Bétera, igual que la resta d’Espanya, ha hagut de celebrar des de casa la Setmana Santa i la Pasqua. En aquest sentit, el confinament pel Covid-19 ha afectat al Món religiós. Sense anar més lluny, la Colla de Campaners de Bétera ha tingut que conformar-se enguany en compartir vídeos amb tocs d’altres anys. Doncs, en Dijous Sant els campaners, campaneres i les campanes de la població solen anunciar un dels moments més importants del calendari litúrgic com és la missa del Sant Sopar.

Aquest any no ho han pogut fer i han compartit a les seues Xarxes Socials un vídeo de fa dos anys, on les sis campanes de la Torre-Campanar de la Puríssima són tocades manualment.

Així mateix, divendres Sant i després de la missa del Sant Sopar, els campaners tenen la tradició de llançar les cordes de cada campana per les diferents façanes del campanar i espadanyes de Bétera en senyal de dol. A més a més, es queden desconnectats tots tipus de tocs fins i tot el rellotge, quedant tot en complet silenci fins la Glòria de la Vigília Pasqual del dissabte Sant, moment de la resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist. Aquest any pel motiu de l’estat d’alarma pel COVID-19, les campanes s’han quedat en silenci i l’única corda de la qual han pogut gaudir els veïns i veïnes de Bétera ha sigut la d’una imatge Colla d’un altre any,.

D’altra banda, els rectors de les esglésies de la localitat també han llançat uns missatges especials en Dissabte Sant i Diumenge de Resurrecció, publicats en el Facebook de la Colla de Campaners, donant molta força i ànims a tota la població.

Compartim els citats missatges a continuació:

  • Missatge de D. José Martínez Nicolau. Rector de l’església de La nostra Senyora dels Desemparats de Bétera en Dissabte Sant.

“Tot està complit, el senyor va entregar el seu Esperit. L’església entra en silenci. No se celebren els Sagraments, només es contempla la soledat de la Creu. Només s’escolta el silenci, les campanes estan suspeses en els seus campanars, se les veu però no sonen.

Com durant anys ha faltat el ressonar de les campanes anunciant els esdeveniments religiosos, les festes, els naixements, els comiats dels nostres éssers estimats, tantes coses que ens feien sentir-se oblidats. El sonar de les campanes s’endevinava al lluny; només el campanar de l’ermita que ressonava al setembre, era el so de la Pastora i del Crist.

Però aquest silenci s’ha trencat amb la quantitat d’oracions i sacrificis que hem oferit, perquè s’acabe aqueix maleït Coronavirus que ens ha envaït i que s’ha emportat a tants sers estimats, a molts ancians, als quals tant devem.

Però la veu de Crist continuarà anunciant el seu missatge de Pau, Fraternitat i Amor entre nosaltres, d’una forma especial en favor dels més pobres, perquè, com ens va ensenyar Jesús formem un sol poble, com un és Ell amb el Pare i aquests dies quan la “bestiola” siga vençuda ressonaran les campanes que voltejaran des de la parròquia de La nostra Senyora dels Desemparats, juntament amb les campanes del nostre poble. I el seu tanyar ho inundarà tot.

Jesús va entregar el seu Esperit, però ens va enviar a l’Esperit Sant perquè el seu missatge arribe a tots els pobles per la paraula dels Apòstols i el so de les campanes”.

  • Missatge de D. Vicent Bataller García, rector de l’església de la Puríssima Concepció de Bétera en Diumenge de Resurrecció

“Si, habitualment, les nostres campanes ens acompanyen en el nostre dia a dia, el dia 12 d’abril d’enguany és DIUMENGE DE RESURRECCIÓ i a les 12 del migdia ens unim al Papa Francesc en la seua benedicció “Urbi et orbi”, que aquest any 2020 convoca amb el lema: Jesucrist ha ressuscitat, anuncia i realitza la victòria de la vida sobre la mort. Som testimonis d’aquesta esperança.

L’església celebra aquest Diumenge de Pasqua la victòria de Crist sobre la mort. Aquest anunci nuclear de la nostra fe tractem de fer-lo arribar amb múltiples maneres i iniciatives. Desitgem pregonar-ho, fins i tot amb llàgrimes en els ulls per la tristesa de qui està patint en aquests moments.

El voltejar les campanes durant aquest temps de confinament, tant a les 12h com a les 20h, és un gest que cerca:

– Acompanyar la soledat de milers de persones que han mort i mostrar esperança i consol als seus familiars i amics.

– Agrair a tantes persones que hui, en el servei sanitari, de seguretat, de desinfecció, de recollida de residus, d’avituallament, de transport, de producció alimentària, etc…continuen treballant “amb risc” perquè no ens falte el necessari.

L’expressió major del drama que estem vivint és la mort de milers de persones en soledat i, a vegades, en la desesperació i falta de consol en els seus familiars. La manera d’acomiadar als difunts, celebrar ritus d’esperança i acompanyar el sòl dels seus afins, està en l’origen de la civilització.

L’actual crisi soscava aquest pilar perquè procura camuflar aquesta realitat duríssima de la vida de qualsevol persona.

L’església és depositària de l’esperança que brolla de la fe en Crist mort i ressuscitat i, es comparteix en la caritat. Toquem les campanes cada dia per a oferir esperança als qui hui i, tots els dies, més la necessiten.

Feliç Pasqua de Resurrecció!”

Imprimir article
Comenta aquesta notícia