El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat hui dissabte la paralització de totes les activitats no essencials des del dilluns 30 de març i fins al dijous 9 d’abril, tots dos inclusivament. Aquesta mesura s’aprovarà demà diumenge en un Consell de Ministres extraordinari.

En una compareixença des de la Moncloa, Sánchez ha dit que aquesta “mesura excepcional” suposarà que tots els treballadors d’activitats no essencials “hauran de quedar-se a casa” a partir d’aquest dilluns per al que tindran un permís retribuït “recuperable” durant tot el temps i rebran el seu salari “amb normalitat”

Sánchez ha explicat que serà després, quan passe aquest període de cessament d’activitat, quan hauran de recuperar les hores “de manera gradual”. Ha advertit que queden “dies molt durs” per la pandèmia del coronavirus i és necessari “intensificar la lluita”.

Coordinació de 10.000 efectius per a repartir aliments, medicines, desinfecció d’espais sensibles i atenció psicològica

D’altra banda, el Consell ha anunciat hui que coordinarà més de 10.000 efectius per a repartir aliments, medicines, fer tasques de desinfecció i neteja d’espais sensibles i parar atenció psicològica mentre duren les mesures especials establides després de la declaració de l’Estat d’Alarma.

Per a això, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, ha elaborat un Pla de Suport i Coordinació Municipal en col·laboració amb les diputacions de Castelló, València i Alacant, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i Creu Roja, per a oferir suport logístic, tècnic i humà als 542 ajuntaments de la Comunitat Valenciana.

Tal com ha destacat la consellera Gabriela Bravo, “el Consell utilitzarà tots els recursos contemplats en el Pla Territorial d’Emergències” i que suposa la mobilització i coordinació de més de 10.000 efectius entre les Policies Locals, Policia Autonòmica, Bombers de la Generalitat, i voluntaris de Protecció Civil i de Creu Roja que aportaran, a més, un centenar de psicòlegs entre les dues institucions.

Per a dur a terme el Pla, el departament que dirigeix Gabriela Bravo habilitarà una línia telefònica d’ús exclusiu per a les corporacions locals on es podrà sol·licitar el suport logístic, tècnic i humà que es necessite. En aquest sentit s’han tipificat cinc classes de necessitats, que són les següents:

· Repartiment domiciliari d’aliments i recursos de primera necessitat a persones discapacitades, *pesonas majors que viuen soles, persones en entorns aïllats i altres col·lectius d’especial vulnerabilitat.

· Transport de queviures i material sanitari per als ajuntaments (no a persones individuals).

· Neteja i desinfecció d’espais sensibles.

· Distribució de material de protecció personal i de neteja i desinfecció.

· Atenció psicològica telefònica o mitjançant videotelefonada, tant per a la ciutadania com per al personal dels ajuntaments.

· Altres peticions d’ajuda no tipificades la solució de la qual siga factible pels efectius inclosos en aquest pla.

La Conselleria de Justícia i Interior ha enviat una circular a tots els ajuntaments per a informar-los del desplegament d’aquest pla, que estarà plenament operatiu a partir d’aquest dilluns, atès que s’haja confirmat la recepció de la circular i assignat la persona de contacte de cada corporació local per a coordinar el lliurament del material o servei.

Actualització de casos de Coronavirus en la Comunitat Valenciana

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha confirmat 502 nous casos positius, que eleven a 4.034 el total de casos positius, dels quals 1.694 es troben ingressats a l’hospital i 282 d’ells en l’UCI.

Dels 502 nous casos positius, 37 es troben a la província de Castelló, 229 a la província d’Alacant i 236 en la de València.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 449 a la província de Castelló (182 hospitalitzats, 32 d’ells en l’UCI), 1.322 a la província d’Alacant (548 hospitalitzats i 98 d’ells en l’UCI), i 2.263 a la província de València (964 hospitalitzats i 152 d’ells en l’UCI). El nombre de professionals de la Sanitat que han donat positiu en total és de 703 (94 a la província de Castelló, 290 en la d’Alacant i 319 a la província de València).

Fins a aquest dissabte s’han produït un total de 234 defuncions en la Comunitat Valenciana: 21 a la província de Castelló, 104 en la de València i 109 en la d’Alacant. Al mateix temps, s’han donat un total de 92 altes: 4 a la província de Castelló, 20 en la d’Alacant i 68 a la província de València.

Les proves que han donat un resultat negatiu fins al moment són 12.195. A més, en el número 900s s’han atés més de 48.300 crides des de la seua posada en marxa. D’altra banda, un total de 2.345 persones han sol·licitat cita telefònica a través d’aquest servei.

La consellera ha actualitzat també la situació de les residències de majors de la Comunitat Valenciana. Fins al moment s’han detectat casos positius en 61 centres (6 a la província de Castelló, 16 a la província d’Alacant, 39 a la província de València):

· Residents que han donat positiu: 292 (32 a la província Castelló, 105 a l’Alacant i 155 a la província València)

· Personal treballador que ha donat positiu: 91 (8 a la província Castelló, 20 a l’Alacant i 63 a la província de València)

· Residents que han faltat: 61 (2 a la província de Castelló, 38 en la d’Alacant i 21 a la província València)

En aquests moments, es troben sota vigilància activa de control sanitari les residències Santa Elena de Torrent, *DomusVi d’Alcoi, DomusVi Babel (Alacant), Sant Joan Baptista de Morella i la residencia Saba de Requena.

Llits lliures en hospitals

La Comunitat Valenciana compte en aquests moments, segons ha anunciat la consellera de Sanitat, amb un total de 4.689 llits lliures, incloent als hospitals públics i privats: 638 a la província de Castelló, 1.660 en la d’Alacant i 2.391 a la província de València.

Rangs d’edat en casos positius i persones mortes

Els casos positius en la Comunitat Valenciana es classifiquen en els següents rangs d’edat:

· 0-9 anys: 0.5%

· 0-19 anys: 0.7%

· 20-29 anys: 5.2%

· 30-39 anys: 9.8%

· 40-49 anys: 14.4%

· 50-59 anys: 18.1%

· 60-69 anys: 18%

· 70-79 anys: 18.1%

· 80-89 anys: 11.6%

· 90 o més: 3.3%

D’altra banda, el rang d’edat dels morts fins al moment és el següent:

· 30-39 anys: 1.4%

· 40-49 anys: 0.9%

· 50-59 anys: 1.9%

· 60-69 anys: 10.3%

· 70-79 anys: 29.0%

· 80-89 anys: 37.9%

· 90 o més: 18.7%

La consellera ha anunciat que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat ja l’accés a la recepta electrònica per a funcionariat públic adscrit a MUFACE, ISFAS i MUGEJU en la seua modalitat d’assistència per part del Sistema Nacional de Salut amb l’objectiu que “puguen beneficiar-se d’aquest sistema que permet la visita no presencial amb el personal facultatiu i la dispensació sense paper en les farmàcies, la qual cosa contribueix així a reduir el risc de contagi per coronavirus d’acord amb les mesures adoptades per aquesta Conselleria per a la resta de ciutadans i ciutadanes valencians”, ha dit.

D’aquesta forma, el funcionariat mutualista que haja optat per rebre l’assistència sanitària a través del Servei Valencià de Salut, queda habilitats en el Sistema d’Informació de Recepta Electrònica del sistema públic i podrà retirar la seua medicació sense els talonaris que usa habitualment i amb un contacte telemàtic amb el personal sanitari.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia