La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha visitat aquest dissabte l’hospital modular de la Fe de València, acompanyada de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló. Bravo ha destacat que els quasi 800 llits amb els quals compten els tres hospitals modulars que l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha desplegat en les tres capitals de província “suposa un augment del 9 per cent de la capacitat d’assistència dels hospitals valencians i d’un 29 per cent respecte als llits lliures que es disposaven a l’inici de la crisi”.

“El 17 de març, dels 8.952 llits hospitalaris de la xarxa pública valenciana estaven lliures un total de 2.774, per això, des del Consell, en cap concepte, podíem permetre que el contagi massiu rebentara les costures de les nostres infraestructures sanitàries”, ha dit la consellera. “Per aquest motiu ens plantegem la construcció d’aquests centres des del punt de vista del tractament d’una emergència, per a la qual calia actuar amb rapidesa i determinació per a augmentar de manera sòlida i duradora la capacitat d’assistència sanitària de la Comunitat Valenciana”.

Per aquest motiu, després de l’anunci el 19 de març per part del president de la Generalitat, Ximo Puig, de construir els tres hospitals modulars, “han passat només 30 dies”, ha recordat Bravo i, després d’aquest temps, “comptem amb centres sanitaris que ofereixen tots els estàndards d’habitabilitat i funcionalitat per a l’assistència sanitària durant un llarg període de temps i que, al seu torn, ens permetran que els hospitals convencionals puguen recuperar la seua activitat habitual”.

Els tres centres temporals s’han alçat en solars contigus a l’Hospital La Fe de València, l’Hospital General Universitari d’Alacant i l’Hospital General Universitari de Castelló i compten amb una capacitat conjunta de 798 llits, de les quals, 370 són a l’hospital de València, 240 en el d’Alacant i 188 en el de Castelló.

Els tres disposen de sistemes de climatització, conducció centralitzada de gasos medicinals, connexió al sistema de clavegueram, així com la seua pròpia xarxa de dades i elèctrica però, al seu torn, estan plenament operatius i integrats en els sistemes dels hospitals de referència dels quals ja formen part.

En les obres han participat 450 persones entre el personal de l’empresa pública instrumental TRAGSA així com muntadors, electricistes, lampistes, operaris de telecomunicacions i bombers de la Generalitat.

Tal com ha explicat la consellera Bravo, les tres parcel·les tenen una superfície conjunta de més de 15.000 metres quadrats sobre les quals s’han muntat 752 mòduls de 6 per 3 metres cadascun (180 mòduls a Castelló, 255 a Alacant i 317 a València). En total, s’han utilitzat 20.645 metres lineals d’alumini i 16.910 metres lineals de ferro. Els mòduls estan coberts amb 28.200 metres quadrats de lona, és a dir, material suficient com per a cobrir la gespa de tres camps de futbol.

En aquest sentit, la consellera ha insistit que la capacitat dels hospitals modulars per a romandre muntats i operatius durant molt de temps “ens permetrà alleujar la pressió assistencial sense hipotecar l’ús habitual d’altres instal·lacions com a recintes firals o poliesportius conforme es vaja recuperant la normalitat”.

El cost del muntatge dels tres centres modulars ronda els 4,8 milions d’euros i “estan dissenyats perquè puguen ser desmuntats i emmagatzemats per a un ús posterior en una altra emergència i especialment les relacionades amb el canvi climàtic, si arribara el cas”, ha conclòs la consellera.

Per la seua part, La consellera de Sanitat Universal i Salut, Ana Barceló, ha agraït el treball conjunt amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública per a construir aquests hospitals de campanya i ha assegurat que “en matèria sanitària res pot quedar sense planificar”.

Ana Barceló ha assenyalat que, des de l’inici de la pandèmia, es van estudiar diferents escenaris segons el grau d’incidència del coronavirus i es va començar a planificar en funció de les necessitats assistencials que les diferents situacions pogueren comportar. Segons la consellera, “des del primer minut comencem a obrir espais per a garantir una atenció sanitària en les millors condicions possibles: la rehabilitació de l’antiga Fe, hospitals medicalitzats, residències alternatives per a persones majors o aquests hospitals de campanya, un per província, al costat d’hospitals de referència”.

“Seguint l’evolució de la pandèmia en la Comunitat Valenciana i atés que la seua incidència no ha sobrepassat les nostres capacitats, hem anat fent ús de cada nou espai de manera equilibrada i raonable”, ha afegit la consellera.

Els recursos humans s’han planificat seguint tres nivells de complexitat de pacients i d’activitat dels hospitals de campanya, que comptaran amb professionals tant de medicina com personal d’infermeria, farmàcia, auxiliar administratiu i treball social:

· Nivell 1: 18 professionals
· Nivell 2: 22 professionals
· Nivell 3: 27 professionals

En qualsevol dels tres nivells hi haurà un equip facultatiu compost per una persona consultora especialista (metge o metgessa especialista o R4 en medicina interna, infeccioses, pneumologia, atenció primària) i altres facultatius o facultatives amb l’objectiu de garantir una atenció especialitzada.

Dades actualitzades sobre nous casos de Coronavirus

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que s’han donat un total de 4.306 altes (282 des de l’actualització d’aquest divendres): 435 a la província de Castelló, 1.677 en la d’Alacant i 2.194 a la província de València.

A més, s’han detectat 248 nous casos positius, que eleven a 10.117 el total de casos positius, dels quals es troben actius en aquests moments 4.769. Del total, 1.095 es troben ingressats a l’hospital i 238 d’ells en l’UCI.

Dels 248 nous casos positius, 56 es troben a la província de Castelló, 32 en la d’Alacant i 160 en la de València.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 1.313 a la província de Castelló, actius 739 (139 hospitalitzats, 33 d’ells en l’UCI), 3.508 a la província d’Alacant, actius 1.443 (296 hospitalitzats i 91 d’ells en l’UCI), i 5.292 a la província de València, actius 2.583 (660 hospitalitzats i 114 d’ells en l’UCI). A més, hi ha 4 casos que no s’han assignat encara.

El nombre de professionals de la Sanitat que han donat positiu en total és de 1.608 (214 a la província de Castelló, 624 en la d’Alacant i 770 a la província de València). De tots ells, han rebut ja l’alta 699 persones.

Fins a l’actualitat s’han produït un total de 1.042 defuncions en la Comunitat Valenciana: 139 a la província de Castelló, 388 a l’Alacant i 515 en la de València.

Les proves que han donat un resultat negatiu fins al moment són 66.494 (59.034 a través de *PCR i 7.460 a través de test ràpids). A més, l’app GVA Coronavirus ha registrat 10.558 descàrregues.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia