La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut aquest dilluns en roda de premsa per a informar de les últimes novetats que s’han produït en la Comunitat Valenciana en relació amb la incidència del coronavirus.

La consellera ha iniciat la seua intervenció lamentant la defunció de 9 persones, la qual cosa eleva a 13 el número total de morts fins hui en la nostra comunitat. Barceló ha traslladat en primer lloc les seues condolences a tots els familiars i amics de les persones mortes, i ha mostrat de nou la seua gratitud i la de tot l’equip de la Conselleria als professionals de la sanitat que en aquests dies s’enfronten a situacions molt difícils.

La consellera ha confirmat, a més, que les anàlisis realitzades entre aquest diumenge i aquest dilluns han detectat 107 nous casos positius: 13 d’ells a la província de Castelló, 42 a la província d’Alacant i 52 en la de València.

A més, ha destacat la que sens dubte és una bona notícia i és que 12 persones han rebut ja l’alta, “la qual cosa significa que estan curades”. D’aquesta manera, el nombre de casos actius s’eleva a 490 en la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, Barceló ha comunicat que les proves que han donat un resultat negatiu per coronavirus fins al moment són 3.696. “En el número 900 hem atés des que es va posar en marxa quasi 16.500 crides. I el autotest que hem inclòs en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat ha rebut ja un milió i mig de visites”, ha agregat la titular de Sanitat.

D’altra banda, la consellera s’ha reunit aquest matí amb els col·legis de metges de València, Castelló i Alacant per a coordinar els esforços a nivell institucional.

“Els col·legis, als quals estem molt agraïts, s’han oferit perquè, conforme anem incorporant als professionals que mobilitzarem dins del sistema sanitari -persones que s’hagen jubilat, metges amb menys de 70 anys i aquelles infermeres amb menys de 68 anys-, puguen donar-se d’alta en els col·legis, i aquests tinguen tota la informació i puguen procedir a aquesta col·legiació”, ha afirmat.

Mesures extraordinàries

La Conselleria de Sanitat, a través de la Direcció General de Farmàcia, ha donat una instrucció a les gerències dels departaments per a facilitar l’adquisició de medicaments per a aquelles persones que pateixen una malaltia crònica, o una malaltia sostinguda en el temps o greu.

D’aquesta forma, a partir de hui es prorrogaran automàticament durant dos mesos aquells tractaments que caducaven aquesta mateixa setmana i que necessiten ser renovats i es podran renovar els tractaments per a pacients crònics mitjançant una trucada telefònica al centre de salut, sense necessitat que acudisquen físicament al seu facultatiu de referència.

A més, es dispensaran, en la mesura que siga possible, els tractaments complets d’ús hospitalari, o tractaments per a una periodicitat major que els tres mesos establits i, per a aquells pacients que requereixen un fàrmac hospitalari, s’oferirà la possibilitat d’acostar el fàrmac bé al seu centre de salut, bé al seu domicili o que siga dispensat en qualsevol de les consultes periòdiques que té programades.

Canvis en la definició de cas

La consellera ha explicat el nou criteri per a la definició de cas que ha articulat el Ministeri de Sanitat i que incideix també en l’atenció assistencial que es presta a la ciutadania.

El Govern d’Espanya ha activat en tot el país la fase de contenció reforçada, la qual cosa implica que les sospites de *coronavirus i els possibles casos es tractaran de la mateixa manera en totes les comunitats autònomes.

Seguint aquest criteri, a partir d’aquest moment, les persones que telefonen al 900 300 555, i que referisquen símptomes compatibles amb coronavirus, seran atesos com a casos positius sense la necessitat de realitzar el test de verificació.

Totes aquestes persones seran ateses com a casos possibles i hauran d’actuar com a tal, seguint les mesures d’aïllament que tenen a la seua disposició, i seguint les pautes que puntualment els donaran des del seu departament de salut. En tot moment, els departaments de salut realitzaran un seguiment estricte de l’estat i evolució de cadascun d’ells, i es donarà resposta assistencial concreta a qualsevol mena d’agreujament que puguen presentar.

Els test de detecció de coronavirus sí que es realitzaran a tots els i les pacients ingressats amb una major gravetat, i als i les professionals sanitaris, sociosanitaris i d’altres serveis essencials que presenten símptomes.

“Aquesta mesura va encaminada a reorganitzar els esforços del sistema sanitari, ja que els esforços han de concentrar-se en el maneig clínic dels casos i el seu seguiment, i no tant en el seu diagnòstic”, ha explicat la consellera.

Tota la informació actualitzada es pot consultar en el següent enllaç: dades actualitzades.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia