El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest diumenge que la Generalitat Valenciana ha arrendat dos avions per a portar de la Xina material sanitari amb el qual cobrir les necessitats en la lluita contra el coronavirus.

El president de la Generalitat ha donat els detalls en la seua compareixença per a explicar el contingut de la reunió per videoconferència celebrada aquest diumenge entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i els i les responsables de les comunitats autònomes per a analitzar l’evolució de la lluita contra la pandèmia del coronavirus.

Puig ha assenyalat que, gràcies a la ‘Operació Ruta de la Seda‘, en els pròxims dies, previsiblement el dimarts, arribaran màscares, respiradors, bates i ulleres de proveïdors procedents de la Xina, país que té actualment la major capacitat de producció, de manera que es puga començar immediatament la distribució del material que porten.

El president ha traslladat també la necessitat de “blindar” al “exèrcit real” per a combatre el coronavirus, que són els i les professionals sanitaris i dels serveis socials i que han de tindre “els recursos necessaris per a treballar amb les majors garanties”.

En aquest sentit, ha agraït els esforços realitzats pel Ministeri de Sanitat per a proveir a la Comunitat de tot el material que necessita el personal sanitari i de serveis socials, encara que ha subratllat que encara “no és suficient”, la qual cosa ha portat a la Generalitat a prendre iniciatives per a garantir el subministrament i realitzar compres a aquest efecte, que està previst que arriben a la Comunitat en els pròxims dies.

El president també ha informat que ha recolzat en aqueixa reunió l’ampliació de l’estat d’alarma anunciada pel president del Govern, i ha demanat “accelerar l’efectivitat del confinament “perquè els 15+15 siguen efectius” i no siga necessària una nova ampliació de 15 dies.

En aquest sentit, Puig ha advocat per reforçar els controls per al compliment de les mesures actuals de confinament, la reducció del transport públic, la limitació d’algunes activitats econòmiques no essencials, l’impuls del teletreball i la racionalització dels moviments de la ciutadania, ja que, tal com ha dit, “no és necessari eixir tots els dies a comprar”.

A més, ha plantejat que s’estudien altres mesures com l’ús de màscares pel carrer, així com accions per a facilitar l’aïllament de les persones contagiades que no puguen aconseguir-lo a les seues cases.

Pagar als proveïdors per a donar-los liquiditat

En matèria econòmica, sobre les iniciatives de suport a les empreses, ha destacat que les comunitats autònomes poden adoptar mesures de manera ràpida i eficaç per a millorar la liquiditat de les empreses. “La millor forma per a això és fent front al deute que tenim amb les empreses i proveïdors”, ha indicat Puig.

Ha subratllat que, per a això, les comunitats necessiten recursos, i ha agregat que l’avançament del 50% de la liquidació de 2018 o l’aprovació de les quanties del FLA són bones mesures en aquesta direcció.

El president ha volgut recordar a les persones que han mort durant aquests dies, “molts d’elles sense els seus sers estimats al seu costat per a poder acomiadar-se”, i ha traslladat el condol a familiars i persones reunides. També ha traslladat el seu suport a aquelles persones que han donat positiu, per a les quals l’aïllament o l’hospitalització és especialment difícil.

Comportament “extraordinari” de la societat valenciana

“En moments com els actuals, hem de cuidar-nos, és l’absoluta prioritat, i cuidar-nos significa assumir cadascun la responsabilitat que ens correspon”, ha emfatitzat Puig, que ha destacat el comportament “extraordinari” de la societat valenciana.

Puig ha manifestat també que la Comunitat Valenciana “està preparada” per a qualsevol situació a la qual s’haja d’enfrontar.

En aquest punt, ha recordat que ja s’han iniciat els treballs per a la construcció d’hospitals de campanya per a comptar amb una reserva extra de més de 1.100 llits en les proximitats dels hospitals de referència de les ciutats de València, Castelló i Alacant i que s’estan condicionant espais com l’antic hospital La Fe, i altres centres de tota la Comunitat Valenciana per a acollir a pacients amb coronavirus, a més d’hotels per als malalts menys greus i per a allotjar al personal sanitari.

Ha destacat també mesurades com la posada en marxa de borses d’ocupació extraordinàries per a incorporar a més personal sanitari per si fora necessari i l’habilitació de més centres i llits.

Puig ha insistit en la necessitat de seguir les recomanacions establides per les autoritats sanitàries i quedar-se a casa, mantindre la distància aconsellada en la cua del supermercat o llavar-se les mans. “Hem de cuidar-nos i cuidar-nos significa tindre clar el paper que tenim cadascun de nosaltres i complir-lo”, ha afirmat.

Noves dades sobre els afectats per Coronavirus

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut aquest diumenge per a actualitzar la informació sobre la incidència del coronavirus en la Comunitat Valenciana. Barceló ha confirmat 241 nous casos positius, que eleven a 1.604 el total de casos positius, dels quals 590 es troben ingressats a l’hospital i 113 d’ells en l’UCI.

Dels 241 nous casos positius, 30 es troben a la província de Castelló, 58 a la província d’Alacant i 152 en la de València, a més d’un sense assignar encara.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 154 a la província de Castelló (63 hospitalitzats, 10 d’ells en l’UCI), 537 a la província d’Alacant (209 hospitalitzats i 33 d’ells en l’UCI), i 910 a la província de València (318 hospitalitzats i 70 d’ells en l’UCI). A més, hi ha 3 casos no assignats encara perquè s’estan comprovant les seues dades. El nombre de professionals sanitaris que han donat positiu és de 335.

D’altra banda, la consellera ha lamentat el fet que s’hagen produït fins al moment un total de 69 defuncions en la Comunitat Valenciana (19 des de l’actualització d’aquest dissabte): 4 a la província de Castelló, 25 en la de València i 40 en la d’Alacant. Al mateix temps, ha anunciat que, fins a les 20 hores d’ahir, s’han donat un total de 30 altes, és a dir, 30 persones s’han recuperat: 1 a la província de Castelló, 10 en la d’Alacant i 19 a la província de València.

Les proves que han donat un resultat negatiu fins al moment són 6.633. A més, en el número 900 s’han atés més de 34.355 crides des de la seua posada en marxa. A més, el ‘*autotest’ habilitat en la web de la Conselleria per a persones amb dubtes ha rebut més d’1.900.000 visites.

Actualització de la situació en residències de majors

La consellera ha actualitzat la situació de les residències de majors en la Comunitat Valenciana. S’han detectat casos positius en 24 residències:

– Residents que han donat positiu: 93

– Personal treballador que ha donat positiu: 51

– Personal treballador en quarantena: 143

– Residents que han mort: 23

Control en residències i unitats de vigilància intensiva

La consellera ha anunciat la constitució dels comités de control que s’han establit en cada departament de salut per a coordinar la gestió de les residències de majors en tota la Comunitat Valenciana, tinguen o no casos positius de *coronavirus.

Aquests comités estan compostos pel director o directora d’Atenció Primària o la gerència, Salut Pública, Medicina Preventiva, Riscos Laborals, la Unitat d’Hospitalització a domicili i altres serveis.

A més, es duran a terme diferents inspeccions “per a assegurar-nos que es compleixen les normes de riscos laborals que s’han recomanat des de salut pública”, ha apuntat Barceló.

D’altra banda, aquest dissabte es va constituir el comité de coordinació de les unitats de vigilància intensiva, que compta amb la participació de la Societat Valenciana de Vigilància intensiva. Aquest comité s’encarregarà de gestionar i coordinar tots els recursos que es destinen a aquest servei en tot l’àmbit de la Comunitat Valenciana, incloent hospitals privats i públics.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia