El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha sol·licitat hui diumenge al Govern una “flexibilitat exigent” a l’hora de determinar en el reial decret quines activitats no essencials han de parar pel coronavirus, perquè hi ha sectors com el ceràmic que no poden “parar d’un dia per a un altre”.

El president ha demanat a Pedro Sánchez que s’adapte aquesta mesura a la “diversitat productiva” que hi ha a Espanya, i molt especialment en la indústria valenciana, i ha afirmat que “la immensa majoria” de les peticions valencianes es contemplaran en el reial decret, que encara no coneix en la seua integritat.

Ha insistit que l’horitzó d’aquesta norma és que hi haja “la menor activitat possible”, però tenint en compte que hi ha moltes empreses en les quals no es pot “pitjar un botó i parar-lo tot”, sinó que necessiten un procés que a més faça possible que quan es reprenga l’activitat s’estiga “en condicions de fer-ho”.

Puig ha admés que és “difícil distingir les línies” entre el que és activitat econòmica essencial i el que no ho és, i ha precisat que “flexibilitat exigent” és que “s’entenga la casuística de cada sector”, perquè hi ha moltes indústries auxiliars o de subministraments lligades a sectors que s’han declarat essencials.

En el cas de la ceràmica, ha especificat que no es pot deixar de produir “pitjant un botó”, i a més hi ha molts equipaments “molt costosos” que “no paren mai” i necessiten un “manteniment bàsic” amb uns “equips mínims”, perquè en cas contrari en el futur seria “molt difícil” reprendre l’activitat.

Per a Puig, una mesura dirigida a intentar “minimitzar” l’activitat econòmica “no pot acabar sent una mesura que tinga unes conseqüències pitjors per a la ciutadania”, ni comportar que cap activitat patisca “un mal irreversible” o que “el remei siga pitjor que la malaltia”.

Ha explicat que el contacte que manté amb els empresaris valencians és “permanent” des que va començar la crisi del coronavirus, i ha admés que ahir va haver-hi “certa tensió” sobre en què anava a consistir finament el reial decret del Govern central.

El president ha afirmat que “tothom és conscient que cal accelerar el confinament” i que el reial decret afectarà a tota Espanya per igual, encara que la realitat empresarial és “diferent”, com han fet notar tant la Comunitat Valenciana com Euskadi.

Puig s’ha compromés a obrir un “canal permanent” perquè les empreses valencianes puguen plantejar els dubtes que se’ls plantegen amb el nou reial decret i ha explicat que, a més de la ceràmica, que ha plantejat específicament a petició d’Ascer, pot haver-hi sectors “condicionats amb les mateixes circumstàncies”.

“Serà bastant complicat definir l’essencialitat d’algunes activitats”, ha opinat el president, qui ha afegit que la Generalitat ajudarà a implementar el reial decret “de la manera més raonable possible”, perquè parar la mobilitat “no acabe perjudicant greument l’economia”.

El president ha destacat que el reial decret suposa “una espècie d’avançament del que serien les vacances de Pasqua”.

Al seu torn, ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, que avant 2.200 milions d’euros a la Comunitat Valenciana per a disposar de liquiditat i fer front als deutes amb el teixit empresarial en un moment de crisi com l’actual. En concret, el *president ha demanat un avançament del FLA extraordinari i una bestreta del 50% corresponent al finançament autonòmic que “normalment s’abona al juliol”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia