Un nou avió amb material sanitari encarregat per la Generalitat Valenciana ha arribat aquest migdia a l’aeroport de Manises. Aquest és el quart vol procedent de la Xina que aterra al nostre país amb equipament per al personal de centres sanitaris i sociosanitaris de la Comunitat Valenciana.

Així, en aquesta ocasió, el vol, que ha fet escala a Moscou abans d’aterrar en l’aeroport valencià, i que s’emmarca en l’Operació Ruta de la Seda, posada en marxa pel Consell per a combatre la pandèmia de COVID-19, ha transportat 506.800 màscares, 994.500 guants, 216.860 equips de protecció individual (*EPI) i 60.000 ulleres de protecció ocular.

Les 65 tones de material d’aquest vol se sumen al quasi milió de màscares, els 10.031 equips de protecció individual (*EPI) i les 10.000 ulleres de protecció ocular, que van arribar a Saragossa i Barcelona el dimarts 31 de març, i a les 3.800.000 màscares, 5.000 micos de protecció i 200.000 guants que també van arribar a l’aeroport de la capital aragonesa el passat 25 d’abril. A aquest material cal afegir el procedent de nombroses donacions d’empreses i particulars que ha sigut posat a la disposició de les autoritats sanitàries.

Com en anteriors ocasions, una vegada passat el control de duana, el carregament s’emportarà en camions a un centre logístic de la Generalitat per a la seua posterior distribució entre els diferents departaments de salut i centres sociosanitaris de la Comunitat Valenciana.

Al material sanitari que ha arribat aquest dilluns en l’avió procedent de la Xina cal afegir l’enviat pel Govern d’Espanya, compost per 620.000 guants, 336.470 màscares quirúrgiques, 90.050 màscares FFP2, 13.380 màscares FFP3, 26.800 bussos i 4.400 solucions hidroalcohóliques.

Al seu torn, s’ha produït la donació de respiradors no invasius per part d’INDITEX i BBVA, els qui han aportat 22 i 49 unitats respectivament, a les quals se sumaran, en els pròxims dies i setmanes, respiradors invasius adquirits per la Generalitat Valenciana.

Sanitat reforça controls oficials a empreses alimentàries per a garantir la seguretat dels aliments al consumidor final

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la Direcció General de Salut Pública, ha reforçat els controls oficials a les empreses alimentàries per a garantir la seguretat dels productes alimentosos al consumidor o consumidora final.

D’aquesta manera, en l’àmbit del Reial decret 463/2020 pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la *COVID-19, se situa com una necessitat estratègica assegurar el subministrament d’aliments al llarg de tota la cadena alimentària. Aquest subministrament entre operadors i al consumidor o consumidora final s’ha de continuar realitzant amb les màximes garanties de seguretat alimentària.

Per a aconseguir aquest objectiu, s’han reforçat els controls oficials que es duen a terme en empreses alimentàries per a garantir el compliment dels requisits i la salubritat dels productes, en aquells sectors i establiments que han estat sotmesos a un fort estrés de demanda, com, per exemple, els escorxadors on es disposa de plans de contingència.

En aquest sentit, quan es produeixen situacions d’escassetat de determinats aliments a causa de les alteracions de la demanda d’aliments i béns poden aparéixer mercats il·legals alternatius on no es garanteix la seguretat alimentària. Per aquesta raó s’han identificat, després d’una anàlisi de vulnerabilitat al frau, sectors o fases de la cadena on es pot presentar aquesta circumstància i, conseqüentment, s’estan reforçant els controls per a la seua prevenció.

També en l’àmbit del lliurament altruista d’aliments a persones en situació d’especial vulnerabilitat per part d’entitats com a ajuntaments, empreses o ONG, s’està donant una sèrie de recomanacions que garantisca, finalment, l’objectiu d’assegurar la innocuïtat dels aliments.

La inspecció inspectors de Salut Pública, que sempre han estat en contacte freqüent i directe amb les empreses de l’alimentació, estan transmetent missatges i fent recomanacions en relació amb les mesures que estan aplicant les empreses per a limitar el risc de transmissió entre persones en l’àmbit dels centres de treball. Aquestes recomanacions estan sent molt ben acollides, especialment, per les xicotetes i molt petites empreses que constitueixen la majoria del nostre teixit empresarial.

Aquesta crisi està suposant un desafiament excepcional per als sistemes nacionals de control oficial dels aliments en tot l’àmbit europeu. En aquest sentit, en la Comunitat Valenciana s’està fent un esforç addicional per part dels inspectors per a superar-lo amb solvència i eficàcia.

Dades actualitzades sobre afectats per Covid-19

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha informat que s’han donat un total de 930 altes (118 des de l’actualització d’aquest diumenge): 85 a la província de Castelló, 284 en la d’Alacant i 561 a la província de València.

A més, s’han detectat 150 nous casos positius, que eleven a 7.334 el total de casos positius, dels quals 1.909 es troben ingressats a l’hospital i 384 d’ells en l’UCI.

Dels 150 nous casos positius, 17 es troben a la província de Castelló, 46 en la d’Alacant i 87 en la de València.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 869 a la província de Castelló (229 hospitalitzats, 44 d’ells en l’UCI), 2.673 a la província d’Alacant (639 hospitalitzats i 141 d’ells en l’UCI), i 3.788 a la província de València (1.041 hospitalitzats i 199 d’ells en l’UCI). A més, hi ha 4 casos que no s’han assignat encara.

El nombre de professionals de la Sanitat que ha donat positiu en total és de 1.188 (158 a la província de Castelló, 511 en la d’Alacant i 519 a la província de València).

Fins a l’actualitat s’ha produït un total de 637 defuncions en la Comunitat Valenciana: 70 a la província de Castelló, 269 a l’Alacant i 298 en la de València.

Les proves que han donat un resultat negatiu fins al moment són 21.507.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia