El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de la crisi del coronavirus.

Ximo Puig, ha subratllat la necessitat de combatre la relaxació per a véncer a la COVID-19 i ha plantejat que la desescalada atenga criteris geogràfics, d’edat i per activitats econòmiques.

El titular del Consell ha anunciat la creació d’un grup de treball multidisplinar integrat per persones expertes de diferents àmbits que assessoraran el Govern valencià en l’adopció de mesures o en la realització de propostes per a afavorir la “transició” cap a la “nova normalitat” després de la crisi provocada per l’expansió de la pandèmia.

Ximo Puig ha iniciat la seua intervenció, com en anteriors ocasions, mostrant el “dolor” de tota la societat per les defuncions que continua provocant la pandèmia. Cada persona morta “dol tant com la primera i com cadascuna de les 838 persones que han perdut la vida” al llarg de la crisi sanitària derivada del coronavirus“, ha subratllat.

El president ha convidat a més a no baixar la guàrdia i a combatre la relaxació per a véncer al virus, malgrat que les dades apunten al fet que en una setmana, el nombre de persones mortes s’ha reduït a la meitat i el número de les ingressades ha caigut sensiblement. En aquest sentit, ha al·ludit al fet que, hui dia, existeixen un total de 1.447 persones hospitalitzades, enfront de les 1.909 de la setmana passada, la qual cosa suposa una reducció d’un 24% en una setmana i del 33% en 10 dies.

“Són dades esperançadores, però, alhora, no ens han de portar a la relaxació de les mesures de prevenció”, ha dit el president, que ha manifestat que aquesta millora és el resultat del “esforç comú” punt dels i les professionals que treballen en primera línia com de la societat en el seu conjunt, que està respectant el confinament.

Puig ha subratllat, així mateix, que el “principal focus de preocupació” continua sent les residències de majors, en les quals “la intervenció sanitària és fonamental”.

D’altra banda, el president s’ha mostrat partidari de començar ja a treballar en un pacte de caràcter global en el qual, “més enllà del partidisme i d’una visió esbiaixada”, es puga caminar cap a aqueixa “transició” cap a la “nova normalitat” atenent a “totes les mirades”.

Per això, ha insistit en la importància d’aconseguir un “acord institucional” per a la reconstrucció social i econòmica en el qual han d’assumir una part fonamental l’Estat i les comunitats autònomes, però també els ajuntaments i els agents socials.

Puig ha indicat que, en aquesta negociació entorn d’unes “bases comunes”, s’han de contemplar acords que facen compatibles les mesures generals amb unes altres que atenguen paràmetres de caràcter geogràfic, per segments d’edat, per tipus d’activitats econòmiques, tot això per a ser més eficaces en la desescalada.

Per part seua, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha dit aquest diumenge que la fase de confinament continuarà “com a mínim” durant altres dues setmanes i ha avançat que el retorn a la normalitat serà progressiu i cautelós, al mateix temps que ha demanat unitat per al que ha anomenat una “desescalada política”.

“No estem entrant en la segona fase” perquè “prossegueix l’estat d’alarma i contínua el confinament general”, ha subratllat el cap de l’Executiu en roda de premsa telemàtica des de Moncloa després de reunir-se per videoconferència amb els presidents autonòmics.

Així mateix, els responsables de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han advertit aquest diumenge que no baixaran la guàrdia ni relaxaran els controls encara que demà torne a estar permesa en algunes activitats la volta al treball, com la construcció, encara que amb mesures de seguretat per a evitar contagis.

Tant la comissària principal de la Policia Nacional Pilar Allué com el general de l’Estat Major de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago, ha deixat clar que continuaran controlant que els ciutadans complisquen amb les restriccions imposades davant la pandèmia de la COVID-19.

Allué ha recordat que demà es reinicia labor en alguns llocs, però això “no és sinònim de relaxació”. “No baixarem la guàrdia, perquè és per la salut de tots, pel bé de tots”, ha postil·lat.

Santiago, per part seua, ha insistit en el mateix missatge i ha recalcat que “això no ha acabat”, per la qual cosa els agents seguiran vigilants.

ERTE en el sector turístic

En aquest àmbit, el president de la Generalitat ha plantejat que els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) que afecten el sector turístic puguen anar més enllà de la data de finalització de l’estat d’alarma, atés que, per les característiques d’aquest sector, les empreses que s’acullen a ell no tindran clients immediatament després que acabe aqueix període. Igualment, també ha proposat que s’agiliten els mecanismes per a la licitació d’obra pública.

El responsable del Consell ha apel·lat a la “corresponsabilitat” dels territoris i ha subratllat que “ningú pot mirar cap a un altre costat”, perquè els “exercicis de partidisme i de victimisme no tenen cap sentit”.

Acord autonòmic entorn d’un Pla Marshall

Puig ha felicitat el president i al Govern per la negociació amb la UE, ja que, tal com ha subratllat, “s’ha actuat amb intel·ligència i s’han aconseguit els objectius” perseguits. Referent a això, ha convidat a perseverar en aquest camí ara en la segona etapa per a aconseguir aqueix pla de recuperació europeu o Pla Marshall, una iniciativa per a la qual es compta “amb el suport de totes les comunitats autònomes”, segons ha assenyalat.

Puig ha emfatitzat, així mateix, que, amb la volta a la situació inicial de l’estat d’alarma, no s’està davant una situació de “desconfinament”, atés que es continuen perseguint els mateixos resultats de seguretat sanitària, una cosa incompatible amb la relaxació en les mesures de prevenció.

Per això, davant la nova situació que s’inicia el dimarts de recuperació d’activitat en determinats sectors, resulta prioritari garantir la seguretat de les persones treballadores. “Plantejar una dicotomia entre seguretat sanitària i activitat econòmica és erroni”, ha indicat el president, que s’ha referit a la necessària “corresponsabilitat” en aquest àmbit.

Test ràpids i màscares

En relació amb altres assumptes abordats en la reunió, el president ha fixat la seua posició respecte als test ràpids, que, tal com ha recordat, serveixen per a identificar possibles contagis, i també ha subratllat que és important garantir el subministrament de màscares per al seu ús en determinats espais com el transport públic, un aspecte sobre el qual ha avançat que es treballarà amb els col·legis de farmacèutics.

No obstant això, ha subratllat que les precaucions han de continuar mantenint-se perquè “ni un test ni una màscara són una vacuna”.

Sobre l’ús de la intel·ligència artificial, s’ha mostrat partidari d’analitzar com conjugar els drets i llibertats individuals amb l’ajuda que poden prestar aquesta eina en el combat contra la COVID-19.

Al seu torn, Sánchez, ha assegurat que garantirà la protecció i la seguretat dels treballadors, als quals es proporcionarà màscares per al retorn als seus llocs de treball.

“Els treballadors que vagen a recuperar la seua activitat laboral comptaran aqueixa recomanada protecció”, ha dit Sánchez.

La distribució es farà a través de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, ha precisat.

D’un altre costat, La cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, María José Sierra, ha recomanat fer el test del coronavirus a les persones especialment vulnerables, com són aquelles que tenen una malaltia cardiovascular o respiratòria o una edat avançada.

Campanya estatal perquè les màscares arriben a les persones usuàries de transport públic

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha posat a la disposició de la Delegació de Govern tots els mitjans tècnics, logístics i humans de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències per a dur a terme en 48 hores, a partir del pròxim dimarts, la campanya estatal de repartiment de màscares entre les persones usuàries de transport públic.

El Centre de Coordinació d’Emergències ha enviat aquest diumenge les indicacions de la Delegació de Govern a les policies locals per a dur a terme la recollida de màscares i el seu posterior repartiment el dimarts 14 d’abril i el dimecres 15 d’abril entre les persones que utilitzen el transport públic per a desplaçar-se al seu lloc de treball.

Els punts on s’efectuarà el lliurament, sempre a aquelles persones que prendran el transport públic i no a les que isquen d’aquest, seran les estacions de tren, de metre i d’autobús.

Com seran aquestes màscares?

Les màscares higièniques que demà li donaran en el transport que trie per a anar al treball i en el qual siga complicat mantindre la distància de seguretat recomanada, hauran de cobrir-li el nas, boca i barbeta i, una vegada ajustada, no ha de tocar-la amb les mans, i si ho fa haurà de llavar-li-les abans.

Llavar-les amb aigua i sabó o fregar-les amb una solució *hidroalcohólica. És el que recomanen quatre ministeris, els d’Indústria, Comerç i Turisme, Sanitat, Consum, i Treball i Economia Social, en un document aprovat aquesta setmana: l’especificació UNEIX (Associació Espanyola de Normalització)0064-1.

En aqueix document s’estableixen els requisits mínims que han de complir unes màscares higièniques, quant als materials que s’utilitzen per a la seua elaboració, confecció, marcat i ús, però a més s’explica de manera detallada com s’hauran de col·locar i quina és la duració màxima recomanada.

Són per a persones adultes sense símptomes, que no siguen susceptibles d’utilitzar màscares quirúrgiques ni màscares filtrants de protecció contra partícules, i les que es precisen en aquesta especificació no són reutilitzables. Segons han precisat a Efe fonts d’Interior, algunes de les quals es repartiran demà no seran reutilitzables i unes altres sí.

Les màscares higièniques només la pot utilitzar una persona i preferiblement una única vegada, encara que pot fer-ho diverses si l’usa en períodes de temps molt curts. Una vegada usada s’ha de rebutjar.

Com ha de col·locar-se aquest tipus de màscara?. Abans de manipular-la, la persona ha de llavar-se les mans; després la col·loca en la cara, l’ajusta, situa les cintes exteriors a banda i banda de les orelles, baixa la part inferior a la barbeta i verifica que la cobreix.

Si està col·locada correctament, no s’han de tindre molèsties respiratòries i si s’ha de tocar cal no oblidar que abans se de llavar les mans.

Una altra cosa a tindre en compte: com s’ha de llevar?. Per a evitar la contaminació en retirar una màscara, s’han de seguir els següents passos:

– Llevar-se els guants de protecció.

– Llavar-se les mans amb aigua i sabó o fregar-les amb una solució *hidroalcohólica.

– Retirar la màscara sense tocar la part frontal d’aquesta.

– Rebutjar-la en un recipient específic, en un contenidor proveït d’una bossa de plàstic (preferiblement amb tapa i control no manual). Es recomana utilitzar doble bossa per a preservar el contingut de la primera bossa en cas d’esquinçament de la bossa exterior. També es poden rebutjar en els contenidors per a deixalles biològiques.

– Finalment, llavar-se les mans de la mateixa forma que hem repetit.

Per qüestions de comoditat i higiene, es recomana no usar la màscara per un temps superior a quatre hores, i en cas que s’humitege o deteriore per l’ús, s’aconsella substituir-la per una altra nova.

Durant aqueix temps, només es poden usar diverses vegades si es retira d’acord amb les explicacions, s’emmagatzema temporalment o es penja per a oferir el menor contacte possible, i es torna a col·locar d’acord amb les instruccions.

Tampoc s’ha de col·locar en una posició d’espera en el front o davall de la barbeta durant i després de l’ús.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia