La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat aquest dijous que “la Conselleria de Sanitat contractarà als més de 600 residents de medicina i als 80 residents d’infermeria que enguany han cursat el seu últim any de residència en el sistema sanitari públic valencià”.

En aquest sentit, els i les residents en Medicina i Infermeria d’aquest últim any seran contractats directament en la seua especialitat una vegada siguen avaluats pels seus respectius comités d’avaluació, i està previst com a data final per a aquesta avaluació el pròxim 28 de maig.

A partir d’aqueix moment, segons ha explicat Ana Barceló, “tot aquest personal no haurà de deixar de continuar prestant els seus serveis en el sistema de salut pública de la Comunitat Valenciana sinó que en el moment en el qual passen l’avaluació, el mes de maig, seran contractats ja en les seues respectives especialitats durant sis mesos prorrogables a altres sis mesos més segons la situació epidemiològica relacionada amb la COVID-19“.

Cal recordar que el personal resident d’últim any ha estat col·laborant en les tasques assistencials durant el temps de la pandèmia mantenint, alhora, el seu període de formació.

Per això, la consellera de Sanitat ha assenyalat que “volem agrair i posar en valor el temps i la dedicació que han prestat en aquests moments de crisis en el qual han col·laborat mantenint la seua formació i donant suport als professionals sanitaris”.

L’Ordre Ministerial 345/2020 estableix que aquest dijous és l’inici dels terminis per a realitzar les avaluacions i que el pròxim 28 de maig és la data final de residència o d’any formatiu dels i les professionals de formació sanitària especialitzada.

En aquest sentit, una vegada presa la decisió de no prorrogar els períodes de residència, que s’ha vist dificultada per la situació de la pandèmia, i realitzada l’avaluació dels i les residents d’últim any, l’objectiu és fomentar que aquests professionals s’incorporen com a especialistes al lloc on han desenvolupat el seu programa formatiu.

Aquesta mesura permetrà al sistema públic sanitari comptar amb un major nombre d’especialistes, la qual cosa afavorirà la labor de contenció de la pandèmia i la progressiva recuperació de les activitats assistencials amb normalitat.

El Consell disposa de fins a 4.000 places hoteleres per al personal de Seguretat i Emergències en les tres províncies
El Consell disposa de fins a 4.000 places d’hotel i apartaments per al personal d’Emergències i Protecció Civil repartits entre les tres províncies. Aquests allotjaments -que ja estan a la disposició del personal sanitari- també podran ser utilitzats pels efectius d’aquests serveis que treballen en situacions de major risc o tenen familiars vulnerables i podran aïllar-se en aquests establiments voluntàriament.

Aquesta iniciativa s’estén també a professionals d’aquests sectors que, si treballen lluny del seu domicili habitual, necessiten allotjament i a les forces i cossos de seguretat de l’Estat que així ho sol·liciten.

Així s’ha decidit aquest dijous en una reunió que, per videoconferència, han mantingut la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, el departament de la qual coordina la disponibilitat de les places hoteleres en la Comunitat Valenciana. En la trobada també han participat els responsables de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i representants de la Conselleria de Sanitat.

En la reunió s’ha analitzat la situació dels i les professionals dels serveis d’Emergències, així com de policies dels tres cossos (Nacional, Autonòmica i Local) guàrdies civils, bombers i agents de protecció civil perquè, una vegada finalitzats els seus torns de treball en els quals han estat en situacions de major risc per contagi del *COVID-19, puguen allotjar-se en aquests establiments turístics de manera voluntària.

Tal com ha explicat, “proporcionarem allotjament al personal d’Emergències i Protecció Civil, així com a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, en hotels medicalizados i apartaments perquè els i les professionals que es veuen obligats a treballar en situacions de risc, o aquells que donen positiu per COVID-19, disposen de les mesures necessàries per a protegir-se i evitar possibles contagis a les seues famílies”.

Per part seua, Arcadi España ha ressaltat que “oferir facilitats al personal sanitari, així com al personal d’emergència i seguretat, als quals cal agrair la seua professionalitat i dedicació incansable en aquests moments, és una prioritat per al Govern valencià i, des de la Generalitat, continuarem treballant per a cuidar a tots els professionals que ens cuiden i protegeixen en aquesta crisi sanitària”.

La Generalitat impulsa set projectes innovadors per a la seua aplicació immediata en l’atenció sanitària i en la investigació contra la COVID-19

La Generalitat Valenciana impulsa set projectes per a la seua aplicació immediata en l’atenció sanitària contra la COVID-19, entre els quals es troba un prototip de respirador, l’aplicació d’Intel·ligència Artificial per al diagnòstic precoç, un test ràpid, un sistema que analitza la resposta immunològica al virus i el mesurament de l’eficàcia dels antivirals.

Així ho ha anunciat la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, després de la reunió mantinguda aquest dijous per videoconferència amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, una trobada en el qual s’ha abordat l’anomenada a la innovació i la investigació per a contindre la COVID-19 realitzada per la Conselleria.

Pascual ha explicat que, en aquesta primera fase, s’han destinat 562.818 euros a projectes de primera línia, i ha avançat a més que la Conselleria ha augmentat el pressupost a 3.250.000 euros, un milió més del que es preveu inicialment.

Un dels projectes aprovats és un prototip de respirador artificial, homologat ja pel Ministeri de Sanitat, per la qual cosa pot passar a la fase de producció de manera immediata. ‘The Open Ventilator’, desenvolupat per l’equip de Javier García Martínez, Premi Jaume I i catedràtic de la Universitat d’Alacant, és un respirador artificial el cost de producció del qual és molt assequible, amb codi i manual de construcció en obert.

També han sigut aprovats tres projectes, que es desenvoluparan de manera conjunta, i estan relacionats amb l’aplicació de la Intel·ligència Artificial a Raigs X i tomografies per a la detecció precoç de la malaltia i de les seues possibles complicacions. Aquestes proves es realitzen en tots els hospitals quan una persona acudeix amb símptomes. Són dades que es facilitaran a les persones expertes de manera anonimizada. Aquests tres projectes han sigut presentats per Fisabio, el Grup d’Investigació Biomèdica en Imatge de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe i l’empresa Quibim.

Un altre projecte, presentat per l’empresa valenciana Lumensia Sensors SL és un test que pot donar resultats en 15 minuts mitjançant una plataforma fotònica, la qual cosa ajudarà en el diagnòstic ràpid del virus.

Així mateix, ha sigut aprovat el projecte ANTICOR, presentat per l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (UV-CSIC). Es tracta d’una plataforma d’alt rendiment per al garbellat d’antivirals i anticossos contra el *SARS-*CoV-2. Aquesta plataforma no sols identifica els antivirals, sinó que serveix també per a avaluar les taxes d’infecció a nivell poblacional mitjançant proves serològiques ràpides.

Finalment, una altra eina seleccionada, presentada per l’empresa *iGLS, utilitza el làser en mostres biològiques per a detectar la resposta immunològica en pacients greus i persones que són asimptomàtiques i analitzar la seua resposta inflamatòria.

En aquest sentit, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha destacat “la fortalesa del sistema innovador i investigador valencià, que ha respost a la crida amb 265 propostes en tan sols una setmana i que ha presentat projectes de primer nivell que ens ajudaran a fer front a les necessitats sanitàries més apressants i que ens permetran proveir-nos de material de primera necessitat i previndre l’avanç de la malaltia”.

A l’anomenada a la investigació i la innovació s’han presentat 265 projectes, que estan sent avaluats per un comité extern de persones expertes. En la coordinació de la iniciativa participen la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI), la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia