El Ministeri de l’Interior ha activat un «botó SOS» en l’aplicació AlertCops. Aquest botó va dirigit als professionals sanitaris i víctimes de violència de gènere, amb la finalitat que tots dos col·lectius puguen requerir, de manera discreta, l’assistència de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat en aquelles situacions en què puga veure’s compromesa la seua seguretat.

L’aplicació AlertCops pot descarregar-se de manera gratuïta o actualitzar-se, en el cas que ja dispose d’ella, en dispositius Android i IOS.

Les alertes s’activaran prement, almenys, cinc vegades en menys de sis segons el botó SOS del telèfon mòbil. Automàticament, seran remeses al centre de Policia més pròxim. Amb l’activació de l’alerta el sistema gravarà 10 segons d’àudio i ho enviarà també com a annex a l’alerta perquè els efectius policials puguen valorar la gravetat de la situació.

Altres eines

Quant a altres serveis d’atenció específica, la Generalitat Valenciana ha establit també que el personal assignat a les unitats d’Igualtat de la Xarxa Valenciana d’Igualtat durà a terme un seguiment, preferentment telefònic o telemàtic. No obstant això, en el cas que es detecten situacions de violència de gènere o masclista s’actuarà seguint el protocol habitual i es traslladarà el cas a la xarxa d’atenció a víctimes de violència de gènere.

Per part seua, el personal assignat a la Xarxa Jove realitzarà un seguiment de les persones usuàries més vulnerables del seu sector, i col·laborarà amb l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en la implementació i difusió de continguts en línia dirigits a adolescents i joves durant el confinament domiciliari.

Des dels serveis de les oficines d’atenció a persones migrants (PANGEA) i del Programa d’igualtat i inclusió del poble gitano el personal s’encarregarà de fer un seguiment, preferentment telefònic o telemàtic, de les persones usuàries més vulnerables del seu sector.

Reforç del seguiment, orientació i atenció a la infància i adolescència més vulnerable davant l’emergència per COVID-19

D’altra banda, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha remés als serveis socials municipals de la Comunitat Valenciana directrius i mesures per a reforçar el seguiment, orientació i atenció a la infància i l’adolescència més vulnerable, amb motiu de la situació d’emergència provocada per la COVID-19.

Igualtat ha enviat a tots els ajuntaments una resolució per la qual s’estableixen les directrius per a organitzar els serveis socials d’atenció primària, considerats un servei essencial, amb motiu de l’estat d’alarma provocat per la pandèmia, i per la qual s’ha de continuar garantint l’atenció de les prestacions socials.

Les mesures de confinament decretades pel Govern han tingut un gran impacte en tota la societat però, especialment, en aquelles famílies amb xiquets, xiquetes i adolescents que ja es trobaven en una situació de major vulnerabilitat i, per això, la resolució compta amb instruccions concretes dirigides a aquest àmbit.

Així, els equips d’intervenció amb infància i adolescència reforçaran el seguiment, orientació i atenció als xiquets, xiquetes i adolescents i les seues famílies acollidores extenses, a través de l’atenció telemàtica o telefònica, llevat que la gravetat d’una situació especifica requerisquen d’una atenció presencial.

De la mateixa manera, s’establirà una atenció telemàtica o telefònica en els xiquets, xiquetes i adolescents que des dels equips d’atenció primària es consideren de major vulnerabilitat o tinguen declarada la situació de risc.

D’altra banda, setmanalment es mantindran contactes amb la persona que coordine els centres de dia d’infància, actualment tancats per la crisi sanitària, per a poder conéixer les incidències dels seus usuaris i usuàries.

La casuística relacionada amb abusos sexuals, donada la seua gravetat, requerirà sempre una atenció presencial per a valorar la situació i seguir el protocol establit per a aquests casos.

Respectes als i les adolescents que estiguen complint mesures judicials al mig obert es reforçarà igualment el seguiment, orientació i atenció tant a ells i elles com a les seues famílies de manera telefònica o telemàtica, excepte els casos que requerisquen una assistència presencial.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia