El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d’Educació i FP, Miguel Soler, han participat aquest dimecres en la Conferència Sectorial d’Educació de manera telemàtica. Aquesta reunió ha comptat amb la ministra d’Educació i FP, Isabel Celaá i els responsables autonòmics d’educació per abordar el desenvolupament i l’avaluació del curs.

Segons el conseller, “hem arribat a uns acords en què veiem reflectides les propostes que nosaltres ja hem estat duent a terme al nostre territori i que hem estat treballant amb la nostra comunitat educativa”.

A la Conferència Sectorial d’Educació s’ha acordat que es farà una avaluació global que no perjudique l’alumnat. En aquest sentit, la Conselleria desplegarà instruccions a partir d’una normativa estatal específica que elaborarà el Ministeri per a l’avaluació final de l’actual curs escolar.

Així mateix, s’ha corroborat que l’actual curs escolar finalitzarà segons està establert en el calendari per a cada etapa educativa, siga amb formació a distància, siga amb classes presencials, segons determinen les autoritats sanitàries en cada moment.

Marzà ha explicat que “fruit d’aquesta reunió hem constatat que hem adaptat l’activitat lectiva a les circumstàncies de formació a distància amb el pla ‘Mulan’, que el curs ha de continuar reforçant sobretot els continguts ja apresos i que es farà una avaluació final adaptada completament a les circumstàncies”, i hi ha afegit: “Cal que cuidem al màxim el nostre alumnat i el nostre professorat, que ningú es quede enrere, i donar suport a les famílies valencianes”.

A la reunió s’ha consensuat que l’objectiu prioritari és que l’alumnat no perda el curs, per això “l’avaluació dels aprenentatges desenvolupats a partir de la suspensió de les classes presencials serà continuada. Amb això valorarem els avanços realitzats i els retards que s’hagen pogut produir per tal de planificar i programar mesures de reforç per al pròxim curs”, hi ha afegit el secretari autonòmic, Miguel Soler.

En aquesta línia, l’avaluació final considerarà en conjunt les avaluacions de tot el curs escolar, i es fixarà especialment en el grau de desenvolupament dels aprenentatges i de les competències imprescindibles adquirides durant tots els mesos escolars.

És per això que la promoció de curs per part de l’alumnat serà la norma general en totes les etapes educatives i la repetició serà una mesura excepcional que haurà d’estar argumentada i acompanyada d’un pla precís de recuperació.

Els responsables d’Educació de la Generalitat transmetran als diferents agents de la comunitat educativa valenciana tots els acords i les concrecions presos respecte a l’adaptació curricular de continguts fins a finalitzar el curs, l’avaluació continuada global, la promoció de curs de l’alumnat i la normativa que es desplegarà al respecte.

Així mateix, Vicent Marzà i Miguel Soler han volgut agrair “l’excepcional tasca que està realitzant el professorat valencià i la seua capacitat per adaptar-se a aquestes circumstàncies, on per damunt de tot està el fet d’acompanyar tot l’alumnat valencià per igual en el seu procés d’aprenentatge”.

Cultura destina vora un milió d’euros a la compra de llibres i d’obres d’art

D’altra banda, dins del paquet de mesures específiques ‘reaCtivem’, per a fer front als efectes econòmics generats per la COVID-19 en el sector cultural, Cultura ha configurat dues accions d’adquisicions per a ajudar el sector del llibre i les galeries valencianes per valor d’un milió d’euros, mitjançant la Direcció General de Cultura i Patrimoni.

Segons la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, “les dues accions sumen 972.000 euros i volem reafirmar el nostre compromís de reactivar els sectors culturals valencians, en aquest cas el sector del llibre i l’impuls de les galeries d’obres d’art valencianes, perquè és fonamental situar la cultura en el focus d’accions concretes per a remuntar les indústries culturals i creatives valencianes”.

Pel que fa al sector del llibre, des de la Direcció General de Cultura i Patrimoni es durà a terme l’adquisició d’exemplars per valor de 472.000 euros, que té com a objectiu tindre una repercussió directa en les llibreries de proximitat, els distribuïdors i les editorials valencianes.

S’adquiriran 278 lots de llibres de totes les llibreries del territori valencià i es distribuiran de la següent manera: 213 a les biblioteques municipals que formen part de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana; 56 per als centres de l’Institut Cervantes arreu del món, que disposen de departament de biblioteca, i 6 per a les universitats on hi haja estudis de la nostra llengua en els quals participa l’Institut Ramon Llull.

Per tal de tirar avant aquesta mesura, s’ha establit una coordinació amb el Gremi de Llibrers de València i l’Associació d’Editors del País Valencià, que transmetran les instruccions i la logística d’aquesta operació de compra per part de Cultura de la Generalitat. La mesura no sols repercuteix en les llibreries i editorials vinculades a les dues associacions, sinó en tot el teixit industrial del llibre del territori valencià.

Segons la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, “cal emprendre una mesura d’aquestes característiques per part de la Generalitat que tinga també una repercussió directa en la ciutadania, pel fet que augmentem els fons de les biblioteques públiques valencianes”.

Amoraga ha afegit que “des de la Direcció General de Cultura i Patrimoni tractem de pal·liar els efectes que l’emergència sanitària tindrà en la cultura des del punt de vista econòmic i, en el sector del llibre, la situació és especialment preocupant, ja que la majoria de llibreries i editorials són microempreses que ja tenien serioses dificultats a causa de la globalització i digitalització dels mercats”.

Així mateix, s’ha consignat un pressupost de 500.000 euros per a dur a terme el Pla incentiu del patrimoni artístic valencià, consistent en l’adquisició, a galeries d’art valencianes, d’obres de creadors i creadores nascuts o residents a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, Carmen Amoraga ha destacat que “amb l’augment pressupostari del Pla d’adquisicions d’obres d’art per a l’exercici d’enguany assegurem que se’n beneficien tant galeristes com artistes, però també la mateixa ciutadania valenciana, pel fet que disposarem d’un major fons artístic que formarà part del poble valencià”.

Per a l’adquisició d’obres d’art es tindrà la col·laboració de l’Associació de Galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana, que aglutina les principals galeries de València, Castelló i Alacant. La compra de les obres d’art s’articula a través del Consorci de Museus, per tal que les obres seleccionades passen a formar part de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat posada en marxa fa tres anys.

L’enllaç del vídeo es pot consultar ací.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia