La Conselleria d’Economia Sostenible i l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) han proposat un model d’acció per a iniciar els plans de reconversió o reflotació dels sectors industrials de la Comunitat Valenciana.

Com ja es va anunciar la setmana passada el conseller d’Economia, Rafa Climent, i la directora general del Ivace, Júlia Company, han iniciat una ronda de contactes amb els clústers industrials de la Comunitat per a analitzar la situació dels diferents sectors i intentar avançar-se amb mesures a la situació de les empreses després de la COVID-19.

Ahir dimarts es va celebrar la primera reunió amb el sector tèxtil. Els seus representants es van mostrar agraïts per la iniciativa de la conselleria i van mostrar “el seu total i absolut” suport a aquesta iniciativa.

Al costat de Rafa Climent i Júlia Company van participar en aquesta primera trobada personal tècnic de l’Institut; el director general d’Economia, José Soler; el secretari de l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (Ateval), Pepe Serna; el director de Aitex, Vicente Blanes; el director de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, Gonzalo Belenguer, representants de l’Institut Valencià de Finances (IVF) i de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques i la consultora valenciana *Improven, experta en plans estratègics en empreses.

El pla d’acció proposat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial comptarà amb la col·laboració del clúster empresarial del sector, en aquest cas Ateval, amb qui es treballarà de manera coordinada.

El clúster serà l’encarregat de fer una primera selecció d’aquelles empreses que, per la seua situació de partida i possibilitat de futur, puguen acollir-se al pla de viabilitat. Aquesta selecció la realitzarà a través d’una eina ‘online’, derivada del projecte *InterregfinMED, en el qual participa Ivace, que inclourà un qüestionari que han d’emplenar les empreses.

En paral·lel el Ivace està estudiant la definició d’una convocatòria d’ajudes que facilite a les empreses la posada en marxa d’aquest pla “que només s’acceptarà -ha insistit Climent- si està homologat per consultores expertes”.

Sobre la taula també s’ha posat la possibilitat que el Ivace anticipe a les empreses fins al 50% de l’ajuda per a l’execució del pla. El 50% restant dependrà de l’aprovació d’una comissió Avaluadora, que estarà formada pel Ivace, l’IVF, el clúster i l’institut tecnològic del sector.

Aquesta comissió avaluarà l’aprovació de la concessió total de l’ajuda i a més emetrà un certificat d’idoneïtat a les empreses. Les empreses que reben aquest certificat podran, una vegada definit el seu pla de necessitats financeres, acudir a entitats com l’IVF, l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i el Banc Europeu d’Inversions (BEI). La idea és que aquestes institucions subscriguen acords preferents de finançament per a aquestes empreses que compten amb el certificat.

Es preveu que precisament el rigor en la selecció de les empreses viables i els seus plans d’acció minimitze el risc tècnic avaluat pels serveis financers d’aquestes institucions.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia