El Govern valencià ha acordat declarar dol oficial en tota la Comunitat Valenciana aquest diumenge, 19 d’abril, per les víctimes de la pandèmia del coronavirus. Així mateix, s’ha convocat al migdia tres minuts de silenci per a recordar a les persones mortes i expressar el condol des dels balcons.

Amb aquesta declaració de dol oficial, el Govern valencià busca solemnitzar el pesar de tot un poble i de la seua institució d’autogovern.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha explicat que, a més, com a mostra de respecte, condol i reconeixement per les persones que han perdut la vida a causa de la COVID-19, el diumenge les banderes oficials onejaran a mitja asta en l’exterior dels edificis públics de la Generalitat. En aquest sentit, cal recordar que l’Ajuntament de Bétera ja té les seues banderes a mitja asta des de fa uns dies.

El Consell, que ha aprovat una declaració institucional de duel per les víctimes del coronavirus, convida també al conjunt de les institucions valencianes a secundar aquesta mesura fent onejar aqueix dia les seues banderes a mitja asta en tots els edificis oficials.

Així mateix, anuncia que, quan s’haja superat la crisi sanitària, es decretarà un dol oficial amb un “sentit homenatge” de record a totes les víctimes i també de suport a les seues famílies, així com per a testimoniar l’agraïment de la Generalitat a totes les persones que han ajudat a mitigar els efectes de la pandèmia.

La declaració institucional assenyala que la societat valenciana es troba “commocionada pels greus efectes en la salut pública” provocats per la COVID-19 en la Comunitat Valenciana, en el conjunt d’Espanya i als països més colpejats per aquesta pandèmia global, que està deixant un elevat nombre de víctimes i ens ha situat en un “escenari desconegut”.

El Consell reivindica que la reacció de la societat valenciana ha sigut “admirable des del primer moment”, amb un “exemple de responsabilitat, esforç i unitat”, des de les persones més exposades en la lluita contra el virus, com tot el personal de la sanitat o dels serveis socials, fins als treballadors i les empreses que estan garantint el funcionament dels serveis públics essencials.

El Consell destaca també el treball dels cossos i forces de seguretat, serveis d’emergències, alimentació, logística, neteja o farmàcies, i que la ciutadania ha complit el confinament domiciliari decretat per l’estat d’alarma d’una manera “immensament majoritària”.

Els valencians estan “donant una lliçó de gratitud, serenitat i esperança eixint cada vesprada a aplaudir al balcó i mantenint viu l’Esperit de les Huit de la Vesprada com a símbol d’unitat i responsabilitat”, assenyala el Govern valencià.

La declaració reflecteix també que la societat valenciana sent, “amb profunda tristesa, el dolor i el sofriment que està sembrant” la pandèmia global en les persones que han perdut la vida, en les quals lluiten per a superar la malaltia, i, sobretot, en les famílies que han perdut les seues persones estimades “amb un final especialment difícil i de soledat per raons de seguretat sanitària”.

La Generalitat assegura que “mai serà indiferent” a aquesta desgràcia, “extraordinària en la nostra història, com ho van ser la pesta negra en el segle XIV, el còlera en 1885 o l’anomenada ‘grip espanyola’ en 1918, i per això està adoptant mesures i accions per a combatre i pal·liar els efectes sanitaris, socials i econòmics de la pandèmia”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia