(EFE) Tal com s’ha anat anunciat aquests dos últims dies, segurament tornen a treballar aquest pròxim dilluns 13 d’abril alguns dels sectors considerats com no essencials. Ho faran després de dues setmanes d’aturada, però amb permís retribuït recuperable. Entre aquests sectors es troba la Indústria i la Construcció. No obstant això, l’estat d’alerta continuarà en marxa i està encara tot per determinar de manera concreta, perquè el Consell de Ministres es reunia hui de manera extraordinària. Al seu torn, cal recordar que ahir el Congrés dels Diputats aprovava una nova pròrroga de l’estat d’alerta. Per tot això, us anirem ampliant la informació segons es vaja actualitzant i concretant.

De moment, aquest matí el ministre de Sanitat Salvador Illa ha assegurat que el Govern d’Espanya recomana l’ús de màscares reutilitzables en els trajectes per a desplaçar-se als llocs de treball en els quals puga haver-hi aglomeracions, i per això les distribuirà a partir del dilluns en estacions de metro i rodalia.

En concret, es repartiran en aquells mitjans de transport on siga més difícil guardar la distància de seguretat, segons ha dit el ministre en la roda de premsa telemàtica posterior al Consell de Ministres, en la qual ha avançat que s’activarà la producció i distribució nacional d’aquest producte.

No serà necessari en desplaçaments que es facen al treball, bé caminant, amb bicicleta o en vehicle privat, la qual cosa ha recomanat, perquè no hi ha dificultat de guardar la distància que en alguns casos ha de ser d’un metre i en altres dos, depenent de les circumstàncies.

No obstant això, el ministre ha posat l’accent que el fonamental per a previndre contagis és que les persones amb símptomes es queden a la seua casa i que també ho facen les que tenen contacte estret amb unes altres que han donat positiu.

Però les mesures claus i més rellevants són la distància interpersonal -mínim un metre i si és possible dos-, la rentada de mans i la higiene en els espais públics i privats.

Els equips de protecció personal ja estaven prescrits per a algunes persones (personal sanitari i altres col·lectius vulnerables) i ara el consell dels experts en seguretat laboral aconsellen que s’utilitzen màscares higièniques i reutilitzables en desplaçaments al treball amb aglomeracions.

*Illa també ha anunciat que entre hui i demà es repartirà un altre milió de test ràpids a les comunitats autònomes perquè facen diagnòstics en els llocs de major prevalença, en residències d’ancians i en hospitals. Encara queden dos dels cinc milions que va adquirir el Govern.

Però a més ha insistit en diverses ocasions en la idea que a Espanya “seguim en estat de confinament” i que continua estant vigent el decret d’estat d’alarma perquè “encara estem en una fase important de l’epidèmia”.

I fins a, “mínim, el 26 d’abril seguim en estat de confinament”, ha incidit *Illa, i ha tornat a reiterar; “Estem en fase dura”, ha dit i s’ha mostrat convençut que és necessari “aquest sacrifici” per a continuar combatent aquest virus”.

Per això, també cal fomentar, sempre que siga possible, el teletreball per a evitar el desplaçament al treball de manera presencial.

“No estem encara en fase de desescalada -ha subratllat.- El Govern aquesta preveient escenaris de desescalada, però no estem en aquesta fase, sinó encara de confinament”.

Per a avançar en aquest sentit, aquesta vesprada el Govern donarà a conéixer una guia amb les pautes recomanables en aquesta situació del decret d’estat d’alarma.

Entre elles està l’esmentat que la persona que tinga símptomes que no acudisca al treball o unes altres de distància de seguretat, com intentar viatjar amb cotxe una persona per fila de seient, o algunes relacionades amb la neteja.

En el centre de treball també s’ha de garantir la distància entre les persones, i hi ha ja un procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals ja acordat, pel qual s’insta a les empreses a modificar, si és necessari i en la mesura que siga possible, la disposició de l’espai per a garantir dos metres entre el personal, i entre aquests i els clients o públic que puga concórrer en el lloc.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia