La Generalitat Valenciana ha declarat l’estat de “Emergència 2” per a augmentar la coordinació de la situació derivada de la pandèmia del coronavirus a través del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI). Aquest, incorporarà a les subministradors de serveis públics i sectors de la distribució.

Així ho ha anunciat aquest dissabte el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la seua compareixença de premsa després de presidir la reunió de seguiment entre la Generalitat i l’Administració General de l’Estat amb motiu de l’extensió de la malaltia COVID-19, i ha assenyalat que aquests sectors s’incorporaran als representants de l’Administració General de l’estat, forces de seguretat i bombers.

Puig ha indicat que la Generalitat està pendent que el Govern central declare oficialment l’estat d’alarma i el decret subsegüent, “en el qual veurem com es produeix aquest nou escenari d’arquitectura institucional”, i ha assegurat que el Govern valencià no s’ha plantejat de moment el confinament ni el tancament de la Comunitat per a frenar la propagació del coronavirus.

Nous casos a la Comunitat Valenciana

La consellera de Sanitat Universal ha indicat aquest dissabte que s’han comptabilitzat 40 nous casos en la Comunitat Valenciana, amb el que són ja els 188 les persones afectades.

Dels 40 nous casos, 20 estan registrats a la província de València, 18 a Alacant i dues a Castelló. Per sexes, 19 són dones i 21 homes, i de tots ells 11 estan ingressats en centres hospitalaris, un d’ells en l’UVI.

Entre els nous infectats figura una jove de 15 anys i una xiqueta de 9 anys, tots dos filles d’un positiu, segons ha indicat la consellera.

Dels 188 casos actius en la Comunitat Valenciana, 124 casos són a la província de València, 57 a Alacant i set en la de Castelló, dels quals 42 romanen ingressats i tres d’ells presenten pronòstic greu.

Des de l’inici de l’epidèmia-pandèmia han donat negatiu 2.734 proves, s’han rebut 14.000 trucades al telèfon gratuït d’informació sobre la malaltia i la ciutadania ha realitzat més d’un milió de visites a la web de la conselleria per a realitzar el *autotest sobre el *coronavirus.

Preguntada sobre el nombre d’altes hospitalàries de persones contagiades, Barceló ha indicat que només hi ha hagut una alta, la de la primera persona que va donar positiu en la Comunitat i que va ingressar a l’hospital de la Plana, encara que s’ha mostrat convençuda que hi haurà més però “encara no ha transcorregut el temps raonable”.

Segons ha explicat, el període d’aïllament és com a mínim de 14 dies, i quan l’afectat deixa de tindre símptomes, transcorreguts cinc dies se’ls fa una primera anàlisi i 24 hores després un segon que han de donar negatiu.

“El més important és que encara tenim la traçabilitat, sabem com s’estan produint els positius” encara que la situació, ha precisat, “pot canviar”.

Comerç i Consum crida a la calma

Supermercats dels barris més poblats de la ciutat de València i de diferents pobles de la Comunitat Valenciana han registrat aquest matí aglomeracions de gent que anava a realitzar la compra del cap de setmana, omplint el carro de tota mena de productes, encara que aquesta afluència massiva de públic s’està desenvolupat sense incidents.

Des de les 8.30 hores del matí d’aquest dissabte s’han pogut veure cues de ciutadans i ciutadanes que esperaven que els supermercats obriren les seues portes a les 9.00 hores per a realitzar apilament de queviures, abans que els lineals es quedaren buits, una reacció ciutadana que es produeix després que el Govern declara aquest divendres l’Estat d’alarma.

Per part seua, la Direcció General de Comerç i Consum fa una crida a la calma als consumidors perquè el proveïment està totalment garantit, ja que els sistemes de proveïment funcionen amb normalitat i que no hi ha motius per a fer aprovisionaments massius.

La directora general de Comerç i Consum, Rosana Seguí, ha comentat que la gent “creu que es quedarà confinada a casa i per això estem presenciant escenes dantesques en els supermercats de la comunitat on s’estan produint-se aglomeracions per a fer compres massives sense sentit”.

“Els supermercats estaran oberts i amb proveïment d’aliments els 15 dies. La gent ha d’estar tranquil·la. Apel·lem a la calma i a un consum responsable i solidari”, ha recalcat.

És per això, que des de la Conselleria d’Economia s’ha elaborat un decàleg de mesures on es contemplen accions informatives i de prevenció dirigides als comerços i a les entitats locals valencianes., com a cartells per a botigues i bàners per a pàgines Web i xarxes socials en els quals es recalca que el proveïment està garantit i s’insisteix en la necessitat de continuar amb els hàbits de consum habituals i que s’eviten aglomeracions.

Igualment es recomana a l’administració local col·laborar amb els establiments comercials per a flexibilitzar les limitacions horàries i d’accés a les botigues per a permetre la reposició de productes.

La Conselleria de Sanitat ha informat així mateix que s’han adoptat noves mesures especials a través de la Direcció General de Farmàcia i de la Direcció General d’Assistència Sanitària que ja estan en vigor.

Entre aquestes mesures es troba promoure la modificació i prescripció de tractaments mitjançant les cites telefòniques i les cites sense presència del pacient, especialment per a crònics, i es dispensarà la quantitat màxima possible de medicaments i productes sanitaris en les Unitats d’Atenció Farmacèutica a pacients Externs i en Centres Sanitaris.

Aquestes mesures estan destinades a pacients que presenten major risc de contagi i pacients amb situacions clíniques que aconsellen evitar l’assistència a un centre hospitalari, han assenyalat les mateixes fonts.

D’altra banda, s’habilita als serveis de Farmàcia perquè disposen de les instal·lacions i equipament adequats, per a l’elaboració de lots de gels *hidroalcohólicos destinats a personal sanitari i es reserven les formulacions comercials, envasades amb dosificadors, per als pacients, professionals i usuaris d’espais on es dona un major flux de persones.

Per part seua, des de la Direcció General d’Assistència Sanitària s’han adoptat mesures especials destinades als departaments de salut, prohibint les visites en termes generals i només si és necessari, permetent la presència d’un únic acompanyant com a cuidador de pacients ingressats en hospitals per a pacients crònics (HACLES), i menors o pacients dependents en la resta dels dispositius sanitaris. A més, l’horari de visites en UCI es restringeix a mitja hora dues vegades al dia.

Així mateix, podran ser suspeses o retardades les activitats quirúrgiques programades, excepte la urgent i oncològica, segons les necessitats dels centres.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia