La parella o acompanyant de la dona embarassada que vaja a donar a llum podrà finalment estar a la sala de dilatació i el paritori, amb màscara quirúrgica i totes les mesures de protecció necessàries i mantenint la distància de metre i mig amb els professionals.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha informat que s’ha canviat el protocol del part en la Comunitat Valenciana després d’atendre al·legacions presentades per associacions de matrones i altres col·lectius professionals.

“Hem procedit, sense cap problema a modificar el protocol perquè puguen, amb tota la seguretat i mitjans necessaris, ser acompanyades en el moment del part”, ha explicat Barceló, qui ha prioritzat la protecció de la mare, l’acompanyant, el nounat i els professionals.

Segons l’anterior instrucció, el moment del naixement o el procés de dilatació podria ser seguit mitjançant videoconferència per la parella de l’embarassada o la persona triada per ella, que a més podria romandre a l’habitació durant tot l’ingrés de la gestant i quan nasquera el bebé fins que els donaren l’alta.

Respecte al nou protocol, Barceló ha dit que es farà “un garbellat abans de l’accés per a saber si tant acompanyant com la família han pogut estar en contacte amb algun moment amb un COVID positiu“.

El nou protocol, facilitat per la Conselleria de Sanitat, estableix que si l’acompanyant té símptomes o ha donat positiu per coronavirus en els últims 14 dies, podrà ser substituït per una altra persona i se’ls proporcionarà el material de protecció en funció del seu estatus infecciós i informació adequada.

El procés de dilatació es realitzarà el màxim de temps que siga possible a l’habitació de la gestant i quan es realitze a la sala, la parella o acompanyant “haurà d’utilitzar màscara quirúrgica i extremar la higiene de mans, limitació de moviment i abstindre’s de tocar superfícies”.

En el moment del part “s’ha d’assegurar un sentit de circulació en corredor únic amb una zona habilitada per a la col·locació de *EPI -equip de protecció individual- i una altra a l’eixida per a la seua retirada”.

Si la gestant és COVID-19 confirmat o possible, el part s’emportarà en una habitació d’aïllament i l’embarassada portarà màscara quirúrgica.

“L’acompanyant usarà EPI d’alta protecció, per la qual cosa s’ha de garantir la seua disponibilitat” i a la sala de parts “romandrà en tot moment a més d’un metre i mig de distància dels professionals sanitaris”, que hauran d’utilitzar EPI d’alta protecció i màscares FFP2.

Si l’embarassada no presenta simptomatologia de sospita de coronavirus, el personal sanitari haurà d’extremar les precaucions habituals i l’acompanyant usar màscara quirúrgica i EPI i mantindre la distància amb els professionals.

En el cas de cesàries no es permet la presència d’acompanyant en quiròfan i durant l’hospitalització només podrà haver-hi una persona a l’habitació, que no podrà eixir fins a l’alta, i a la qual se li facilitarà alimentació, se li donaran instruccions d’higiene i màscara, i es verificarà el seu compromís per a complir l’aïllament.

Respecte a la lactància, el protocol recomana la lactància materna pels beneficis que proporciona al bebé fins i tot a les dones amb COVID-19 encara que a aquestes els aconsella extremar les mesures, amb màscares, guants i fins i tot “sacaleches” per “la protecció enfront d’infeccions transmeses per gotes i contacte”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia