La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dissenyat un protocol d’acompanyament al final de la vida per a persones ingressades en hospitals durant el període de pandèmia per COVID-19. I és que aquesta malaltia ha generat una de les conseqüències més dures d’aquest període: que les persones ingressades a l’hospital no puguen estar acompanyades pels seus familiars en els moments finals de la seua vida.

Davant les noves dades sobre l’avanç i control de la malaltia i amb l’objectiu de garantir el dret dels i les pacients a acomiadar-se de les seues persones estimades i a tindre un procés de mort el més humanitzada i digna possible, el protocol estableix dos possibles escenaris de comiat. Un d’ells se situa abans que el o la pacient entre en fase terminal un dia o dos abans de la mort. L’altre escenari es dona hores abans de la defunció. La família decidirà en quin moment d’aqueixos dos supòsits desitja acudir a l’hospital per a acompanyar i acomiadar-se del seu ser estimat.

El protocol s’activarà per decisió del personal sanitari. La família ha de triar a una persona que haurà d’acudir al centre hospitalari quan siga avisada i sempre haurà de cenyir-se a l’acord aconseguit i regulat per a l’escenari triat. La situació de l’o la pacient marcarà els nivells de protecció que se li proporcionaran a aquesta persona, així com la instrucció per a garantir la seua màxima seguretat. També el temps de permanència a l’habitació vindrà determinat per l’estat en què es trobe aquesta persona. S’establirà un “circuit segur” tant per a l’entrada com per a l’eixida de l’hospital.

D’altra banda, es maximitzarà l’ús de tecnologies de comunicació mitjançant recursos proporcionats per l’hospital i es facilitarà la presència virtual de la resta de familiars a l’habitació i la comunicació amb la persona ingressada.

Així mateix, l’equip assistencial podrà sol·licitar el suport de l’equip de psicologia de l’hospital que podrà tindre un paper rellevant com a suport en el maneig del duel tant de l’o la pacient com de la família. És a dir, tant el/la pacient com la persona acompanyant podran rebre el suport psicològic durant la visita si així ho considera el personal sanitari.

En aquest moment, la persona ingressada en UCI no pot ser inclosa en el protocol, ja que el risc és excessivament alt per a la persona que acudeix. No obstant això, s’estan estudiant alternatives per a permetre també l’acompanyament en aquest context.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia