El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat la compra de 9.700 tablets amb connexió 4G. Aquestes es distribuiran a través dels instituts de Secundària i Formació Professional a alumnat sense accés a les tecnologies d’informació i la comunicació (TIC) per a garantir la seua formació i evitar així l’exclusió digital de les famílies més desfavorides.

El president ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió per videoconferència mantinguda amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, per a aportar dades sobre aquesta mesura. La iniciativa ha sigut desenvolupada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), dependent de la Conselleria d’Hisenda, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, amb la finalitat de fer front a la situació excepcional generada per l’expansió de la COVID-19.

El titular de la Generalitat ha explicat que l’adquisició d’aquest equipament informàtic, a la qual la Generalitat ha destinat dos milions d’euros, també busca donar facilitats de comunicació a pacients ingressats en els centres sanitaris. Així mateix, i a través de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, s’atendrà persones amb especials dificultats en l’àmbit de les tecnologies de la informació.

Les 9.700 tauletes, amb enllaç de dades 4G incorporat, seran distribuïdes entre l’alumnat de Secundària, Batxillerat i Formació Professional sense equips informàtics, atesa la capacitat de renda i la situació de cada família, la qual cosa “beneficiarà als sectors més desfavorits i amb menor accessibilitat a les TIC”.

Els equips s’entregaran en préstec durant el període que dure la crisi del coronavirus, i, en aqueix temps, la Generalitat assumirà totes les despeses associades al trànsit de dades que es genere per l’ús dels terminals. A la finalització d’aquest, el material quedarà en els instituts perquè puga continuar sent usat allí pels i les estudiants.

Els equips s’enviaran a casa de cada alumne o alumna directament, i seran les adreces dels centres educatius les que determinaran quins estudiants rebran aquest material de suport. Tindrà prioritat l’alumnat de Batxillerat i FP. Una vegada cobert aquest alumnat, si el centre compta amb dispositius, es repartiran entre l’alumnat d’ESO amb aquestes necessitats.

El nombre de tauletes que correspon a cada institut es determina en funció de les seues unitats educatives, a més d’un extra d’unitats per als centres l’índex socioeconòmic dels quals de l’alumnat siga més baix. Això implica que un institut habitual amb 4 unitats per nivell educatiu rebrà unes 16 tauletes amb connexió integrada, i si és de nivell socioeconòmic baix, rebrà unes 25.

A més, la conselleria enviarà també altres 1.700 ordinadors portàtils per als equips directius de tots els centres educatius públics, perquè puguen comptar amb més mitjans per al seu treball a distància de coordinació amb el professorat dels seus centres educatius.

Es busca així reforçar la docència digital que es realitza a través del Pla *MULAN, sigles que responen al Model Unificat Lectiu d’Activitats no Presencials, una plataforma que integra diferents portals per als diferents cursos i cicles formatius de totes les etapes escolars.

El programa desenvolupat per la DGTIC, tal com ha explicat el *president, es completarà amb el repartiment, per la Conselleria de Sanitat Universal, d’entre 500 i 1.000 dispositius (entre telèfons i tauletes) a pacients de COVID-19, alguna cosa que ja s’ha començat a realitzar, i la distribució, per part de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, d’altres 500 equips.

Respecte als equips que seran entregats als hospitals, l’objectiu bàsic és facilitar la comunicació dels i les pacients ingressats que manquen de mitjans per a mantindre’s en contacte amb les seues famílies. Sanitat ha establit el protocol que se seguirà per a garantir que les persones que el precisen accedisquen a aquest servei. A més, s’ha habilitat l’accés lliure a la xarxa wifi dels hospitals per a l’ús gratuït d’aqueixos dispositius, així com per a accedir a continguts.

Mesures per a afectats per ERTE

D’altra banda, el president també ha subratllat que el Consell treballa en un decret amb el qual s’arbitraran mesures destinades a compensar la pèrdua de poder adquisitiu de les treballadores i els treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE). Tal com ha subratllat, s’està ja en conversa amb els agents socials amb la finalitat d’aprovar aquest decret en el ple del Consell del pròxim divendres.

Puig s’ha referit en aquest sentit a la reunió per videoconferència mantinguda aquest dimecres amb representants empresarials i dels sindicats per a abordar actuacions de caràcter socioeconòmic davant la situació d’emergència causada pel coronavirus. A la trobada han assistit també el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent.

Fons de formació

Ximo Puig, ha considerat com una mesura “no adequada” que els ingressos de la cotització per formació professional d’enguany puguen destinar-se a finançar subsidis de desocupació o altres programes de reinserció laboral.

Puig ha explicat que aqueixos recursos estan contemplats en el pressupost de la Generalitat com a recursos per a la formació ocupacional, i són quotes de treballadors i empresaris i per això, ha dit en videoconferència en ser preguntat per aquesta qüestió, no li sembla la via adequada.

El *president ha dit que entén les dificultats del Govern i la Tresoreria de la Seguretat Social i hi ha una gran quantitat de recursos que s’hauran de traure d’aquest organisme per a pagar els ERTE, però espera que hi haja una solució ja que els fons de formació ja tenen destinació.

“No ens sembla la via correcta”, segons Puig, que ha afegit que la mateixa opinió comparteixen la CEV i els sindicats, i ha assenyalat que cal esperar a la Conferència Sectorial a veure com queda aquesta qüestió.

A més, ha indicat que quan passe “aquest primer efecte de tsunami” caldrà asseure’s a analitzar la situació.

D’altra banda, ha assenyalat que el pagament a proveïdors no s’està realitzant al ritme desitjat per falta de tresoreria i ha manifestat que li agradaria que el Govern ajudara a la Comunitat en liquiditat.

Sobre l’arribada d’aqueixa liquiditat via FLA o avançaments, de 2.200 milions, ha indicat que no hi ha cap avanç sobre aquest tema però la Conselleria d’Hisenda està en permanent contacte amb el Ministeri per a avançar en aquest assumpte.

El president també s’ha referit al fet que sempre ha defensat que els recursos del superàvit dels ajuntaments puguen usar-se, i ara seria “molt important” que la despesa prioritària fora el social i l’acció productiva, per la qual cosa aqueixos fons haurien de “desbloquejar-se”.

Dades actualitzades d’afectats per *Coronavirus en la Comunitat Valenciana

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha confirmat 414 nous casos positius, que eleven a 5.922 el total de casos positius, dels quals 2.189 es troben ingressats a l’hospital i 365 d’ells en l’UCI.

Dels 414 nous casos positius, 47 es troben a la província de Castelló, 152 a la província d’Alacant i 215 en la de València.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 660 a la província de Castelló (213 hospitalitzats, 40 d’ells en l’UCI), 2.173 a la província d’Alacant (792 hospitalitzats i 133 d’ells en l’UCI), i 3.089 a la província de València (1.184 hospitalitzats i 192 d’ells en l’UCI).

El nombre de professionals sanitaris que han donat positiu en total és de 1.001 (121 a la província de Castelló, 428 en la d’Alacant i 452 a la província de València).

Fins a aquest dimecres, s’han produït 395 defuncions en la Comunitat Valenciana: 42 a la província de Castelló, 167 a l’Alacant i 186 en la de València. Al mateix temps, s’han donat un total de 240 altes: 9 a la província de Castelló, 62 en la d’Alacant i 169 a la província de València.

Les proves que han donat un resultat negatiu són 16.132.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia