La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha remés als recursos i serveis d’infància i adolescència una sèrie de mesures a adoptar amb motiu de la crisi sanitària de la malaltia COVID-19. L’objectiu de reduir els casos de contagi.

Entre aquests recursos es troben els centres residencials d’atenció a xiquets i xiquetes i adolescents, on s’han restringit totes les eixides de les persones usuàries, fins i tot les corresponents als caps de setmana i períodes vacacionals, així com les visites de familiars, per a evitar possibles situacions de contagi.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que, des del seu departament, s’és “conscient de l’esforç que suposa per als xiquets i xiquetes i adolescents, igual que passa en la resta de llars, no poder canalitzar l’energia que tenen com ho solen fer habitualment”.

“Aquest esment també és, per descomptat, per als equips professionals de les residències i llars infantils per la seua dedicació perquè els xics i xiques realitzen activitats sense eixir dels centres”, ha apuntat Oltra, qui ha traslladat a aquest personal la seua confiança “en l’excel·lent labor que estan realitzant en aquests moments tan difícils” que es travessen.

“També volem assenyalar que la bona resposta que s’està havent té de veure amb la dignificació del sistema que s’està duent a terme des de fa anys”, ha assenyalat la vicepresidenta, per a qui la decisió de reduir el nombre de xiquets i xiquetes per llar residencial, al costat del fet de multiplicar el nombre de professionals, fa que en una situació “amb tantes dificultats com la present es puga tindre una certa normalitat”.

De fet, el canvi de model d’infància ha suposat un important increment de places d’acolliment residencial, de manera que, si en 2015 hi havia 1.183 places d’aquesta tipologia, en l’actualitat existeixen 1.619, la qual cosa suposa 436 places més. Respecte als i les professionals de les plantilles, també s’han incrementat en un 66,86%.

 

Mesures extraordinàries adoptades

Les mesures extraordinàries adoptades per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en aquest sector han establit que els serveis d’actuacions tècniques en matèria d’adopció i d’acolliment familiar atendran de manera telefònica, tant a les famílies adoptants com a les famílies acollidores i a les persones menors d’edat, excepte en aquelles situacions d’urgència o crisi en les quals es requerisca una atenció directa.

Ambdós serveis se suspenen temporalment totes les activitats de caràcter col·lectiu o grupal.

Així mateix, l’activitat està suspesa des del dia 16 de març en els centres d’atenció diürna en matèria d’infància i adolescència, així com en els punts de trobada familiar, que mantindran l’atenció telefònica i presencial en els casos urgents, tal com s’ha informat la Fiscalia i al Deganat.

Per part seua, el personal tècnic i educatiu dels centres de dia realitzarà un seguiment telemàtic de cadascuna de les persones beneficiàries del seu servei, i prestarà una atenció presencial solo quan la situació ho faça necessari.

Mesures judicials adoptades

En relació a les mesures judicials al mig obert imposades a persones menors d’edat, el personal tècnic i educatiu haurà de realitzar un seguiment per al seu degut compliment mitjançant contacte telefònic amb cada adolescent i la seua família.

Així mateix, se suspenen aquells continguts de les mesures imposades que impliquen contacte grupal dels i les joves i adolescents.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia