Les principals formacions polítiques de la Comunitat Valenciana van donar suport a aquest dilluns al Consell en la crisi causada pel coronavirus. En aquest sentit, també van reclamar mesures urgents per a fer front a la conseqüències econòmiques que està provocant aquesta pandèmia.
Puig es va reunir aquest dilluns per videoconferència amb els síndics dels grups parlamentaris en Les Corts Valencianes, als qui va informar de la situació del *coronavirus en la Comunitat, i amb els qui va analitzar les conseqüències sanitàries i econòmiques de l’expansió d’aquest virus.
El *síndic socialista, Manolo Mata, va considerar, davant aquesta alerta sanitària i els seus efectes, s’ha de “aconseguir generar xarxes de salvació per a tota la gent que està patint” i va considerar “molt importants” les mesures econòmiques que adopten tant el Govern espanyol com la Unió Europea.
“Ningú es pot quedar arrere. En aquesta crisi no es poden repetir els errors de 2008, quan van pagar la recessió els qui menys tenien”, ha assenyalat el també sotssecretari general del PSPV-PSOE, qui va destacar “el compromís polític de tota la societat valenciana i dels seus representants polítics”.
La presidenta del PPCV i síndica en Les Corts, Isabel Bonig, ha reiterat a Puig el suport i la lleialtat dels populars, encara que també li va reclamar “mesures econòmiques immediates” perquè hi ha moltes pimes i molts autònoms “que viuen moments d’incertesa i que ha passat de tindre ingressos a no tindre’ls”.
Bonig va considerar necessària la col·laboració públic-privada en aquests moments i ha apel·lat a la unitat de tots, al mateix temps que ha recordat el Pla d’Acció Immediata que va proposar la setmana passada, amb 1.000 milions “per a una situació de màxima urgència, que no suporta demores”.
Des de Ciutadans, el seu síndic, Toni Cantó, va mostrar la “total disposició” del seu grup a col·laborar amb el Consell, al qual va plantejar bonificar les taxes a la Seguretat Social, aplicar una moratòria d’impostos autonòmics i congelar les quotes dels autònoms.
“És essencial treballar tots junts per a aconseguir revertir la situació”, va assenyalar Cantó, qui va apel·lar a la “responsabilitat de tots” per a quedar-se a casa i va instar a utilitzar millor tot el potencial dels mitjans públics “per a frenar la difusió de faules que estan confonent als valencians”.
El síndic de Compromís, Fran Ferri, va demanar la suspensió del pagament d’hipoteques, lloguers i quotes d’autònom, i del treball presencial en tots els sectors no essencials; garantir un ingrés mínim a totes les persones durant el confinament; i la paralització dels desnonaments d’habitatge habitual i dels talls en aigua, llum o gas.
També va reclamar eliminar els límits de dèficit per a inversions en sanitat, mesures socials i econòmiques per a mitigar l’impacte del *coronavirus; transferències directes per a Sanitat, suspendre el pagament dels interessos del deute generat pel FLA i permetre als ajuntaments que usen els romanents de tresoreria per a fer front a aquesta crisi.
Mesures similars va reclamar la síndica de Unides Podem, Naiara Davó, per a qui és important “garantir la protecció a autònoms i treballadors” i va demanar la suspensió de les hipoteques i lloguers mentre estiguem en quarantena.
Des de Vox, la seua síndica, Ana Vega, qui la setmana passada va donar positiu per coronavirus, es va posar a la disposició de la Generalitat Valenciana, però també va demanar que de manera urgent s’òbriguen línies de crèdit amb un interés del 0% “per a evitar acomiadaments i pal·liar la greu crisi econòmica que vindrà després de la crisi sanitària”.
CCOO PV adverteix de la escassetat d’equips de protecció en els serveis d’ambulància
CCOO PV va advertir aquest dilluns que l'”alarmant escassetat” d’Equips de Protecció Individual (EPI) del personal d’ambulàncies amenaça la continuïtat del servei i va exigir que es mantinga únicament l’estrictament necessari o instarà a paralitzar l’activitat com preveu la llei de Prevenció de Riscos Laborals.
En un comunicat, va indicar que el personal de transport de persones malaltes i accidentades de la Comunitat Valenciana va denunciar l’escassetat d’aquest material i va exigir a la Conselleria de Sanitat i a les empreses concessionàries del servei que es posen a la disposició del personal de manera urgent tots els mitjans d’indispensables per a realitzar les seues funcions amb garanties.
De no ser així, CCOO instarà a les persones emprades en el sector a “que es paralitze l’activitat laboral, per risc greu i imminent per a la salut dels treballadors”, com és el possible contagi entre la plantilla, tal com preveu l’art. 21 Llei de Prevenció de Riscos Laborals.
La decisió de paralització de l’activitat la pot adoptar directament l’empresa, el Comité de Seguretat i Salut d’aquesta, o fins i tot la pròpia persona treballadora que pot decidir abandonar, o no realitzar certa activitat si es produeix tal risc, ha explicat el sindicat. A més, va afegir que així mateix la Inspecció de Treball pot ordenar-ho com preveuen els articles 44 de la LPRL i 11 i 26 del RD 928/1998.
Per tot això, el sindicat va exigir que se suspenguen els serveis que no siguen imprescindibles, que es limite el nombre de passatgers per servei, a fi de mantindre la distància de seguretat, i que se suspenguen tots els no estrictament necessaris per a protegir la seguretat tant de les persones usuàries com de les treballadores.
Tancament de fronteres
Espanya va anunciar el tancament de les fronteres terrestres a partir de la mitjanit per la pandèmia de coronavirurs -amb més de 9.000 contagiats i 309 morts- fins que concloga l’estat d’alarma que, durant el primer dia laborable, ha deixat carrers quasi buits, escassa afluència als comerços, habitatges convertits en centres de teletreball i distància interpersonal.
El Govern va acordar restablir els controls a les fronteres terrestres i només permetrà l’accés als ciutadans espanyols, residents a Espanya, treballadors transfronterers, als qui acrediten causes de força major o situació de necessitat i al transport de mercaderies.
La mesura la va anunciar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, després de participar per videoconferència en un Consell amb els titulars d’Interior i de Sanitat de la Unió Europea.
En relació amb la possibilitat d’adoptar mesures més restrictives en el trànsit aeri o marítim com el tancament de les fronteres aèries, el ministre va indicar que es considerarian totes les actuacions que siguen “necessàries i precises” sota els criteris de “proporcionalitat, necessitat i idoneïtat”.
Per part seua, militars de l’Exèrcit de Terra es van desplegar anit a les ciutats de Vigo i Badajoz per a fer reconeixements d’infraestructures i de les zones més transitades, de cara a la seua possible desinfecció i a futures patrulles per a frenar la pandèmia del coronavirus.
Al seu torn, els militars de les brigades Galícia i Extremadura van eixir de les seues bases en la vesprada i nit d’ahir per a aquestes tasques de reconeixement de carrers i infraestructures.