Una veïna de Bétera ha volgut comunicar-nos la següent inquietud, ja que ella està embarassada de 40 setmanes.

Segons hem pogut contrastar, a través d’un protocol d’actuació i comunicació transmés per la Conselleria de Sanitat als diferents departaments de salut de la Comunitat Valenciana per la crisi del coronavirus, es prohibeix l’acompanyament a l’embarassada a la sala de dilatació i també en el part. En aquest sentit, la instrucció general indica que només poden estar acompanyats els menors i les persones dependents. No obstant això, a nivell general, les embarassades sí que podran rebre visites, ja amb el bebé, durant l’estada en planta, però només d’una única persona que haurà de ser la mateixa tot el temps, per la qual cosa no es poden alternar diferents familiars.

La finalitat principal d’aquesta actuació és evitar una situació de risc de contagi per a la mare, per al nounat, per a la parella o per al propi personal que desenvolupa la seua labor assistencial. Durant el període de dilatació, la dona embarassada podrà tindre un dispositiu per a comunicar-se amb el portaveu familiar, i si hi haguera personal assistencial disponible, podria realitzar una videoconferència amb aquest, també durant el part. Després de nàixer el bebé, s’enviaran imatges a aqueix portaveu.

Després d’aquest protocol, l’Associació de Matrones de la Comunitat Valenciana ha denunciat aquesta situació i a través de les seues Xarxes Socials estan informant de tot els procediments que estan duent a terme. Així, han remés una queixa a tots els departaments de Salut de la Generalitat Valenciana en el qual expressen la seua disconformitat.

En el seu Facebook han adjuntat el document presentat, el qual adjuntem a continuació, signat per Residents de matrona de la CV. Promocions XXI i XXII:

“Posicionament de les Matrones en Formació de la Comunitat Valenciana davant el protocol de comunicació de dones gestants en el moment del part.

Com bé s’exposa en el Protocol de comunicació de dones gestants en el moment del part, la situació d’estat d’alarma per la pandèmia per COVID-19, està portant a les institucions sanitàries a realitzar mesures excepcionals.
Les decisions per a la protecció dels usuaris del sistema de salut i els professionals, preses per les Gerències dels Hospitals i la Coordinació dels Serveis d’Obstetrícia, han d’estar basades en l’evidència científica i en les mesures recollides en el Document Tècnic: Maneig de la dona embarassada i el nounat amb COVID-19 (Versió de 17 de març de 2020.), realitzat pel Ministeri de Sanitat amb l’aval de totes les societats científiques implicades i les recomanacions de l’OMS.
No obstant això, el dia 4 d’abril va ser remés a les diferents Gerències dels Hospitals de la Comunitat Valenciana, un Protocol de comunicació de dones gestants en el moment del part realitzat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que obliga el personal a impedir l’acompanyament de les dones en el seu procés de part, vulnerant no sols els drets de la dona, sinó també obviant tota evidència científica sobre aquest tema.
Entenem que, des del desconeixement de l’organització i el funcionament dels Serveis d’Obstetrícia, es dicten des de Conselleria algunes directrius que no són convenients, perquè deixar sola a una dona en el procés de donar a llum, en un context en el no es pot assegurar l’acompanyament ininterromput pel personal sanitari, no sols no genera cap protecció extra per a la dona i el nounat, sinó que crea dones-protecció i vulnerabilitat. D’altra banda, aquesta mesura no és adequada per a augmentar la protecció del personal de la salut ni produeix un augment de la protecció de les successives usuàries de les dilatacions o paritoris.
Per això en aquest comunicat sol·licitem a Sr. Ana Barceló Chico com a Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública que rectifique aquest protocol i arrebossat l’ordre emesa el passat dia 4 d’abril en la qual es prohibeix l’acompanyament de la dona en el part.
De la mateixa manera, volem comunicar-los a totes les gestants d’aquesta comunitat nostre més sincer suport. Les matrones en formació de la Comunitat Valenciana, així com totes les associacions de matrones que ja s’han pronunciat, serem la seua veu en aquests moments de crisis en els quals sense cap raó de pes i ignorant tota evidència científica, s’estan eliminant els drets que tant va costar aconseguir en les maternitats espanyoles”.

Residents de matrona de la CV. Promocions XXI i XXII

.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia