La veïna de Bétera, Pepi Cruz, ens ofereix un segon article sobre Educació Emocional.

Regulació Emocional

És la capacitat per a manejar les emocions (el que sentim) de manera apropiada.

Totes les emocions són necessàries, només hem d’aprendre a regular la seua intensitat, canalitzar-la i actuar en proporció.

Per exemple, si vaig per la selva i veig un lleó l’emoció que m’arriba és la por. Ací, sí que és necessari eixir corrent i fugir. Per tant, és imprescindible tindre aquesta reacció.

No obstant això, si estic davant un examen sorpresa, una decisió important o un entrevista de treball, la sensació és quasi la mateixa, però no puc fugir. Així que és necessari regular aqueixa por.

Ara us propose unes pautes per a després de reconéixer el que us passa, aprengueu a regular-ho.

El primer i més important és saber què em passa , què sent i què em provoca sentir-me així. Una vegada ho hàgem identificat, podrem aplicar alguna tècnica per a regular-ho.

Després de la identificació de l’emoció, el següent és saber parar la situació o retirar-se a tranquil·litzar-nos o intentar relaxar-nos. Segurament, en aqueix precís instant estarem dient o fent coses que si les pensàrem, la gran majoria de nosaltres ens penediríem d’elles. Alguna vegada o més d’una, tots ens hem vist sobrepassats per algun comportament d’aquest tipus. No eres l’únic al qual li passa. És una situació molt comuna.

El primer que has de fer és comptar fins a deu i després pots provar alguna d’aquestes propostes:

1 Tècnica del pensament positiu. Es tracta de portar a la nostra ment situacions que ens siguen agradables o ens insten a una bona sensació. Exemple: un lloc, una escena, una situació.etc.

2 La música. Diuen que la música amanseix a les feres, per tant, en els moments tibants, és de gran ajuda gaudir d’una bona cançó o peça de música.

3 Passejar o fer esport. Realitzar alguna activitat que ens mantinga ocupats i que requerisca cert grau de concentració, és molt bona eina per a regular el nostre estat d’ànim.

4 Alleujament emocional. Explicar-li a alguna persona de confiança el que sentim, la qual cosa ens passa, és sempre una descàrrega. Per a buidar la nostra motxilla emocional, l’única cosa que hem de tindre en compte és que aquest alleujament s’utilitze per a baixar intensitat i no per a pujar-la.

5 Respirar en veu alta. Normalment quan respirem no ens parem atenció, perquè és un acte involuntari, per a aquest exercici haurem d’escoltar-la. Intentarem sentir com entra l’aire pel nostre nas i ix per la nostra boca , és a dir, respirar en veu alta. Farem 10 respiracions en veu mitjana/alta. D’aquesta forma aconseguirem mantindre el nostre pensament en l’exercici, evitant pensar més enllà.

Davant una situació que et desborda, el més intel·ligent és saber retirar-se a temps, no has de demostrar res a ningú, només a tu mateix.

No és negatiu ni dolent el que sents. És negatiu quan no pots controlar-ho. Totes les situacions que vivim són experiències i ens ensenyen. El que hem de fer és aprendre del nostre errors i intentar ser millors. Així aconseguirem el benestar en la nostra vida.

Autora: Pepi Cruz Cárdenas
Imprimir article
Comenta aquesta notícia