El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat en Les Corts Valencianes una sèrie de mesures sanitàries i econòmiques per a fer front a la crisi generada pel coronavirus. Aquest és el llistat de les mesures concretes:

SANITAT

1. Pla per a incorporar a 846 professionals sanitaris de tots els àmbits i categories professionals que reforçaran les necessitats assistencials. El pla és ampliable al personal que siga necessari.

2. Pla d’ampliació de llits hospitalaris i de noves necessitats organitzatives en cada centre hospitalari.

3. Programació de les eventualitats presents i futures per a planificar les necessitats respecte al material sanitari, tant per a hospitals com per a residències.

4. Suspensió de les lliurances i vacances del personal sanitari per a assegurar la seua disponibilitat en cas de necessitat.

5. S’ha duplicat el nombre de persones destinades a atendre el telèfon de consulta sobre el *coronavirus (900 300 555), que, a més de donar informació també oferirà un test en línia perquè la ciutadania puga valorar el seu estat de salut.

6. Cancel·lació de la participació del personal sanitari en congressos, seminaris o cursos, d’acord amb les organitzacions professionals.

7. Suspensió de pràctiques formatives de l’alumnat que cursa graus en Ciències de la Salut.

8. Suspensió de viatges d’oci o culturals organitzats per centres educatius, associacions o entitats culturals dins o fora de la Comunitat Valenciana.

9. Anul·lació dels programes d’intercanvi de professorat en tots els nivells educatius.

10. Tancament dels Centres Especialitzats d’Atenció a Majors, clubs socials de jubilats, llars del pensionista o similars.

11. Posada en marxa d’un número de telèfon per als ajuntaments per a donar resposta a consultes de tipus administratiu no sanitari.

ECONÒMIQUES

1. Modificacions normatives respecte al Fons de Cooperació Municipal, amb l’objectiu que, en lloc de tractar-se de fons incondicionats, hagen de destinar-se a finançar inversions amb l’objectiu de reactivar els sectors productius valencians.

2. Sol·licitar al Govern d’Espanya que modifique la normativa que limita l’ús dels romanents dels ajuntaments a inversions sostenibles perquè es puguen destinar també a inversions públiques que activen l’economia.

3. Un Fons d’Infraestructures de Mobilitat, impulsat per la Conselleria de Política Territorial, que tindrà una dotació mínima de 100 milions, amb aportacions del Banc Europeu d’Inversions (*BEI), la Unió Europea, les diputacions, la col·laboració públic-privada, i la Generalitat.

L’objectiu és millorar les infraestructures i la creació d’ocupació amb criteris de sostenibilitat. Les inversions d’aquest Fons se centraran en carreteres, vies verdes, ports, ferrocarrils i projectes innovadors.

4. Accelerar les iniciatives de col·laboració públic-privades en matèria d’infraestructures i d’habitatge, amb objectius ja identificats com la CV-95, el tren de la costa o el pla de construcció d’habitatges de lloguer assequible sobre sòl públic.

5. Un Fons de Capital de risc de l’Institut Valencià de Finances (IVF) per a impulsar el creixement de les empreses, que estarà dotat amb 200 milions i tindrà com a objecte invertir en el capital d’empreses de dimensió mitjana i gran, arrelades en el territori, i amb capacitat de dinamitzar l’activitat econòmica.

Serà la primera vegada que la Generalitat dota a la seua política industrial d’una eina financera d’aquest abast i dimensió.

6. La línia de crèdit per a *micropymes i autònoms de l’IVF passarà de l’1% al 0% d’interés i podrà destinar-se a circulant, és a dir, a liquiditat de les empreses.

Paral·lelament, la línia de crèdits per a pimes eliminarà els interessos i serà al 0% i també es podrà destinar a finançar el circulant de les empreses.

Hi haurà una línia específica per als tallers dels artistes fallers i les comissions falleres, especialment afectades per l’ajornament de les Falles. A més, la Generalitat es farà càrrec del 50% del cost del desmuntatge i trasllat dels monuments fallers, així com del seu emmagatzematge en instal·lacions públiques.

7. L’IVF i la SGR rebaixaran les condiciones d’accés al crèdit i els avals ateses les noves condicions de previsió de creixement de l’economia.

8. Es crearà una línia de 800.000 euros destinada a les empreses per a l’establiment de mesures tècniques que permeten el teletreball i aprofundisquen en la modernització tecnològica.

9. Posada en marxa, a través del *Ivace, d’un servei d’investigació de proveïdors alternatius, tant en mercats locals com exteriors, per a les empreses valencianes afectades per les limitacions en la producció industrial en països tercers o del transport de mercaderies.

10. Posada en marxa d’un procés d’anàlisi d’oportunitats tant de mercats com de producte que s’està generant per la falta d’aprovisionament des de la Xina i en el qual, ara mateix, l’empresa valenciana pot ser competitiva.

11. Subvencions a les empreses que puguen veure afectada la seua producció industrial per casos de *coronavirus per a evitar que es paralitze la seua producció. Es demanarà davant la Unió Europea que aquestes subvencions no estiguen subjectes a la limitació de minimis.

12. Fraccionament, ajornament o, en el seu cas, bonificació del pagament dels impostos gestionats per l’Agència Tributària Valenciana per a facilitar el seu abonament a les empreses, professionals i famílies en dificultats pel *coronavirus.

S’aplicarà l’exempció en el tram autonòmic de l’IRPF i se sol·licitarà per al tram estatal de les subvencions concedides per la Generalitat i el Govern amb motiu del coronavirus atorgant-los el mateix tractament que rep la prestació per maternitat.

13. Sol·licitar al Govern d’Espanya que augmente la capacitat d’endeutament de la Generalitat per a poder disposar de fons addicionals amb els quals impulsar mesures de rellançament de l’economia i de reforç dels serveis públics fonamentals.

En aquest sentit, es demanarà no tindre en compte, en el sostre de despesa l’increment de la despesa soci-sanitari vinculat al coronavirus.

14. Campanyes de promoció turística, una vegada passe l’episodi, per a recuperar la confiança dels visitants en la Comunitat Valenciana. Així, es desenvoluparan plans específics per a països com Alemanya per a compensar la suspensió de la fira de turisme de Berlín.

15. Pla de vacances per a persones majors de la Comunitat Valenciana en destinacions de les tres províncies, una vegada passe l’episodi. Un programa “*Viatgem” que potencie el turisme intern i compense les cancel·lacions dels viatges del *Imserso.

A més, se sol·licitarà al Govern d’Espanya compensacions per al sector afectat per la suspensió del programa.

16. Mesures en l’àmbit laboral per a reforçar la capacitat d’aguant de les empreses davant el *coronavirus, i la protecció dels treballadors. S’implantaran les modificacions necessàries per a garantir l’adequació i flexibilització dels processos laborals, amb la finalitat que les afeccions als treballadors siguen de caràcter temporal.

Declaracions Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dijous davant l’epidèmia de coronavirus que “no són hores fàcils”, ni per a la ciutadania ni per als governants, però el poble valencià junt ha viscut i ha superat “altres moments de dificultat”.

“El virus passarà, esperem que més prompte que tard”, ha afirmat el *president en la seua compareixença davant el ple de les Corts convocat específicament per a informar de les mesures adoptades davant l’epidèmia de *coronavirus, on ha fet una crida a no deixar a ningú arrere i a cuidar-se els uns als altres.

Evitar l’alarmisme, evitar el contagi de la por, confiar en els experts sanitaris i extremar les precaucions han sigut altres peticions del president, qui ha fet també una crida a la responsabilitat i a la prudència.

La Comunitat Valenciana acumula en aquests moments un total de 92 casos de persones amb coronavirus, dels 22 es troben hospitalitzats, 40 són a les seues cases i 30 són persones majors d’una residència de la tercera edat que estan sent ateses en aquestes instal·lacions. Així ho ha avançat Puig.

Del total de positius actius, 67 casos són a la província de València, 22 en la d’Alacant i tres casos pertanyen a la província de Castelló. Puig ha destacat que fins al moment eren 14 les persones que havien presentat símptomes en la citada residència, però gràcies a les labors de detecció i estudi del vincle epidemiològic en les última hores s’han detectat 16 casos més en aqueix mateix espai.

Tots ells estan sent atesos a les seues habitacions en situació d’aïllament, i en general presenten una evolució positiva, ha assegurat Puig.

A aquests casos cal afegir els d’una persona que ja s’ha recuperat de la *enfermadad i una altra que va perdre la vida, i hi ha 103 professionals en situació d’aïllament preventiu per haver estat en contacte amb afectats.

Des de l’inici d’aquesta crisi, els serveis sanitaris han practicat un total de 1.852 proves amb resultat negatiu.

Ximo Puig, ha anunciat també la immediata posada en marxa d’un pla per a reforçar les necessitats assistencials sanitàries davant l’epidèmia de coronavirus, amb la contractació de 846 professionals, ampliable en cas que siga necessari. Puig ha anunciat a més un pla d’ampliació de llits hospitalaris, encara que en l’actualitat no hi ha cap problema d’ingressos hospitalaris. El president ha assenyalat així mateix que es programaran les eventualitats presents i futures per a planificar les necessitats respecte al material sanitari, tant per a hospitals com per a residències.

D’altra banda, la Generalitat crearà una línia de 800.000 euros destinada a les empreses per a l’establiment de mesures tècniques que permeten el teletreball, i subvencionarà a aquelles empreses que puguen veure afectada la seua producció industrial pel coronavirus.

Aquestes són algunes de les mesures econòmiques per a fer front a la crisi provocada pel coronavirus en la Comunitat Valenciana, avançades pel president de la Generalitat, Ximo Puig, en les Corts.

Puig ha anunciat també que s’aplicarà el fraccionament, ajornament o, si escau, la bonificació del pagament dels impostos gestionats per l’Agència Tributària per a facilitar el seu abonament a les empreses, professionals i famílies en dificultats per aquesta emergència.

També s’aplicarà l’exempció en el tram autonòmic de l’IRPF i se sol·licitarà per al tram estatal de les subvencions concedides per la Generalitat i el Govern amb motiu del coronavirus, atorgant-los el mateix tractament que rep la prestació per maternitat.

El Consell demanarà al Govern augmentar la capacitat d’endeutament de la Generalitat per a poder disposar de fons addicionals amb els quals impulsar mesures de rellançament de l’economia i de reforç dels serveis públics fonamentals.

En aquest sentit, sol·licitarà que no es tinga en compte, en el sostre de despesa, l’increment de la despesa soci-sanitari vinculat al coronavirus.

Així mateix, es reclamarà al Govern que modifique la norma que limita l’ús de romanents dels ajuntaments a inversions sostenibles, amb la finalitat que es puguen destinar també a inversions públiques que activen l’economia.

Es crearà un Fons d’Infraestructures de Mobilitat, amb una dotació mínima de 100 milions i aportacions del Banc Europeu d’Inversions, la Unió Europea, les diputacions, la col·laboració públic-privada i la Generalitat, per a millorar les infraestructures i crear treball.

També es crearà un Fons de Capital de risc de l’Institut Valencià de Finances (IVF) per a impulsar el creixement de les empreses, que estarà dotat de 200 milions, i la línia de crèdit per a *micropymes i autònoms de l’IVF passarà de l’1% al 0% d’interés i podrà destinar-se a circulant.

Paral·lelament, la línia de crèdits per a pimes eliminarà els interessos i es podrà destinar a finançar circulant de les empreses, i hi haurà una línia específica per als tallers dels artistes fallers i les comissions falleres, entre altres mesures.

Possible data de celebració de les Falles

D’altra banda l’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat que les Falles de 2020 se celebraran del 15 al 19 de juliol, tal com han consensuat aquest dimecres amb representants de les comissions falleres i dels artistes, i “menys de 24 hores” després d’anunciar el seu ajornament davant el brot del coronavirus.

Ribó va compareixe amb el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, qui va indicar que estudiaran “cas a cas” per a determinar si algun monument ha de cremar-se ara perquè és inviable desmuntar-lo i traslladar-lo, i ha confirmat que la falla municipal es cremarà “a porta tancada”, amb la plaça buida, sense públic i abans del dia 19 de març.

Ribó també ha explicat que a partir d’aquest dijous s’iniciarà el trasllat dels monuments que estan a mig plantar als carrers i els que estan en els tallers a Fira València, com ha proposat la Generalitat, i ha mostrat el seu compromís de sufragar la meitat del cost d’aqueixa operació -la Generalitat assumirà l’altre 50%-.

L’alcalde ha agraït l'”actitud responsable, comprensiva i sobretot, constructiva” del món faller a l’hora de buscar solucions que, ha dit, s’han trobat de manera ràpida, i per entendre “els greus problemes sanitaris davant els quals ens trobem” per la pandèmia de coronavirus.

Galiana ha assenyalat que acoblarà la programació de la Fira de Juliol amb les Falles i ha detallat que els tradicionals actes fallers del 15 al 19 de març es traslladen a aqueixos mateixos dies de juliol i es dispararan les nou mascletaes que queden a partir del dia 11 de juliol en la plaça de l’Ajuntament.

A més, ha indicat que la despesa de les comissions falleres estava xifrat enguany en quasi 8 milions d’euros, dels quals el 25% l’assumeix l’Ajuntament mitjançant subvencions, i s’ha compromés a buscar “les ajudes necessàries” en la Diputació, la Generalitat, el Govern i la Unió Europea per a sufragar la xifra restant.

Preguntat per com serà la cremà a porta tancada de la falla municipal en plena plaça de l’Ajuntament -el “quilòmetre zero” de les Falles-, Galiana ha explicat que al no poder haver-hi aglomeracions, no s’anunciarà ni dirà en quin moment es durà a terme, però “evidentment abans del 19 de març” perquè “desmuntar-la i reciclar-la no és viable”, i ha afegit que aquest dijous informaran a la Generalitat de la seua decisió.

El mestre major del gremi d’artistes fallers, José Ramón Espuig, que és un dels artistes de la falla municipal, ha apostat per cremar tant la de l’Ajuntament -fora de concurs- com algunes de la secció Especial perquè té queixes d’alguns companys perquè ja és “totalment impossible desmuntar-les”.

Devolució dels abonaments de transport de Falles

La Generalitat facilitarà la devolució de l’import de l’Abonament Falles o el bescanvi per un altre títol de transport una vegada que les principals festes de València han sigut ajornades. Quan aquestes se celebren, es tornarà a posar a la venda un nou Abonament Falles per a l’ocasió amb les dates que es designen en el seu moment, per la qual cosa l’actual no tindrà cap valor.
L’Abonament Falles de la Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV) anava a permetre viatjar il·limitadament durant 7 dies en Metrovalencia, MetroBus i EMT per 7 euros en totes les zones de l’àrea metropolitana de València i amb tots els operadors adherits a la coordinació tarifària dels tres mitjans de transport citats.

Des de dilluns que ve dia 16, l’oficina de la ATMV situada en l’estació de metro de Colón donarà l’opció als 1.628 usuaris i usuàries que ja havien adquirit el títol de transport de triar si volen que se’ls retorne l’import pagat o si prefereixen que se’ls retire l’Abonament Falles i se’ls carregue qualsevol altre títol de transport. Si en aquesta opció l’import a desemborsar és superior, es descomptaria tal quantitat del preu final.

L’Autoritat està negociant la possibilitat d’ampliar els punts de canvi per a facilitar als usuaris la devolució o el canvi de títols, que no tenen un termini determinat per a fer-lo per a tranquil·litat dels qui l’han adquirit.
Serveis especials

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha decidit suspendre els serveis especials de metre i tramvia programats per a Falles, tant els diürns com els nocturns de 24 hores que s’anaven a produir des del dia 14 a la matinada del dia 20. Les jornades del diumenge 15 i el dijous festiu 20 no tindran tractament de laborables com estava planificat, per la qual cosa les circulacions tornaran al seu gràfic habitual.
El divendres 13, el dissabte 14 i el dimecres 18 hi haurà servei nocturn ordinari de ‘A la Lluna de *Metrovalencia’ fins prop de les 3 hores de la matinada, com correspon a un divendres, dissabte i vespra de festiu, respectivament.
Contractacions
Pel que respecta a les contractacions efectuades per a reforçar a la plantilla d’FGV en Falles, es mantindran les 56 incorporacions temporals fins al 20 de març per a realitzar labors d’informació i atenció al client en estacions i vestíbuls.

Les mesures per als centres educatius

En aquest context, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha informat a les direccions dels centres educatius del fet que el calendari escolar no preveu cap modificació. Per tant, l’ajornament de les festes de Falles i de la Magdalena no afecta els dies marcats com a no lectius del calendari escolar.

Cal recordar que cada municipi disposa de dies festius locals que distribueix al llarg del curs escolar. Cada consell escolar municipal va enviar en el seu moment la sol·licitud de dies no lectius locals a la Conselleria per a la seua autorització i respecte a aquesta planificació feta no hi ha cap modificació.

Aquesta determinació de mantindre el calendari escolar s’ha dut a terme per les recomanacions que es fan des del Ministeri de Sanitat i seguint sempre criteris tècnics, científics i sanitaris sobre els passos que cal seguir en cada moment respecte a l’alerta sanitària generada pel coronavirus.

Les recomanacions en aquest sentit se centren a minimitzar els canvis respecte a les rutines socials establides i per tant cap criteri sanitari recomana que es modifique el calendari escolar establit.

Totes les indicacions que pogueren alterar o modificar el funcionament dels centres educatius, si cal prendre-les, es produiran seguint criteris estrictament tècnics, sanitaris i de salut pública.

A banda de comunicar a totes les direccions dels centres educatius que no s’altera el calendari escolar, també els ha traslladat informació rellevant amb la finalitat de contribuir a frenar l’expansió de la malaltia i evitar alarmismes innecessaris.

Totes les directrius que es prenen relacionades amb la prevenció i el tractament del COVID-19 es decideixen en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, a proposta del Ministeri de Sanitat, en coordinació amb les conselleries de sanitat de les diferents comunitats autònomes. Per tant, des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport únicament s’executen les decisions preses per les autoritats sanitàries.

Educació està en constant coordinació amb la Conselleria de Sanitat de la Generalitat, amb el Ministeri de Sanitat i amb la resta de departaments de les comunitats autònomes i les decisions que es prenen es fan de manera totalment coordinada. Totes les mesures que s’adopten relacionades amb el COVID-19 atenen a criteris de tipus tècnic, científic i sanitari i han sigut recomanades per professionals experts en salut pública.

És per això que els centres educatius no podran prendre de manera unilateral cap mesura relacionada amb la malaltia sense tindre la supervisió de les autoritats del departament de Salut Pública de la Generalitat.

En el moment de difondre aquesta informació, a la nostra comunitat autònoma no hi ha cap circumstància que recomane introduir canvis en el funcionament normalitzat de l’activitat acadèmica actual.

En el cas que en un centre educatiu algun membre de la comunitat educativa presentara símptomes característics de la malaltia i haguera estat en una zona de risc, o exposat a un cas confirmat de COVID-19, hauria de contactar amb el número de telèfon habilitat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, 900 300 555, i informar-ne. Els serveis mèdics li diran com s’ha d’actuar.

Si arriba el cas i es confirmara que una persona membre de la comunitat educativa donara positiu en COVID-19, el departament de Salut Pública es posaria en contacte amb la direcció del centre i s’establirien les mesures que s’hi haurien d’adoptar de manera immediata.

Així mateix, Educació agraeix expressament a les comunitats educatives valencianes la seua col·laboració, responsabilitat social i sensatesa no només per a fer front el coronavirus, sinó per transmetre els valors de solidaritat entre la ciutadania per tal d’evitar alarmismes i promoure actituds de responsabilitat i calma.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia