El Govern valencià ha decretat el tancament, a partir de les 00.00 hores d’aquest divendres, de totes les activitats culturals, esportives i d’oci, d’espais tant públics com privats. També es tanquen centres de dia i ocupacionals de la Comunitat Valenciana per a limitar la propagació i contagi del coronavirus.

Així ho han assegurat el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui després de presidir aquest divendres la reunió de la Mesa Interdepartamentl per a la prevenció i actuació enfront del coronarivus ha indicat que es tracta de “mesures necessàries per a combatre aquesta situació” i ha indicat que, a pesar que estem vivint “una situació molt complicada” no cal tindre “més alarma de la necessària”.

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, i els consellers d’Educació, Vicent Marzà, i de Justícia, Gabriela Bravo, han exposat les diferents mesures que estableix el decret, entre les quals es troba la suspensió i tancament de tots els espectacles en espais oberts, proves esportives, discoteques, sales de ball i pubs, casinos, bingos, cinemes, teatres, centres culturals, museus, teatres, biblioteques, sales d’exposicions i sales de cinema, així com bars, restaurants cafeteries i establiments situats en zones marítim-terrestre (zones turístiques).

Així mateix, se suspén l’activitat en els centres de serveis socials, centres de dia i ocupacionals i l’activitat programada ambulatòria, encara que aquells que no puguen abandonar algun tractament se’ls procurarà l’atenció domiciliària.

Suspensió dels esdeveniments esportius i tancament de les instal·lacions esportives

La Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació enfront del Coronavirus ha acordat també mesures excepcionals per a esdeveniments de caràcter esportiu, de titularitat pública i privada, a la Comunitat Valenciana, per a limitar la propagació i el contagi pel COVID-19.

L’extensió de la malaltia COVID-19, la facilitat de contagi i les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut i del Ministeri de Sanitat, que aconsellen evitar qualsevol esdeveniment massiu, fan necessari que s’implanten mesures excepcionals en esdeveniments en què es produïsca afluència important de persones perquè hi ha més risc d’exposició i transmissió del virus.

Una vegada valorada l’actual situació, i tenint en compte que es confirma el risc de propagació del coronavirus, és procedent avançar un grau més en l’adopció de mesures preventives dirigides a frenar o pal·liar el risc de contagi o de transmissió.

Per tant, s’han decidit el tancament de les instal·lacions esportives públiques i privades valencianes, així com la suspensió de tota l’activitat esportiva de qualsevol àmbit des de aquest divendres, 13 de març, fins que hi haja una nova resolució, en el moment en què es valore que la disminució del risc sanitari justifique deixar-la sense efecte o reduir-ne l’abast.

EMT no vendrà bitllets senzills en efectiu

Els conductors dels autobusos de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València no vendran des d’aquest dissabte, i fins a un altre avís, bitllets senzills amb pagament en efectiu i els viatgers hauran d’accedir al vehicle per la porta central i validar el seu bitllet.

D’aquesta manera, des de demà, dissabte, i fins a un altre avís no es vendran bitllets senzills per a evitar el contacte directe i els viatgers i viatgeres hauran d’accedir a l’autobús per la porta central del vehicle i validar el seu bitllet.

Aquestes mesures temporals han sigut consensuades amb el Comité d’Empresa, el Comité de Seguretat i Salut d’EMT i l’Ajuntament de València per a fer prevaldre la salut de la plantilla i de totes les persones usuàries.

Tota aquella persona que puge a l’autobús haurà de fer-lo per la porta central i validar el seu abonament -que podrà continuar adquirint en estancs i quioscos- en la màquina validadora.

D’aquesta manera, es pretén separar l’habitacle de la persona que condueix de la resta de persones passatgeres per a reduir el contacte personal.

Per aquest motiu, també s’anul·la la recàrrega online fins a un altre avís, ja que la seua activació només funciona en la màquina validadora situada al costat del conductor o conductora. Així i tot, la persona que tinga recàrregues pendents no les perdrà.

L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) només oferirà atenció presencial als usuaris i usuàries per a qüestions d’urgència en les seues instal·lacions en Correu Vell que requeriran de cita prèvia, alhora que es reforçaran altres canals d’atenció, com el telèfon, correu electrònic i WhastApp.

A més, el OAC en Colón estarà tancat fins a un altre avís i la de la Universitat Politècnica de València no prestarà servei durant la suspensió de les classes.

Amb aquestes mesures es pretén proporcionar un servei de transport púbic en les millors condicions de seguretat i salut per a la plantilla de treballadors i treballadores d’EMT i per als milers de passatgers i passatgeres que cada dia utilitzen el transport públic.

Aquestes mesures se sumen a altres de prevenció que ja s’han posat en marxa, com el reforç de la neteja habitual a l’interior dels autobusos municipals amb la neteja profunda diària de la flota de vehicles d’EMT, especialment a les zones dels autobusos que tenen contacte directe amb les persones (habitacle del conductor, seients, tanques i agafadors dels seients).

També s’ha repartit sabó i paper a cada conductor i conductora per a facilitar la rentada de les mans, clau per a evitar contagis del Covid-19.

El OAC només oferirà atenció presencial d’urgència i amb cita prèvia, mentre que reforçarà l’atenció a les persones usuàries a través del telèfon, correu electrònic o WhatsApp.

Subministrament de productes

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el subministrament de productes “està garantit” i ha llançat un missatge de tranquil·litat, al mateix temps que ha demanat “corresponsabilitat al conjunt de ciutadans i ciutadanes”.
Així s’ha expressat després de la reunió que ha mantingut en el Palau amb associacions de consumidors i empreses de distribució comercial, emmarcada en la ronda de contactes amb la societat civil per a coordinar la gestió de la crisi del coronavirus.

El titular del Consell ha explicat que “no és necessari l’apilament massiu de productes” després d’una reunió en la qual els representants del sector de la distribució han assegurat que està garantit el proveïment.  “Volem dir amb total claredat que aquest és un moment difícil del qual hem d’eixir sent responsables i tenint una actitud serena”, ha afirmat Puig, que ha cridat a “evitar actituds frenètiques” que “només tenen “conseqüències negatives”.

Estat d’Alarma a Espanya

El Govern decretarà demà dissabte l’estat d’alarma en tota Espanya i durant quinze dies per a contindre la pandèmia de coronavirus.

Així ho ha comunicat el president del Govern, Pedro Sánchez, en una declaració institucional en el Palau de la Moncloa, en la qual ha explicat que demà se celebrarà un Consell de Ministres extraordinari per a aprovar oficialment aquesta mesura excepcional, que només s’ha acordat dues vegades en democràcia i de la qual ja ha informat el rei i al Congrés.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia