciana i fer cercaviles i actes. És un sentiment que porte molt dins i és el que més alegria em dona de l’any. Són dies molt complets i molts actes i els gaudisc des del primer fins a l’últim”, explica.

“Sempre diuen que estic seriós, ja que, el meu caràcter no és així, però és la tensió que tinc fins que l’acte acaba i tot ha ocorregut com estava plantejat. Per això si alguna cosa falla, el meu semblant canvia perquè em dol que no haja eixit bé i és cara de decepció. Fins que no acaba l’acte el meu semblant és així per la responsabilitat i els nervis. Un bon amic em diu sempre que em veu, que gaudisca molt del càrrec que tinc i que visca cada dia com si fora l’últim, però la veritat que ostentant la presidència de les falles de Bétera, és complicat”, confessa.

Per concloure, Edgar també ofereix unes paraules al Món faller. “Missatge que llançaria a tots els fallers i representants però sobretot al poble de Bétera, és que isquen al carrer, que gaudisquen dels monuments que tenim a Bétera, que s’integren en la festa i gaudisquen amb els fallers de tot el que organitzem, que s’acosten als casals i, sobretot, que tinguen paciència durant els dies de falles, ja que, per a nosaltres, és la millor festa del món”.

“Vull finalitzar, donant les gràcies a tots els meus companys de la Junta Local Fallera per tot el treball incansable que fan diàriament, i dir-los, que encara que de vegades discutim, els porte a tots al cor. Així com, desitjar a tots els representants 2020 de les comissions, FFMM i CH de Bétera, Ajuntament i veïns que tinguem unes bones falles i gaudim des del primer fins a l’últim acte, sobretot oblidant els conflictes que puguem tindre i, ser, com si fórem germans”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia